23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/05
Organinėms trąšoms paskleisti – aplinkosaugos reikalavimus atitinkanti technika
  • Dr. Remigijus ZINKEVIČIUS, ŽŪIKVC
  • Mano ūkis

Europos Sąjungoje trąšų naudojimas yra griežtai reglamentuotas. Europinių normų projekto prEN 13406 tikslas – sukurti sąlygas aplinką tausojančiajai skystųjų organinių trąšų paskleidimo technologijai.

Skystųjų organinių trąšų paskleidimo tolygumas turi įtakos ne tik aplinkai, bet ir kultūrinių augalų derlingumui. Vokietijos žemės ūkio sąjungos (DLG) specialistai pagamino naujus bandymų stendus ir atliko pirmuosius srutovežių testus. Skystųjų organinių trąšų paskleidimo tolygumas buvo tikrinamas pagal europinių normų projekto prEN 13406 reikalavimus, t. y. kontroliuojama srutų paskleidimo norma, jų paskleidimo tolygumas bei už lauko ribų patekusių trąšų kiekis. Testo metu buvo tikrinami du skystųjų organinių trąšų pasiskirstymo aspektai: skersinis ir išilginis. Tiriant išilginį trąšų pasiskirstymą, buvo matuojama vidutinė srutų paskleidimo norma ir paskleistų trąšų kiekis tolerancijos ribose, t. y. ± 15 proc. nuo vidurkio. Šiose tolerancijos ribose turi būti mažiausiai 90 proc. išmatuotų reikšmių. Abu rodikliai nepriklauso nuo srutovežio tipo.

Skystųjų organinių trąšų skersinio pasiskirstymo matavimo metodika priklausė nuo jų paskleidimo būdo, t. y. ar jos išlaistomos paprastai, ar juostomis. Paprastai išlaistomų trąšų skersinio pasiskirstymo tolygumas buvo įvertintas variacijos koeficientu, o skleidžiamų juostomis (srutovežiais su laistomosiomis žarnomis, plyšintuvais ar inžektoriais) – vidutine nuokrypa.

Kadangi skystųjų organinių trąšų skersinis pasiskirstymas priklauso nuo paskleidimo įrangos, o išilginiam įtakos turi įrangos konstrukcija (su siurbliu ar su kompresoriumi), srutovežiai ir srutų paskleidimo įranga buvo vertinami atskirai. Po testo buvo suteikti atitinkami ženklai: trąšų paskleidimo įrangai – „DLG – FOKUS TEST skersinio pasiskirstymo tolygumas“, o srutovežiams – „DLG – FOKUS TEST išilginio pasiskirstymo tolygumas“. Srutovežiai buvo testuojami su atitinkama skystųjų organinių trąšų paskleidimo įranga.2004 metų srutovežių ir srutų paskleidimo įrangos testų rezultatai

  • ženklas „DLG – FOKUS TEST išilginio pasiskirstymo tolygumas“ suteiktas visiems firmos „Meyer – Lohne“ srutovežiams su patikrintu ekscentriniu-sraigtiniu siurbliu ir kompanijos „Kotte“ su patikrintu firmos „Vogelsang“ rotaciniu siurbliu;
  • ženklas „DLG – FOKUS TEST skersinio pasiskirstymo tolygumas“ suteiktas visiems įmonės „Kotte“ mechaniniams srutų paskleidimo įtaisams, kurių užgriebio plotis 15 m (± 20 proc.) ir firmos „Vogelsang“ srutų paskleidimo įtaisams Exa – Cut, kurių užgriebio plotis 15 ir 27 m (± 20 proc).

Testo rezultatai rodo, kad šiuolaikinė skystųjų organinių trąšų paskleidimo technika yra gana kokybiška. Visi testuoti srutovežiai atitinka europinių normų reikalavimus.

Mėšlakratės atitinka reikalavimus

Vokietijos žemės ūkio sąjungos specialistai atliko ir mėšlakračių testą. Remiantis tyrimo duomenimis, šiuolaikinių, Europos Sąjungos šalyse gaminamų mėšlakračių darbo kokybė yra gera. Visomis tirtomis mašinomis iškratytų organinių trąšų (ir kraikinio mėšlo, ir komposto) skersinis pasiskirstymas buvo geresnis negu reikalauja standartas. Tačiau nustatyta, kad mėšlą tolygiausiai paskleidžia firmų „Annaburger“ ir „Tebbe“ mėšlakratės. Kratant kompostą, skirtumai tarp įvairių mašinų buvo didesni. Lengvą kompostą tiksliausiai paskleidžia kompanijų „Bergmann“ ir „Strautmann“ mėšlakratės. Kratant sunkų kompostą, mažiausias skersinio trąšų pasiskirstymo variacijos koeficientas buvo įmonių „Bergmann“, „Tebbe“ ir „Hawe“ mašinomis patręštų bandymų laukeliuose. Svarbiausia, kad niekur šis variacijos koeficientas, įvertinantis organinių trąšų paskleidimo tolygumą, nebuvo didesnis kaip 30 proc.

Mėšlakračių užgriebio plotis, kratant lengvą kompostą, kito nuo 8 iki 14 m, o paskleidžiant sunkų kompostą – nuo 12 iki 20 m. Palyginti nedideliu užgriebio pločiu (apie 7 m) iš visų tirtų mašinų išsiskyrė firmos „Samson“ mėšlakratė.

Kraikinio mėšlo paskleidimo norma buvo 30 t/ha, o paukščių mėšlo – tik 2,7 t/ha. Nustatyta, kad mažas organinių trąšų normas tiksliausiai paskleidžia kompanijų „Annaburger“, „Bergmann“, „Kemper“ ir „Strautmann“ mėšlakratės.

Tyrimo metu buvo matuojamas ir atstumas, kurį pripildyta mėšlakratė gali nuvažiuoti kratydama organines trąšas. Esant 30 t/ha trąšų paskleidimo normai, trumpiausią atstumą (360 m) nuvažiuodavo firmos „Tebbe“, o ilgiausią (470 m) – „Annaburger“ mėšlakratės.

Vertinant mėšlakračių važiuoklės poveikį dirvai, buvo matuojamas oro slėgis padangose. Jei slėgis jose būna mažesnis kaip 1 bar, tai poveikis dirvai būna nedidelis, todėl toks rodiklis vertinamas labai gerai. Labai blogai vertinamas didesnis kaip 2,5 bar oro slėgis padangose. Nustatyta, kad tik viena firmos „Bergmann“ mėšlakratė gali dirbti, esant oro slėgiui padangose 0,9 bar. Visų kitų mašinų padangose oro slėgis turi būti apie 1,5–1,6 bar.