23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/04
Intelektualios sistemos žemės ūkio technikoje
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Šių metų sezonui kompanijos „John Deere“ atstovai Lietuvoje – uždaroji akcinė bendrovė „C.Olsen Baltic“ – pristatė naujas mašinas: kombainus, traktorius, purkštuvus bei teleskopinius krautuvus.

Derlingiausių Lietuvos žemių viduryje esančiame Juodonių kaime (Kauno r.) įsikūrusi „C.Olsen Baltic“ bendrovė surengė kelis seminarus, kuriuose supažindino žemdirbius bei žemės ūkio bendrovių specialistus su naujomis technologijomis.

Moderniame ūkyje ar žemės ūkio bendrovėje šiandien daugybė krovos darbų atliekama krautuvais. Tai patvirtino į seminarą susirinkusių žemdirbių domėjimasis šiomis mašinomis. „John Deere“ kompanija siūlo trijų modelių teleskopinius krautuvus su nelanksčiu rėmu bei vieną – lanksčiu, skirtą darbams fermose. Tai didelės keliamosios galios neturinti, bet labai manevringa mašina. Kaip teigė krautuvus žemdirbiams pristatęs bendrovės komercijos direktorius Mindaugas Urmonas, „šie krautuvai gaminami išskirtinai žemės ūkiui ir yra pritaikyti žemės ūkio darbams“. Krautuvai su nelanksčiu rėmu gali 3 t krovinį pakelti į 7 m aukštį. Strėlės amortizacijos sistema leidžia krovinį gabenti taip, kad strėlės šarnyrai dėvėtųsi minimaliai, o mašina stabiliai važiuotų visais keturiais ratais net ir nelygiu paviršiumi 40 km/val. greičiu.

Krautuvuose integruota svėrimo sistema leidžia tiksliai pasverti dedamą krovinį, pavyzdžiui, kraunant grūdus į sunkvežimį ar trąšas į tręštuvą. Pasak M. Urmono, tik „John Deere“ gaminamuose krautuvuose galima rasti proporcinį hidraulinį funkcijų valdymą. Mašiną valdantis operatorius mygtuko paspaudimu ar svirties palenkimu gali reguliuoti strėlės kėlimo bei teleskopo išleidimo ar sutraukimo greitį, taip užtikrindamas proporcingą darbą.

Išskirtinio dėmesio susilaukė John Deere 9000i WTS serijos kombainai, kuriuose įdiegta automatinė vairavimo sistema Auto Trac. Naudodamiesi ES struktūrinių fondų parama, įsigyti šią techniką ryžtasi vis daugiau pažangiai ūkininkaujančių žemdirbių.

„C.Olsen Baltic“ pardavimų ir rinkodaros padalinio vadovo Ričardo Žebrausko teigimu, naujieji John Deere9000i WTS – pirmieji pasaulyje kombainai, kurių valdymas visiškai automatizuotas. Jie sugeba patys pasirinkti optimalų važiavimo greitį bei surasti reikiamą trajektoriją lauke, išlaikydami maksimalų našumą visos dienos metu, nepriklausomai nuo kombainininko kvalifikacijos ar nuovargio. „Naujuosius John Deere 9000 i WTS kombainus vadiname „protingais“, – sakė R.Žebrauskas, – juose įdiegta įranga leidžia žemdirbiui surinkti visą reikalingą informaciją apie pjaunamą lauką – pasėlio plotą, derlingumą, grūdų drėgmę”.

Dar viena naujiena žemdirbiams – John Deere purkštuvuose įdiegta nauja valdymo sistema, reguliuojanti purkštuvo darbą ir apie jį pranešanti operatoriui. „Purkšdami monitoriaus ekrane galite stebėti informaciją apie išpurškimo normas, skysčio lygį bake, išpurškimo kokybę, maišymą. Visa ši informacija išsaugoma kompiuteryje“, – renginio dalyviams pasakojo bendrovės vadybininkas Edmundas Stankevičius.

Kalbėdamas apie John Deere (100–120 AG) traktoriuose montuojamus variklius, M. Urmonas pabrėžė, kad tai pats ekonomiškiausias variklis per visą kompanijos istoriją. „Naujausia 4 V-CR variklių technologija su 4 vožtuvais cilindrui bei aukšto slėgio Common Rail degalų įpurškimo sistema sukuria didžiausią galią mažiausiomis degalų sąnaudomis, – tvirtino komercijos direktorius. – AutoPowr transmisija leidžia didinti traktoriaus greitį iki 50 km/val. neperjungiant pavarų – visą darbą atlieka „protinga transmisija“. Specialistų teigimu, John Deere pavarų dėžė visą laiką sąveikauja su varikliu ir lengvai prisitaiko prie jo galios. Taip taupomas kuras ir palengvinamas vairuotojo darbas, jis gali daugiau dėmesio skirti padargo kontrolei.

Į John Deere traktorius gali būti montuojamos naujos – automatinio vairavimo ir lygiagretaus važiavimo – sistemos. Jų dėka traktorius gali važiuoti pats ir dirbti maksimaliu našumu. Operatoriui lieka apsukti traktorių lauko gale ar apvažiuoti kliūtį.