23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/04
Konstrukcija tobulinama našumui padidinti
  • Prof. Liudas ŠPOKAS, LŽŪU
  • Mano ūkis

Praėjusiuose žurnalo numeriuose susipažinote su kompanijų „Case IH“ ir „John Deere“ kombainais, kuriuose išilgai kuliamosios įrengtas kūlimo-separavimo būgnas. Tokios konstrukcijos techniką siūlo ir firma „New Holland“.

Pirmasis savaeigis klavišinis kombainas, kurio pjaunamoji buvo 2,4 m, variklio galia 4,1 kW, Europoje pagamintas daugiau kaip prieš 50 metų. Šiandien kombainų gamintojai siūlo įvairių konstrukcijų ir galingumo techniką. Pavyzdžiui, Belgijoje gaminami vieni iš našiausių klavišinių kombainų New Holland CX 880, kurių pjaunamosios plotis 9,15 m, variklio galia 275 kW. Per valandą šiuo kombainu prikuliama daugiau kaip 30 t grūdų.

Žemdirbiai žvalgosi dar našesnio kombaino, nes javų derliai jau viršija 10 t/ha. Be to, padidėjo grūdų kokybei keliami reikalavimai. Dabar grūdiniai augalai turi būti nuimti per 15–20 dienų, neviršijant javų pjūties vieno procento grūdų nuostolių leistinos ribos.

Dabartinių kombainų laidumą riboja klavišiniai kratikliai. Jie nespėja iš didesnio kaip 0,5 m storio šiaudų sluoksnio iškratyti grūdų. Didinant laiptelių skaičių klavišų paviršiuje ar virš jų įrengiant rotorinius purentuvus, kratiklių laidumas tik šiek tiek padidėja.

Belgijoje 1995 m. buvo pagamintas labai našus javų kombainas New Holland TF 78 Elektra. Jo pjaunamoji 9,15 m pločio, grūdų bunkerio talpa 9 500 l, kūlimo būgno plotis 1,56 m, variklio galia 268 kW. Konstruktoriai jame klavišinius kratiklius pakeitė 0,7 m skersmens, 2,84 m ilgio rotoriniu šiaudų separatoriumi, po kuriuo įrengė 2,98 m2 ploto akytąjį pobūgnį. Kūlimo aparatas buvo toks pat, kaip ir dabartiniuose klavišiniuose kombainuose New Holland TX. Kombaino laidumą ribojo spragilinis kūlimo aparatas, nes storas javų sluoksnis slinko pobūgniu tik apie 0,033 s, todėl iškulti grūdai nespėdavo išbyrėti pro 0,86 m2 ploto pobūgnį. Kombaino su rotoriniu šiaudų separatoriumi našumas buvo apie 20 proc. didesnis negu klavišinių.

Prieš penkerius metus pagaminti pirmieji New Holland CR kombainai su dviem ašiniais kūlimo būgnais. Žemės ūkio technikos parodoje „Agritechnica 2003“ šio modelio kombainas buvo apdovanotas aukso medaliu.

Tais pačiais metais Vokietijoje buvo atlikti tyrimai, per kuriuos kombainas New Holland CR 980 per valandą prikūlė 60 t kviečių, neviršydamas leistinos grūdų kratymo ir valymo nuostolių 0,5 proc. ribos.

Gaminami dviejų modifikacijų kombainai. Kombaino New Holland CR pjaunamoji nežymiai skiriasi nuo pjaunamųjų, gaminamų kombainams New Holland CX. Nuožulniojo transporterio priekinis būgnas yra uždaras. Jeigu ant pjaunamosios dugno su javais patenka akmuo, yra paveikiamas nuožulniojo transporterio priekinis būgnas. Jame esantys jutikliai perduoda signalą kompiuteriui, kuris įjungia nuožulniojo transporterio dugne įrengto vožtuvo valdymo perdavą. Vožtuvas atsidaro ir akmuo iškrenta ant dirvos. Šis įtaisas parodoje „Agritechnica 2003“ buvo įvertintas sidabro medaliu.

Kūlimo-separavimo aparatas

Tai yra svarbiausioji kombaino sistema. Ją sudaro kūlimo-separavimo būgnai ir pobūgniai. Būgnai sukasi priešpriešiais. Jų priekinėje dalyje yra 390 mm ilgio sraigtai, kurie nuožulniojo transporterio stumiamą javų juostą padalina į dvi dalis. Kiekvienam ašiniam kūlimo būgnui yra tiekiamas dvigubai plonesnis javų sluoksnis negu vienabūgniui aparatui.

