23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2005/01
Hibridiniai augalai kiaulėms
  • Dr. Raimondas LEIKUS, LVA Gyvulininkystės institutas
  • Mano ūkis

Iš varpinių grūdų kiaulėms šerti dažniausiai naudojami miežiai bei kviečiai. Pastaruoju metu ūkininkai ypač domisi kviečių ir rugių hibridu – žieminiais bei vasariniais kvietrugiais. Jų plotai kasmet didėja. Šiuos daug energijos ir mažai ląstelienos turinčius augalus galima šerti kiaulėms.

Pagal derlingumą bei baltymingumą kvietrugiai dažnai lenkia pagrindinius pašarinius javus – miežius. Palyginti su kitais varpiniais (miežiais, avižomis, rugiais, kviečiais), kvietrugiai turi daugiau energijos ir mažiau ląstelienos. Juose yra pakankamai baltymų: nuo 10 iki 18 proc. Kvietrugių baltymuose mažiau triptofano, tačiau juose yra tinkamas lizino ir metionino su cistinu santykis. Nustatyta, kad kvietrugiai geriau tinka gyvulių racionams subalansuoti pagal baltymų ir energijos kiekį.

Kvietrugių derlingumas siekia apie 4–5 t/ha. Jie gerai auga lengvose ir smėlėtose dirvose, todėl tiktų auginti Rytų ir Pietryčių Lietuvos ūkiuose. Neintensyviai auginant kvietrugius, galima gauti didesnį derlių bei baltymų kiekį, palyginti su miežiais ir kviečiais.

Į kiaulių kombinuotuosius pašarus galima įmaišyti iki 40–50 proc. kvietrugių arba jais pakeisti 60–70 proc. kukurūzų ar kviečių. Toks kvietrugių kiekis neturi neigiamos įtakos kiaulių priesvoriams, pašarų sąnaudoms, skerdenos bei mėsos kokybei. Geriausi rezultatai pasiekiami tada, kai nuo visų koncentratų kvietrugiai sudaro 50 proc. Kiaulių racionuose juos galima maišyti su miežiais.

Atlikta tyrimų, per kuriuos į pašarus buvo įmaišyta ypač daug (60–80 proc.) kvietrugių arba jais visiškai pakeisti kukurūzai ir kviečiai, tačiau kiaulių produktyvumas nepablogėjo. Šeriamos kombinuotaisiais pašarais, pagamintais tik iš kvietrugių (82–86 proc.), kiaulės taip pat augo gerai: priesvoriai per parą siekė iki 850–900 g, o pašarų sąnaudos 1 kg priaugti – tik 2,8–2,9 kg. Be to, mėsa buvo geros kokybės.

Kai kuriose mokslininkų rekomendacijose nurodoma, kad didesni kvietrugių kiekiai kiaulių racionuose (per 60–70 proc.) mažina priesvorius, blogina pašarų ėdamumą. Manoma, kad tokiais atvejais neigiamas poveikis kiaulių produktyvumui pasireiškia dėl blogesnių kvietrugių skonio savybių, lyginant su kviečiais, kukurūzais arba miežiais. Taip pat dėl to, kad juose yra kenksmingų medžiagų – tripsino inhibitorių, alkilrezorcinolių.

Kiaulės penėtos pašarais su kvietrugiais

Kokios optimalios kvietrugių normos kombinuotuosiuose pašaruose, ištirta Lietuvos veterinarijos akademijos Gyvulininkystės institute, kuriame buvo atlikti du bandymai. Kontrolinės grupės kiaulių kombinuotuosiuose pašaruose pagrindiniai grūdiniai komponentai buvo miežiai bei kviečiai (antrajame bandyme tik miežiai). Į tiriamųjų grupių kiaulių pašarus vietoj kviečių arba miežių buvo įmaišyti skirtingi kvietrugių kiekiai. Bandymuose naudoti Bolero veislės žieminiai kvietrugiai.

Tyrimų duomenimis, pirmoje penėjimo pusėje (iki 60 kg svorio) šeriant kiaules pašarais, kuriuose vietoj kviečių arba miežių buvo 30, 40, 50 ir 60 proc. kvietrugių, kiaulių augimas iš esmės nepasikeitė. Antroje penėjimo pusėje į kombinuotuosius pašarus pridėjus 40, 50 ir 60 proc. kvietrugių, kiaulių augimas pagerėjo. Jos vidutiniškai per parą priaugo 10,5–13,8 proc. daugiau negu kontrolinės. Tačiau kvietrugių kiekį padidinus iki 70 proc., kiaulių svorio rodikliai beveik nesiskyrė nuo kontrolinių.

Bandymų rezultatai parodė, jog kombinuotuosiuose pašaruose pirmoje penėjimo pusėje visus miežius pakeitus kvietrugiais (82,8 proc.), kiaulės augo blogiau. Jų paros priesvoriai buvo 9,6 proc. mažesni negu kontrolinių gyvulių. Tačiau antroje penėjimo pusėje kombinuotųjų pašarų grūdinėje dalyje panaudojus tik kvietrugius (88,7 proc.), kiaulės augo panašiai kaip kontrolinės. Kviečių arba miežių pakeitimas kvietrugiais neturėjo didelės įtakos pašarų suvartojimui ir ėdamumui.

Nustatyta, kad šeriamų kombinuotaisiais pašarais kiaulių skerdenos kokybė, mėsos ir lašinių cheminiai bei fiziniai rodikliai nepablogėjo, palyginti su kontrolinių gyvulių duomenimis. Tik lašiniuose mažiau rasta polinesočiosios linolio rūgšties.

Remiantis bandymų rezultatais, į kombinuotuosius pašarus vietoj kviečių arba miežių galima įterpti kvietrugių. Nujunkytiems paršams (20–30 kg svorio) rekomenduojama pridėti 40–50 proc., penimoms kiaulėms pirmoje penėjimo pusėje (30–60 kg svorio) – 40–50, antroje penėjimo pusėje (per 60 kg svorio) – 50–60 proc. kvietrugių.

Duodant didesnį kvietrugių kiekį negu nurodyta arba kombinuotuosiuose pašaruose miežius visiškai pakeitus kvietrugiais, gali sumažėti priesvoriai, padidėti pašarų sąnaudos. Pašarus, kuriuose daug kvietrugių, kiaulės, ypač pirmoje penėjimo pusėje, blogiau ėda.