23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2004/09
Bulvių kokybės išsaugojimas
  • Jolita SPŪDYTĖ LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS
  • Mano ūkis

Bulvių gumbuose yra apie 75 proc. vandens, todėl jie jautrūs ne tik žemai, bet ir pernelyg aukštai temperatūrai. Aukštesnėje negu derėtų temperatūroje laikomos bulvės kvėpuodamos netenka daug drėgmės, anksčiau pradeda dygti, o puviniais užsikrėtę gumbai pūva. Kuo aktyviau bulvės žiemą kvėpuoja, tuo labiau nusilpsta, išleidžia silpnesnius daigus, dėl to sumažėja pasodintų bulvių derlius. O per žemoje temperatūroje laikomos bulvės gali sušalti, jose padaugėja cukraus – bulvės salsteli ir tampa nebetinkamos valgyti bei perdirbti.

Palaidos produkcijos laikymas

Bulvių ir daržovių sandėliuose produkcija laikoma palaida arba taroje (konteineriuose). Palaidos bulvės supilamos į laikymo patalpą ar aruodą, kuriame sumontuojami aktyviosios ventiliacijos įrenginiai .

Mikroklimatas bulvių sluoksnyje palaikomas, ventiliuojant produkciją reikiamų parametrų oru pagal schemą „iš apačios į viršų“. Ventiliatorius (5) įpučia į magistralinį ortakį (6) tam tikrą kiekį oro. Įpučiamo oro temperatūra reguliuojama, maišant sandėlio vidaus orą su lauko oru. Atšaldant dažniausiai ventiliuojama tik lauko oru. Tuomet oras atšaldo bulves ir sušilęs pro ištraukimo ortakius išeina į aplinką. Oro ištraukimo sistema gali būti natūrali (gravitacinė) arba priverstinė. Aktyviosios ventiliacijos sistema, tinkamai parinkus kanalų skerspjūvius ir ventiliatorius, turi užtikrinti reikiamą oro padavimą bei tolygų jo paskirstymą sluoksnyje.

Žiemą, per didelius šalčius, virš produkcijos esantis oras atšąla. Atsiradę virš produkcijos šalto oro srautai kondensuoja dalį drėgmės, ir viršutinis bulvių sluoksnis gali pradėti drėkti. Kad to nebūtų, viršutinėje sandėlio dalyje virš bulvių montuojamas oro šildytuvas, kuris palaiko 0,5-1°C aukštesnę temperatūrą negu bulvių. Šildytuvas įjungiamas tuomet, kai nedirba ventiliatoriai.

Produkcijos laikymas taroje

Laikant produkciją konteineriuose, atitinkamos frakcijos gumbai sukraunami į juos ir konteineriai mechanizuotai sustatomi sandėlyje. Jiems ventiliuoti naudojama analogiška sistema, kaip ir laikant palaidas bulves.

Tyrimai rodo, kad ventiliavimo sistemos nėra pakankamai efektyvios, kai į tarą sukraunamos šlapios arba ligų pažeistos bulvės. Tai labai brangu, todėl taip laikyti verta tik elitines bulves, kai vienoje patalpoje sandėliuojama daug skirtingų veislių ir atsėlių. Reikia įvertinti ir tai, kad konteinerių gamybai sunaudojama daug brangios medienos. Be to, konteineriai yra trumpaamžiai, juos tenka nuolatos remontuoti, keisti naujais.

Ventiliavimas

Pripildžius bulvėmis sandėlį ar jo vieną boksą ir išlyginus jų paviršių, į daržoves 0,5-0,7 m įleidžiami 3 arba 4 kaupų termometrai. Jų neturint, galima naudoti ir buitinius termometrus. Į bulves įkasami 0,5-0,7 m ilgio ir 50-100 mm skersmens polietileniniai vamzdžiai, į kuriuos įleidžiami ant virvučių pririšti buitiniai termometrai. Vamzdžiai su termometrais iš viršaus užkemšami. Du termometrai pakabinami palubėje virš daržovių priešinguose sandėlio galuose, 2-3 m nuo sienos. Dar du termometrai įstatomi į pagrindinį ortakį: vienas - prie ventiliatoriaus, o antras – prie įėjimo durų. Lauko oro temperatūrai matuoti termometras kabinamas pavėsingoje sandėlio pusėje.

Daržovių apdžiovinimas. Kraunant į sandėlį sulytas arba iš šlapios dirvos iškastas bulves, į sampilą patenka daug paviršinės drėgmės, kurią reikia kuo greičiau pašalinti. Daržovės ir ant jų prilipusios žemės apdžiovinamos ventiliuojant. Per drėgnų daržovių sluoksnį pučiamas oras, kol viršutinėje sampilo dalyje esančios daržovės ir žemės apdžiūsta – pasikeičia jų spalva. Ventiliuojama ištisai dienos metu, kai sausesnis oras.

