23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/09
Gamybos potencialas didėja
  • Jeronimas Kraujelis
  • Mano ūkis

Žemės ūkio paskolų garantijų fondo atlikta investicijų į žemės ūkio gamybą analizė parodė, kad 2004 m. sparčiai augo ilgalaikis turtas ir gerėjo jo struktūra.

Žemės ūkio bendrovėse, kooperatyvuose ir kitose žemės ūkio įmonėse praėjusių metų pabaigoje ilgalaikio turto buvo už 134 mln. Lt daugiau negu metų pradžioje (atskaičius nusidėvėjimą ir nurašytų priemonių vertę). Per metus turtas padidėjo 28,4 proc. (2003 m. padidėjimas sudarė 18,4 proc.). Dar ankstesniais metais šie tempai buvo perpus mažesni.

Ilgalaikio turto struktūroje didžiąją dalį, net 95,2 proc., užima materialusis turtas – pastatai, mašinos, transporto priemonės, inventorius, sodiniai, žemė.

Materialusis turtas

Materialaus turto struktūroje didžiausią dalį užima mašinos ir įrengimai – 44,3 proc. Tai aktyvioji gamybos priemonių dalis, nuo kurios labai priklauso pažangių technologijų taikymo galimybės, našumas, efektyvumas, konkurencingumas. Per metus šios pozicijos likutinė vertė padidėjo 66,7 mln. Lt arba 36,5 proc. Į šią sritį per metus buvo investuota daugiau kaip 86 mln. Lt. Praėjusių metų pabaigoje technikos vertė sudarė beveik 250 mln. Lt. Vienam vidutiniam metiniam darbuotojui jos teko daugiau kaip 17 tūkst. Lt, o viso ilgalaikio turto – daugiau kaip už 40 tūkst. Lt.

Daugėja ir pastatų. Prieš keletą metų pastatų ir kitų statinių vertė per metus išaugdavo tik tiek, kad vos padengdavo susidėvėjimo ar nugriovimo vertę. Pernai realus padidėjimas sudarė 28,7 mln. Lt, arba 16,5 proc. daugiau negu metų pradžioje.

Pastebimas naujas ryškus poslinkis – įsigyjama žemės ūkio paskirties žemių, tam skiriamos daug didesnės investicijos. Šios investicijos nuo 4,3 mln. Lt metų pradžioje padidėjo iki 18 mln. Lt, arba daugiau kaip 4 kartus. Tačiau kol kas žemės ūkio įmonėse nuosava žemė sudarė tik 3,6 proc. visos naudojamos žemės.

Nematerialusis turtas

Kai kurios nematerialaus turto pozicijos (kaip antai, kompiuterinė įranga ir pan.) pernai padidėjo net 90 proc., ilgalaikis finansinis turtas (vertybiniai popieriai) – 70 proc. Tai teigiamai vertintini poslinkiai žemės ūkio įmonių veikloje.

Spartų ilgalaikio turto didėjimą ir jo modernizavimą pernai lėmė SAPARD parama. Pradėjus veikti ES ekonominiams mechanizmams, aiškesnė tapo žemės ūkio verslo perspektyva. Todėl įmonės drąsiau skolinosi iš bankų, o bankai bei tiekimo įmonės žemės ūkio veiklą vertino kaip mažiau rizikingą. Pritrūkus užstato, Žemės ūkio paskolų garantijų fondas teikė bankams garantijas. Žemės ūkio bendrovėms ir kooperatyvams suteikta garantijų už 14 mln. Lt beveik 24 mln. Lt paskolų gauti (ūkininkams garantijų suteikta dvigubai daugiau).

Didėjantis ir modernėjantis ilgalaikis turtas sudaro geresnes galimybes patikimiems ir aktyviems santykiams tarp žemdirbių ir bankų plėtotis. Analitikai prognozuoja, kad šiemet ilgalaikio turto didėjimo ir jo modernizavimo tempai bus dar didesni ir gali pasiekti apie 40 proc., tačiau smulkiuose ūkiuose šie tempai išliks kelis kartus mažesni.