23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/04
Jonavoje atidarytas agrocentras
  • Jurga ZALECKIENĖ
  • Mano ūkis

Pačioje pavasario pradžioje Jonavoje duris žemdirbiams atvėrė naujas kompleksinių agropaslaugų ir prekybos centras „Agromax“. Jame pateikiamas visas prekių ir paslaugų spektras – nuo trąšų ir sėklų iki agronomų konsultacijų bei derliaus supirkimo.

Pasak uždarosios akcinės bendrovės „Agrochema“ generalinio direktoriaus Liudo Mediekšos, centras teiks paslaugas maždaug 50 km spinduliu aplinkui ūkininkaujantiems žemdirbiams: Jonavos, Kėdainių, Kauno, Ukmergės, Kaišiadorių, Prienų rajonų ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms. Šioje teritorijoje yra daugiau kaip 1 000 ūkių, dirbančių po 50 ir daugiau hektarų žemės. „Mūsų darbo specifika – nelaukti atvažiuojančio žemdirbio, o patiems vykti į ūkius, dirbti konsultacinį darbą ir būti kuo arčiau kliento“, – sakė L. Mediekša.

„Agromax“ yra pirmasis „Agrochemos“ atidarytas centras Lietuvoje. Planuojama, kad iš viso jų bus penki. Jau rengiamas agrocentro Šeduvoje projektas, vėliau iškils centrai Plungėje, Vilkaviškyje ir Viduklėje. Veiklą numatoma plėsti ne vien Lietuvos teritorijoje. Po du agrocentrus planuojama turėti Latvijoje bei Lenkijoje (vienas jau veikia), vieną – Estijoje.

Naująjį centrą projektavo UAB „Baltas miestas“, darbus atliko UAB „Sienojus“. Pernai spalio mėnesį pradėtos kapitalinės pastatų rekonstrukcijos buvo baigtos šių metų vasarį. Centras užima 9 tūkst. m2 plotą, beveik 500 m2 skirta prekybos salei. Kai bus baigtos visos numatytos investicijos, bendra objekto vertė sieks 5 mln. Lt. Tikimasi, kad jau šiemet agrocentro apyvarta perkops 11 mln. litų.

Pasak „Agrochemos“ komercijos direktoriaus Armino Kildišio, šis centras pastatytas pagal Danijoje Venslevo mieste veikiančio agrocentro „Handelcenter“ modelį. Kai kurios idėjos pasiskolintos iš analogiškų centrų Kanadoje ir Vokietijoje.

Vienas iš sandėlių įrengtas mobilaus aptarnavimo principu: klientas pro vieną jo galą gali įvažiuoti, apžiūrėti ir išsirinkti norimas prekes, ir tada pro kitas duris išvažiuoti. „Viską darome klientų patogumui, todėl jų ratas vis plečiasi“, – tvirtino L. Mediekša. Agrocentre įrengta konferencijų salė žemdirbių mokymams ir konsultavimui. Mažmeninės prekybos salėje reikalingų prekių ras ne tik didelius žemės masyvus dirbantys žemdirbiai, bet ir tie, kurių „ūkininkavimo plotai“ sutelpa ant palangės ar balkone. Prekių asortimentas labai gausus – nuo durpių, sėklų, pašarų iki buitinių bei namų apyvokos prekių.

Centras atidarytas artėjant didžiajam pavasariniam pirkimo pikui. Amonio salietra ir skystosios KAS trąšos pristatomos tiesiai į ūkius, taip pat teikiamos ir sandėliavimo paslaugos: žemdirbių nusipirkti produktai laikomi iki jų panaudojimo dienos.