Gydomasis periodas bulvėms trunka apie 10–14 parų nuo bulvių supylimo į sandėlį. Jo metu sudaromos sąlygos kuo greičiau užgydyti sužalojimus, atsiradusius kasant, transportuojant, rūšiuojant, kraunant bulves. Ventiliuojama 3–4 kartus per parą po 10–15 minučių. Pučiamo oro temperatūra pagrindiniame ortakyje reguliuojama, maišant lauko ir sandėlio vidaus orą, atitinkamai pasukus oro kondicionavimo vožtuvą. Pučiamo oro temperatūra pagrindiniame ortakyje palaikoma 15–18°C, tokia temperatūra palaikoma visame bulvių sluoksnyje.

Šaldymo periodas. Bulvės pradedamos šaldyti, užgydžius gumbų mechaninius pažeidimus. Jo metu daržovės atvėsinamos iki optimalios laikymo temperatūros. Daržovės ventiliuojamos tik tada, kai lauko oro temperatūra bent dviem laipsniais mažesnė už sluoksnio temperatūrą. Per parą bulvės atvėsinamos ne daugiau kaip 0,5–1°C. Bulvėms šis periodas užsitęsia iki 20–30 parų.

Šiuo periodu ypač svarbu sekti, kad daržovių temperatūra mažėtų vienodai visame sandėlio plote. Pastebėjus, kad vienoje vietoje temperatūra aukštesnė negu kitoje, reikia toje vietoje bulvių sluoksnį suploninti, nužerti dalį jų į šalis, arba suintensyvinti ventiliavimą, pridarant kitus skirstomuosius ortakius.

Negalima ventiliuoti šiltesniu už daržovių sluoksnį oru, nes bulvės pradės drėkti. Be to, sandėliuojant bulves, pučiamo oro temperatūra kanale turi būti ne mažesnė kaip 1°C, kad bulvės neapšaltų.

Laikymo periodas prasideda, atvėsinus daržoves iki optimalios laikymo temperatūros. Ventiliuojama 2–3 kartus per parą po 10–15 minučių. Pučiamo oro temperatūra 1–2°C žemesnė už bulvių laikymo temperatūrą. Jei daržovių temperatūra viršija rekomenduojamą optimalią, ventiliuoti tenka ilgiau negu paprastai nurodoma. Pavyzdžiui, sėklinių bulvių laikymo temperatūra 3–4°C; jei jų temperatūra pakyla daugiau kaip 4°C, ventiliuojama kol bulvės atvės iki 3°C.

Oras virš daržovių sampilo, kai neveikia pagrindinis ventiliatorius, turi būti 0,5-1°C šiltesnis už sandėliuojamas daržoves, kitaip pradės kondensuotis ore esanti drėgmė – drėgs sandėlio lubos, susikondensavę vandens lašai nuo lubų kris ant bulvių.

Orams atšilus, bulvės ventiliuojamos šalčiausiu paros metu. Jei lauko oras daugiau kaip parą nebūna šaltesnis už daržoves, ventiliuojama tik sandėlio recirkuliaciniu oru 2–3 kartus per parą po 10–15 minučių.

Oro drėkinimas

Kad sandėliuojant bulves būtų kuo mažesni masės nuostoliai, reikia stengtis, kad į bulvių sluoksnį paduodamo oro srauto santykinis drėgnumas būtų kuo didesnis, t.y. į bulvių sluoksnį pučiamo oro santykinis drėgnumas turėtų būti 95-98 procentai. Tai galima pasiekti papildomai orą drėkinant. Orą drėkinti galima pagrindiniame ortakyje tiesiogiai išpurškiant vandenį į oro srautą (naudojami vandens purkštukai)

Taip pat galima ventiliatoriaus paduodamą oro srautą perleisti per drėgną poringą paviršių, pro kurį praeidamas oras prisisotina drėgmės.

Lietuvos žemės ūkio universiteto Žemės ūkio produktų laikymo ir perdirbimo technologijų tyrimų laboratorijoje sukurtas bulvių ir daržovių sandėlių ventiliacijos valdiklis, kuriuo valdant sandėlio ventiliacijos sistemos darbą, palaikoma optimali temperatūra sandėliuojamų bulvių sluoksnyje. Sumažėja sandėlyje laikomų daržovių nuostoliai, išsaugoma jų kokybė.