23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/01
Traktorių transmisijų įvairovė
  • Dainius ŠIŠLAVAS, LŽŪU
  • Mano ūkis

Pabaiga, pradžia 2004 m. Nr. 12

Bet kokia sankaba yra apsauginis transmisijos elementas. Labai padidėjus perduodamam sukimo momentui (pvz., neleistinai padidinus variklio galią ir viršijus sankabos perduodamą sukimo momentą, kuris yra didesnis už variklio), sankaba pradės buksuoti ir taip apsaugos transmisijos elementus, kad jie nesulūžtų.

judėti iš vietos aukštesne perdava gali nepakakti pradinio variklio sukimo momento, o ilgiau neatleidus sankabos pedalo, sumažinamas frikcinių jos elementų resursas.

Visais atvejais pažangiau naudoti mechaninę transmisiją su dinaminiu reduktoriumi arba kombinuotą perdavų dėžę. Dinaminiu reduktoriumi gali būti paprasčiausias elektrohidrauliškai valdomas planetinis reduktorius. Šiuo atveju, priklausomai nuo užsakytos transmisijos kombinacijos, eigoje galima perjungti po vieną perdavą aukštyn arba žemyn, tik dvi aukštyn arba tik dvi žemyn. Svarbu, kad galima padidinti ir sumažinti greitį, esant įjungtai bet kokiai perdavai arba diapazonui. Galimybių taip valdyti techniką atsirado, pavyzdžiui, įrengus planetinį reduktorių prieš diapazonų ir perdavų sekcijas.

Kombinuotose perdavų dėžėse vietoj planetinio reduktoriaus gali būti įrengta dinaminės perdavų dėžės sekcija. Jos valdymas – tik elektrohidraulinis, dažnai automatizuotas. Tai dar vienas žingsnis į priekį. Bet kokį procesą, valdant proporciniais elektrohidrauliniais elementais, nesunku automatizuoti. Skirtingus valdymo algoritmo parametrus (priklausomybę nuo variklio sūkių dažnio, teorinio važiavimo greičio, apkrovos) galima pasirinkti pagrindiniams darbams ir transportui.

Įdiegus automatinio perjungimo įrangą, atsirado galimybė kalibruoti, t.y. galima pailginti įsijungimo laiką (nepatogu dėl daugiau buksuojančių ir atitinkamai intensyviau dylančių frikcinių diskų antdėklų) arba jį sutrumpinti (nepatartina dėl didesnių smūginių apkrovų, perduodamų transmisijai ir varikliui). Ši operacija praverčia, norint eliminuoti eksploatacijos metu dėl natūralaus susidėvėjimo sankabose atsiradusius didesnius tarpelius.

Vietoje tradicinės frikcinės sankabos gali būtį įtaisytas elektrohidrauliškai valdomas reverso reduktorius. Neutralioje padėtyje reverso arba atitinkamos dinaminio reduktoriaus daugiadiskės, šlapiojo tipo sankabos yra išjungtos. Važiavimo kryptis keičiama nesinaudojant sankabos pedalu. Kadangi reverso reduktoriaus valdymas yra elektrohidraulinis, dažnai galima užprogramuoti pageidaujamus greičius pirmyn ir atgal. Pavyzdžiui, į priekį galima važiuoti žemesne perdava, o atgal grįžti aukštesne.

Renkantis tradicinę, ką tik apžvelgto tipo transmisiją labai svarbu atkreipti dėmesį į perdavų skaičių. Kuo jis didesnis, tuo didesnis perdavimo skaičių eilės tankis, geresnės traktoriaus traukos ir ekonominės savybės. Didesnis perdavų skaičius ilgina sinchronizatorių tarnavimo laiką, nes mažesnis perjungiamų krumpliaračių greičių skirtumas. Jei žadate daug dirbti su priekiniu krautuvu, būtinai pasirinkite elektrohidraulinį reversą su galimybe programuoti greičius pirmyn ir atgal.

Pasirenkant traktorių, kurio variklis pagal planuojamų darbų įvairovę bus nepakankamos galios ir turės nepakankamą sukimo momento atsargą, patartina atkreipti dėmesį į hidraulinę sankabą. Nors toks ribinis pasirinkimas nėra pragmatiškas, tačiau bent jos dėka neperkrausite variklio, mažiau buksuos varantieji ratai. Tačiau čia tyko kita bėda: gali perkaisti hidraulinės sankabos užpildas (alyva), kurį teks keisti. Normalios eksploatacijos sąlygomis ši alyva nekeičiama.

Jei pageidaujate didesnių traktoriaus galimybių, reikia rinktis mašiną su dinamine perdavų dėže. Apie tai – kituose numeriuose.