23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/09
Buhalterinės apskaitos tvarkymo supaprastintąja sistema rekomendacijos
  • S. Motuzaitė, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Konsultantai pataria, kaip tvarkyti ūkininko ūkio veiklos buhalterinę apskaitą supaprastintąja apskaitos sistema.

Rekomendacijų, kurias patvirtino Žemės ūkio ministerija (2005 05 11),  tikslas – padėti ūkininkams suprasti apskaitos tvarkymo šia sistema principus: kaip registruoti ūkines operacijas apskaitos registruose; kaip sudaryti finansinę atskaitomybę. Supaprastintoje apskaitos sistemoje pinigų įplaukos ūkyje registruojamos tik tuomet, kai pinigai gauti, o išlaidos – kai pinigai jau sumokėti. Ne vėliau kaip per 4 mėn. po finansinių metų pabaigos parengiamas balansas, pelno (nuostolių) ataskaita ir pinigų srautų ataskaitos.

Ūkinės operacijos

Apskaitos dokumentai surašomi ūkinės operacijos metu ar jai pasibaigus. Juose turi būti įrašyti šie privalomieji rekvizitai: apskaitos dokumento pavadinimas; ūkininko vardas, pavardė, asmens kodas; ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimo numeris arba paso (asmens tapatybės kortelės) numeris ir gyvenamoji vieta; apskaitos dokumento data; ūkinės operacijos arba ūkinio įvykio turinys; ūkinės operacijos arba ūkinio įvykio rezultatas pinigine ir (arba) kiekybine išraiška, matavimo vnt.; asmens ar asmenų, kurie turi teisę surašyti ir pasirašyti arba tik pasirašyti apskaitos dokumentus, vardai arba pirmosios vardų raidės, pavardės, parašai ir pareigos.

Kai ūkininkas parduoda savo ūkyje išaugintą derlių ar gyvulius supirkimo įmonėms, PVM sąskaitas-faktūras arba sąskaitas-faktūras už produkciją išrašo šios įmonės.

Parduodami produkciją turguje, ūkininkai gali sudaryti Produkcijos pardavimo rinkoje žiniaraštį arba kitą laisvos formos dokumentą. Įrašai jame turi būti atliekami tą pačią dieną, kai produkcija buvo parduota.

Pradedant tvarkyti apskaitą ūkyje ir sudarant balansą, būtina kiekvieną kartą suregistruoti visą ūkyje turimą turtą, ūkio skolas ir skolas ūkiui, t.y. atlikti inventorizaciją. Inventorizacijos duomenims įforminti rekomenduojamas Inventorizacijos aprašas. Jame nurodomi vertybių pavadinimai, jų kiekis, kaina ir vertė. Jei sunku nustatyti biologinio turto ir produkcijos tikrąją vertę, jiems įkainoti gali būti naudojamos žemės ūkio ministerijos patvirtintos normatyvinės kainos.

Apskaitos registrai

Pinigų, pirkimo ir pardavimo duomenys apie pinigų judėjimą ūkyje registruojami žurnale. Detalesnei turto, skolų ūkiui, ūkio skolų apskaitai tinka ŽŪM patvirtintose rekomendacijose pateikti ir aptarti žiniaraščiai, tačiau informaciją ūkininkas gali kaupti ir kitokiuose registruose.

Piniginėms įplaukoms priklauso ne visos ūkyje gautos lėšos, o tik gautos iš ūkinės veiklos. Pvz., piniginėms įplaukoms nepriklauso ūkininko gautos banko paskolos, parama ir pan.

Didžiausią piniginių išlaidų dalį ūkiuose sudaro išlaidos gamybai: medžiagoms (sėklai, trąšoms, pašarams ir kt.) įsigyti, gyvuliams pirkti, lėšos už elektros energiją, agroserviso, transporto ir kitas paslaugas, darbo užmokestis samdomiems darbuotojams, ūkininko, jo šeimos narių, partnerių ir samdomų darbuotojų socialinio bei sveikatos draudimo įmokos, žemės bei kiti mokesčiai, turto nuomos bei draudimo išlaidos ir pan. Gali pasitaikyti ir kitokių piniginių išlaidų, kurios ūkinei veiklai nepriskiriamos, pvz., palūkanos už gautas paskolas, sumokėtos baudos ir pan.

Skaičiuojant ūkinės veiklos finansinį rezultatą pinigais, išlaidoms nepriskiriamos lėšos, išleistos ilgalaikiam turtui įsigyti: technikai, akcijoms, statiniams, melioracijai. Piniginėms išlaidoms nepriskiriami ir kai kurie kiti mokėjimai, pvz., grąžintos paskolos, pinigai, išleisti labdarai, asmeniniams poreikiams ir pan.