Ant kiekvieno būgno 739 mm ilgiu sraigtinėmis linijomis išdėstyti trumpi, ašinės linijos atžvilgiu pakreipti spragiliukai bei trikampio formos atramėlės. Šią būgno dalį 84o kampu gaubia pobūgnis, kurio gaubimo kampą galima padidinti iki 123o, abiejose pusėse pritvirtinus papildomas pobūgnio dalis. Pobūgnio paviršiumi augalus stumia, kulia ir trina spragiliukai bei atramėlės. Už kūlimo būgno yra 1 090 mm ilgio separatorius, kurį 148o kampu gaubia trys pobūgniai. Visų pobūgnių padėtį galima reguliuoti. Būgno separatoriaus paviršiuje sraigtinėmis linijomis pritvirtintos trikampio formos atramėlės ir kreipikliai, kurie šiaudus stumia būgno ašies kryptimi. Kūlimo-separavimo aparato veikimas reguliuojamas, keičiant būgno sukimosi dažnį bei tarpus tarp būgno ir pobūgnių. Nuimant stambiagrūdžius augalus, galima pakeisti būgno spragiliukus ir kreipiklius, pobūgnius bei jų papildomų dalių padėtį.

Už kūlimo-separavimo aparato yra 0,4 m skersmens skersinis mentinis būgnas, kurį 54o kampu gaubia reguliuojamos padėties pobūgnis. Pro jį prabyra šiauduose likę grūdai. Už pobūgnio įrengti grūdų nuostolių jutikliai. Mentinis būgnas meta šiaudus į smulkintuvą.

Valytuvas

Rotorinis kūlimo-separavimo aparatas labiau sutrupina sausus šiaudus, todėl ant valytuvo byra nuokulos, kuriose yra daugiau pelų ir šiaudgalių. Dėl to kombainuose turi būti įrengtas labai laidus valytuvas ir ypač našus ventiliatorius. Kombaine New Holland CR 980 valytuvo bendrasis separacijos plotas siekia 6,5 m2. Jį sudaro laiptuota kratomoji lenta, kuri yra pirmasis nuokulų separatorius. Nuokuloms slenkant kratomosios lentos paviršiumi, grūdai

skverbiasi pro nuokulas ant dugno, skrajos priemaišos ir šiaudgaliai kaupiasi viršutinėje nuokulų sluoksnio dalyje. Kratomoji lenta sudaryta iš dviejų dalių. Kiekvieną dalį galima išimti ir nuvalyti. Kad nuokulos tolygiai pasiskirstytų, visame kratomosios lentos paviršiuje yra išilginės dantytos juostos. Kratomosios lentos gale įmontuoti skirtingo ilgio pirštiniai ardeliai, pro kuriuos prabyra ant kratomosios lentos dugno susikaupę grūdai. Jie krenta į ventiliatoriaus pučiamą oro srautą. Jis skverbiasi pro tarpą tarp ardelių ir trumpojo sieto, iš grūdų išskirdamas skrajas priemaišas. Nuo pirštinių ardelių krentančius pelus ir šiaudgalius nupučia net ant viršutiniojo sieto pradžios.

Trumpasis žvyninis sietas nuokulų srautą padalina į dvi nelygias dalis, todėl tarpai tarp žvynų turi būti maždaug dvigubai mažesni, negu tarp viršutiniojo sieto. Pro trumpąjį sietą prabirę grūdai ir smulkios priemaišos patenka ant trumposios kratomosios lentos, kuri juos beria ant apatiniojo žvyninio sieto. Kita pro trumpąjį sietą prabirusių grūdų dalis byra ant apatiniojo sieto. Pro trumpąjį sietą neprabirusios nuokulos patenka ant jo gale esančių virbalinių ardelių. Jie tolygiau paskirsto nuokulas viršutiniojo sieto pradžioje. Pastarojo gale yra ilgintuvas nevisiškai iškultoms varpoms ir varpgaliams nukreipti į varpų sraigę papildomai perkulti.

Abu sietus prapučia išcentrinio ventiliatoriaus pučiamas oro srautas, kurio debitas reguliuojamas, keičiant rotoriaus sukimosi dažnį nuo 475 iki 900 min-1. Pirkėjui užsakius, valytuve tvirtinamas papildomas įtaisas, tuomet sukimosi dažnį galima keisti nuo 210 iki 495 min-1. Ventiliatorius orą siurbia pro dvi šonines angas ir korpuso viršutinėje dalyje esančius žvynus, kuriuos būtina periodiškai nuvalyti.

