23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/10
Tinkamas karvių sėklinimas – vienas iš apvaisinimo garantų
  • Dr. Eugenijus ANIULIS, dr. Edvardas GEDGAUDAS, LVA
  • Mano ūkis

Europoje daugelis stambių ūkininkų, laikančių daugiau kaip 80 karvių bandą, patys sėklina savo karves.


Lietuvoje sėklinti karves patiems ūkininkams dar nėra įprasta. Tai gali daryti specialų vidurinį ar aukštąjį veterinarijos ir zootechnikos išsilavinimą turintys gyvulių augintojai, Lietuvos veterinarijos akademijos Tęstinio mokymo centre baigę 2 savaičių trukmės mokymo programą ir gavę licenciją.

Sėklinimo technologijų apžvalga

Šiuo metu Lietuvoje karvėms ir telyčioms sėklinti naudojama šiaudeliuose įšaldyta veislinių bulių sperma. Pasaulyje paplitusios pagrindinės dvi spermos šaldymo sistemos: prancūziška ir amerikietiška. Lietuvos specialistai sukūrė dar vieną technologiją, kuri taip pat taikoma mūsų šalyje.

Veislininkystės įmonėse bulių sperma saugoma ir laikoma skystame azote (suskystintose azoto dujose, -196oC temperatūroje). Pas sėklintojus ar ūkininkus ji vežama specialiuose, termiškai izoliuotuose Diuaro induose, kurie yra pripildyti skysto azoto. Tokį nedidelį indą lengva transportuoti, jis neužima daug vietos. Svarbiausia indą laiku papildyti azotu, laikyti švarioje ir sausoje aplinkoje. Teisingai jį prižiūrint, spermos kokybė nepakinta, ir galima tikėtis gerų rezultatų. Todėl būtina stebėti, kad azoto kiekis jame būtų ne mažesnis kaip 8 cm, o plastmasinė stiklinaitė su šiaudeliais turi būti iškelta ne daugiau kaip 10 cm virš indo kaklelio. Šiaudelius iš jo reikia išimti pincetu, o ne pirštais.

Šiaudeliai gali būti atšildomi dviem būdais: šiltame vandenyje ir šiltame ore. Atšildant vandenyje, šiaudelis yra pamerkiamas į +38oC (±0,1) temperatūros vandenį 10 sekundžių (lietuviška technologija), +35oC (±0,5) – 7 s (prancūziška technologija), +35oC (±0,2) – 45 sekundes (amerikietiška technologija). Šiltu oru atšildoma taip: ištrauktas iš azoto šiaudelis apsukamas popieriniu rankšluosčiu ar servetėle ir 2–4 min. įkišamas į kišenę. Atšildžius svarbu, kad šiaudelis neatvėstų, t. y. jo temperatūra nenukristų žemiau negu buvo atšildyta. Tai aktualu, kai vėsu ar dirbama šaltuose tvartuose.

Prieš įdedant šiaudelį į sėklinimo švirkštą ir movą, jį reikia laikyti šiltai arba dar kartą pašildyti. Tai apsaugos spermatozoidus nuo vadinamojo šalčio šoko. Staiga sumažėjusi temperatūra juos pažeidžia ir sumažina apvaisinimo galimybes. Siekiant išvengti klaidų, prieš sėklinant karvę jai parinkto buliaus sperma, pravartu perskaityti ant atšildyto šiaudelio įrašytus žymenis.

Tinkamai atšildyta sperma turi būti sušvirkšta kuo greičiau (ne vėliau kaip per 15 minučių). Jeigu ūkyje daug rujojančių karvių, patartina atšildyti tiek šiaudelių, kiek per 15–20 min. sunaudosite. Patyrę sėklintojai karvę apsėklina per kelias minutes. Be abejo, tai priklauso nuo patirties, įgūdžių bei gyvulio elgsenos. Kartais kyla klausimas, kiek pasiruošti sėklinimo švirkštų vienu metu, jei karvės sėklinamos toliau nuo spermos paruošimo vietos. Paruošus jų daugiau, sutaupomas laikas, bet ar nenukenčia rezultatai?

Daugelis sėklintojų mano, kad geriausia iš karto atšildyti du šiaudelius, o kiti teigia, kad galima tinkamai apsėklinti karves, atšildžius net keliolika šiaudelių ir pasiruošus dešimtis sėklinimo švirkštų. Išsamūs JAV atlikti tyrimai parodė, kad optimaliausia atšildyti ne daugiau kaip 4 šiaudelius.

Apsėklinimo kokybė

Dar yra nemažai specialistų, kurie dirba aplaidžiai ir nesupranta, kad jo veiksmai taip pat lemia apvaisinimo rezultatus. Ar sėklinama rujojanti karvė sėkmingai apsivaisins, priklauso nuo daugelio veiksnių, tarp jų ir sėklintojo darbo. Kad spermatozoidai slinktų karvės lytiniais takais, būtini tam tikri hormonai, nulemiantys visavertį apvaisinimą. Jeigu sėklintojas skuba, bėgioja po tvartą nuo vienos karvės prie kitos, gerų rezultatų neverta tikėtis. Įrodyta, kad patyrusios stresą karvės apsivaisina daug sunkiau.

Kodėl skubėjimas yra viena didžiausių ydų sėklintojo darbe, nepaisant to, kad sėklinimas atliktas nepriekaištingai? Skubant pamirštamos elementarios taisyklės. Pirmiausia, nepaisoma reikalavimo prieš sėklinant nuvalyti išorinius lyties organus. Tam galima panaudoti šiltą vandenį, popierinį rankšluostį ar vatą. Dažnai vienkartinė sėklinimo pirštinė naudojama kelioms karvėms apsėklinti – tai gali būti viena iš priežasčių, dėl kurios išplinta ligos. Sėklintojai pernelyg skubėdami neteisingai įkiša švirkštą į lyties organus, taip traumuodami gimdos kaklelį. Į tokias klaidas karvių savininkai turėtų atkreipti dėmesį.

Sėkmingam apvaisinimui įtakos turi ir tinkama sėklinimo įrangos priežiūra. Sėklinimo movas patartina laikyti gamintojo pakuotėje, apsaugant nuo tiesioginių saulės spindulių ir karščio. Nepatartina jų be reikalo išiminėti. Geriausia sėklinimo įrangą laikyti saugiai ir švariai padėtą. Po darbo visus įrankius reikia nuvalyti ir dezinfekuoti. Tam patartina naudoti spiritą arba specialias dezinfekcijos priemones.

Siekiant laiku nustatyti reprodukcijos sutrikimų turinčias ar rujojančias karves, būtina pildyti sėklintų gyvulių žurnalą. Tai padės sutaupyti ir laiko, ir pinigų.

Vienas iš aktualiausių klausimų tiems, kurie nori pradėti sėklinti savo karves, – sėklinimo įrangos kaina. Gavę licencijas ir įsigiję reikalingus įrankius, ūkininkai dar galėtų sėklinti aplinkinių augintojų gyvulius. Sėklinimo paslauga kartu su buliaus sperma, priklausomai nuo atstumo iki ūkio, kainuoja 30–40 Lt. Buliaus spermos dozės kaina siekia nuo 7 iki 150 Lt.