23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/05
Daugiau pamačius, lengviau pasirinkti
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ
  • Mano ūkis

Daugelis žemdirbių teigia, kad savo akimis pamačius, kaip spaudoje reklamuojama technika dirba laukuose, lengviau išsirinkti tinkamiausią ūkiui mašiną. Todėl ir į Jono Talmanto ūkyje (Kėdainių r.) vykusią UAB „Rovaltra“ lauko dieną susirinko gausus ūkininkų būrys. Vienus domino itališki Merlo krautuvai, kitus – suomiški Valtra traktoriai, trečius – pirmą kartą demonstruoti prancūziški Blanchard purkštuvai. Į renginį pakviesti grūdų augintojai susipažino ir su Mepu džiovyklų tipais bei galimybėmis.

Dar viena priežastis, dėl kurios technikos demonstravimo renginiai pritraukia daug žemdirbių – ES paramos teikimo sąlygos. Prieš perkant mašinas, įrangą ar paslaugas, būtina skelbti konkursą ir gauti ne mažiau kaip tris komercinius pasiūlymus. Taigi reikia išsiaiškinti ir trijų skirtingų kompanijų siūlomos technikos privalumus bei trūkumus.

Į Lauko dieną atvykęs Kretingos r. ūkininkas Romualdas Karazinas tikėjosi, kad pavyks galų gale apsispręsti, ką pasirinkti: traktorių su frontaliniu krautuvu ar teleskopinį krautuvą Merlo Multifarmer, kuris gali atlikti ir traktoriaus darbus, nes mašinos gale įrengta tokia pati padargų pakabinimo sistema kaip ir traktoriuje. „Vieną rytą atsikėlęs „perku“ traktorių, kitą – krautuvą. Mašinos Merlo Multifarmer galimybės imponuoja“, – atidžiai stebėdamas krautuvo manevrus sakė kretingiškis. Jis verčiasi pienininkyste, tad tokia technika ūkyje labai praverstų. R. Karazino skaičiavimais, traktoriaus su frontaliniu krautuvu ir teleskopinio krautuvo kainos mažai skiriasi, tačiau pastaroji mašina turi daugiau pranašumų.

UAB „Rovaltra“ pardavimų vadybininko Gintauto Simonaičio nuomone, 50–60 melžiamų karvių ūkyje, kuriame yra apie 100 ha žalienų, pakaktų tik minėto krautuvo, nes prie jo prijungus reikiamus padargus galima ir šienauti, ir grėbti, ir tręšti, ir atlikti kitus darbus, kuriuos paprastai nudirba traktorius. „Galinės krautuvo pakabinimo sistemos galia siekia 4,3 tonas, variklio galingumas – 114 AJ, darbinio veleno – 102 AJ“, – krautuvą apibūdino G. Simonaitis. Jis akcentavo krovimo mašinos privalumus: įrengta ir strėlės, ir važiuoklės amortizacijos sistema; krautuvas su hidrostatine transmisija; variklis įtaisytas šone; visi keturi ratai varomieji. Kompanijos „Merlo“ konstruktoriai ypatingą dėmesį skyrė darbo saugumui užtikrinti. „Keliant per didelio svorio krovinį, įsijungia garsinė signalizacija, strėlės kėlimas automatiškai sustabdomas ir ji pradedama trumpinti“, – mašinos pristatymą tęsė vadybininkas. Prie jo galima prikabinti ne tik kaušą, grėbtuvą, kablį, bet ir šepetį kiemui išvalyti. Italijos įmonė siūlo 40 papildomų agregatų. Beje, priedai skirtingiems darbams atlikti prikabinami ir nukabinami iš krautuvo kabinos, kurioje įrengtas ir kompiuterio ekranas. Jame pateikiama daug naudingos informacijos (pavyzdžiui, krovinio svoris, strėlės pakėlimo aukštis).

Pasakodamas apie suomiškų traktorių Valtra naujoves, „Rovaltros“ pardavimų vadybininkas Gediminas Ališauskas didžiausią dėmesį skyrė T serijos modeliams. Ūkininkai galėjo įvertinti Lietuvoje parduodamo galingiausio šios serijos traktoriaus T190 su trijų pakopų galios valdymo sistema Sigma Power ypatybes. Pastaroji sistema apdovanota Hanoverio parodos „Agritechnica 1997“ aukso medaliu. Kaip išskirtinę šio modelio savybę G. Ališauskas paminėjo ypač gerą mašinos masės pasiskirstymą: priekiniam važiuoklės tiltui tenka 45 proc., galiniam – 55 proc. svorio.

Pastaruoju metu Lietuvos žemdirbiai, rinkdamiesi mašinas, atsižvelgia į tokius dalykus, kurie anksčiau buvo nereikšmingi, pavyzdžiui, ar yra kondicionierius, ar patogi sėdynė. „Valtra T190 traktoriaus kabina komfortabili, joje įrengtas kondicionierius, šildoma su trijų padėčių slopintuvais sėdynė įtaisyta ant pneumatinės pagalvės. Ją galima apsukti 360 laipsnių ir važiuoti atbuline eiga į priekį, nes ir užpakalinėje kabinos dalyje taip pat yra vairavimo įranga. Šia Twin Trac sistema labai patogu naudotis, dirbant su traktoriaus gale prikabintais agregatais“, – sakė „Rovaltros“ generalinis direktorius Romualdas Trainaitis.

J. Talmantas į renginį susirinkusiems ūkininkams patarė, prieš renkantis techniką, pasidomėti mašinos pardavėjo teikiamomis techninės priežiūros paslaugomis. „Tai labai svarbu, nes kiekviena technikos prastovos diena labai brangi“, – akcentavo kėdainiškis, turintis du 160 AG Valtra traktorius. J. Talmantas gyrė „Rovaltros“, su kuria bendradarbiauja jau daugelį metų, inžinierių komandą, kurie mašinas atvažiuoja taisyti net naktį.