Ūkinės veiklos įplaukų ir piniginių išlaidų apskaitai rekomenduojamas specialus Piniginių įplaukų ir išlaidų žiniaraštis. Įplaukos surašomos atskirose Piniginių įplaukų ir išlaidų žiniaraščio eilutėse pagal pagrindines ūkio šakas. Piniginių įplaukų ir išlaidų žiniaraštyje išlaidos surašomos pagal jų rūšis. Į išlaidas elektros energijai, vandeniui ir dujoms reikia įskaityti tiktai tas, kurios susijusios su ūkio veikla. Todėl iš bendros sumos, sumokėtos už elektrą, vandenį ir dujas, reikia atimti išlaidas, tenkančias ūkininko šeimos asmeninėms reikmėms tenkinti (gyvenamųjų patalpų apšvietimo, buityje suvartoto, vandens ir dujų ir pan.). Į kurui bei tepalams, atsarginėms dalims, mažaverčiams daiktams pirkti, gamybinėms paslaugoms apmokėti ir į kitas materialines išlaidas neįskaitomos ūkininkui ar jo partneriams priklausančių automobilių, naudojamų ūkio veiklai, eksploatavimo išlaidos.

Ilgalaikiu turtu laikomas turtas, kuris teikia ūkiui naudos ilgiau negu vienerius metus, o jo vertė yra ne mažesnė už ūkininko nusistatytą minimalią ilgalaikio turto vertę. Pasirinkdamas vertę, nuo kurios ūkio turtas bus laikomas ilgalaikiu turtu, ūkininkas gali surašyti laisvos formos pažymą. Ilgalaikiam turtui registruoti skirtas Ilgalaikio turto žiniaraštis. Jis skirtas nematerialiojo, materialiojo ir finansinio turto apskaitai pagal kiekvieną turto objektą.

Atsargos – tai trumpalaikis ūkio turtas, įgytas ir naudojamas produkcijos (sėklos, trąšų, chemikalų, kuro ir pan.) gamybai, ūkyje pagaminta (grūdai, šakniavaisiai, kiaušiniai, pienas ir kt.) ir nebaigta gaminti (rudeninis arimas) produkcija. Informaciją apie turimas atsargas ūkininkas pats sužinos, kai atliks inventorizaciją.

Medžiagų ir produkcijos apskaitai rekomenduojamas Medžiagų ir produkcijos žiniaraštis, kuriame registruojamos visos medžiagų ir produkcijos gavimo ir išleidimo operacijos, jas sugrupuojant pagal gavimo ir išleidimo kryptis.

Gyvulių apskaitai pagal gyvulių amžiaus ir lyties grupes tvarkyti rekomenduojamas Gyvulių žiniaraštis, atsiskaitymų už PVM apskaitai – Atsiskaitymų už PVM žiniaraštis, valstybinio socialinio draudimo ir sveikatos draudimo įmokų apskaitai – Atsiskaitymų už socialinio ir sveikatos draudimo įmokas žiniaraštis. Visų kitų atsiskaitymų apskaitą rekomenduojama tvarkyti Atsiskaitymų žiniaraštyje. Atsiskaitymus su pirkėjais rekomenduojama tvarkyti pagal kiekvieno pirkėjo, ilgalaikių ir trumpalaikių ūkio skolų (pagal kreditorius), atsiskaitymų su tiekėjais ir rangovais apskaitą (pagal kiekvieną tiekėją).

Ūkininkas gali nepildyti Atsiskaitymų už socialinio ir sveikatos draudimo įmokas žiniaraščio ir Atsiskaitymų žiniaraščio, jeigu atsiskaitymų operacijų yra nedaug ir jų apskaitai užtenka Pinigų, pirkimo ir pardavimo žurnalo.

Finansinė atskaitomybė

Norint nustatyti ūkio veiklos rezultatą, reikia apskaičiuoti pelną arba nuostolį. Pelnas gaunamas tuomet, kai ūkio veiklos pajamos viršija sąnaudas, o jei sąnaudos viršija pajamas – nuostolis.

Prie ūkio veiklos pelno (nuostolio) pridėjus dotacijų, susijusių su pajamomis, sumą, pridėjus (atėmus) finansinės ir investicinės veiklos pelną (nuostolius), apskaičiuojamas ūkio veiklos finansinis rezultatas – grynasis pelnas (nuostolis).

Ūkininko ūkio balansas – tai lentelės formos finansinė ataskaita, kurioje surašytos ataskaitinio laikotarpio pabaigoje ūkyje turimo turto, kapitalo ir skolų sumos.

Pinigų srautų ataskaita – tai finansinė ataskaita, kurioje nurodomos ūkio ataskaitinio laikotarpio pinigų ir jų ekvivalentų įplaukos bei išmokos.

Daugiau informacijos apie apskaitos tvarkymą supaprastintąja ir dvejybine apskaitos sistema jums gali suteikti Žemės ūkio konsultavimo tarnybos specialistai.