Abu valytuvo sietai švytuoja priešpriešiais, todėl, apatiniam sietui slenkant atgal, viršutiniame siete tarp žvynų užstrigę šiaudgaliai yra išpučiami, nes tarpsietyje susidaro stipresnė oro srovė. Tarpai tarp abiejų sietų reguliuojami iš kabinos. Kompiuteryje matyti tarpų dydis ir ventiliatoriaus sukimosi dažnis. Nuimant ne javus, ventiliatoriaus ortakiuose kreipikliais galima pakeisti oro srovės kryptį, t.y. suintensyvinti nuokulų separavimą žvyninių sietų pradžioje.

Valytuvas yra pritaikytas veikti ir kombainui važiuojant skersai 17 proc. nuolydžio kalvos šlaito, tuomet visas valytuvas pakreipiamas tiek, kad kratomoji lenta, sietinė ir ventiliatorius būtų horizontalioje padėtyje.

Varpų kultuvės ir grūdų bunkeris

Į varpų sraigę subirę varpos ir varpgaliai stumiami dviem priešingomis kryptimis. Sraigės galuose yra varpų kultuvės, kuriose galima pakeisti pobūgnį ir tarpą tarp kultuvių ir pobūgnio. Iškultos varpos ir grūdai grąžinami ant kratomosios lentos galo. Jie tolygiai paskleidžiami visame kratomosios lentos plotyje.

Kombaino našumas priklauso ir nuo grūdų bunkerio talpos bei jo iškrovimo spartos. Kombaino New Holland CR 980 grūdų bunkeris yra 10 500 l, o New Holland CR 960 – 900 l talpos. Bunkeriuose įrengti grūdų lygio jutikliai, stebėjimo langas, anga grūdų ėminiams paimti. Bunkerio dugne yra dvi horizontalios iškrovimo sraigės. Pagrindinės grūdų iškrovimo sraigės laidumas 105 l/s, todėl pripildytas bunkeris iškraunamas per 100 s. Bunkerio dangčio atidarymas valdomas iš kabinos.

Šiaudų smulkintuvą sudaro horizontalus būgnas su šarnyriškai pritvirtintais iš abiejų pusių dantytais peiliukais, kurie išdėstyti šešiomis eilėmis. Priešpeilių padėtį galima keisti. Šiaudai gali būti klojami ir į pradalges. Pelus paskleidžia diskiniai skleidikliai.

Variklis ir važiuoklė

New Holland kombainuose montuojami IVECO varikliai. Degalų tiekimą valdo elektroninė sistema. Iškraunant grūdus, variklio apkrova padidėja. Dėka elektroninės degalų valdymo sistemos, jo galia padidinama 20 kW.

Degalų bakuose telpa 750 arba 1 000 l degalų. Prie variklio yra įrengtas kombaino hidraulinės sistemos reguliuojamo debito alyvos siurblys. Kūlimo aparato, smulkintuvo, grūdų iškrovimo ir kitų įtaisų pavaros įjungiamos drėgnomis sankabėlėmis.

Kombainų važiuoklė hidrostatinė. Pavaros keičiamos elektrine perdava. Galima užsisakyti šešių skirtingų matmenų padangas. Kombainai gali būti su abiem varančiaisiais tiltais. Jie praverčia dirbant kalvotuose plotuose, ryžių pasėliuose arba labai drėgnose dirvose.

Kabina ir papildomi įtaisai

Naujų modelių kombainų kabina tokia pati, kaip ir New Holland CX. Ji labai erdvi, iš jos puikiai matyti. Dirbant naktį, kombaino aplinką apšviečia 14 žibintų. Kompiuteryje stebima ir valdoma daugelis kombaino technologinio proceso sistemų.

Papildomi kombaino įtaisai:

  • Grūdų drėgnio matuoklis.
  • Prikultų grūdų kiekio ir grūdų drėgnio matuokliai.
  • Prikultų grūdų kiekio, grūdų drėgnio matuokliai bei duomenų kaupiklis.
  • Įtaisai grūdų derlingumo žemėlapiams sudaryti.
  • DGPS antena, duomenų kaupiklis. 
  • Grūdų kiekio ir drėgnio matuokliai, programa derliaus žemėlapiams sudaryti.

New Holland CR kombainuose prikultų grūdų kiekio matuoklį papildomai kalibruoti, nuimant skirtingus grūdinius augalus, nereikia.