23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2004/07
Trečiosios kartos suomiški kombainai
  • Prof. Liudas ŠPOKAS, dr. Vidmantas BUTKUS Lietuvos žemės ūkio universitetas
  • Mano ūkis

Suomijos Pori mieste 16 ha teritoriją užimanti gamykla yra mažiausia savaeigių kombainų gamintoja pasaulyje, tačiau jos produkcija yra žinoma visuose žemynuose. Sampo vidutinio laidumo kombainai yra manevringi, pritaikyti dirbti ne tik sudėtingomis sąlygomis bet ir kalvotuose laukuose. Jie labiausiai tinka sėkliniams javams bei salykliniams miežiams doroti.

Trečiosios kartos Sampo kombainai SR 3045, SK-3065, SR 3085 TS pradėti gaminti visai neseniai. Pernai pasirašius prekybos sutartį su „Same Deutz – Fahr“ grupe, pradėti gaminti ir Deutz-Fahr 5545 H; Deutz-Fahr 5565 H ir deutz-Fahr 5585 HT kombainai, kurie iš esmės nesiskiria nuo Sampo Rosenlew 3000 serijos kombainų.

Naujieji trečiosios kartos sampo Rosenlew kombainai yra tobulesnės konstrukcijos, todėl našesni, patikimesni, daug dėmesio skirta kombainininko darbo sąlygoms, kombaino priežiūros patogumui.

Pjaunamoji. padidintas pjaunamosios sraigės skersmuo. tarp sraigės vijų yra papildomi pirštai, išdėstyti sraigtine linija, todėl nuožulniajam transporteriui yra tiekiama tolygesnio storio javų juosta. Perdavą nuo perkrovų saugo patikimesnės konstrukcijos frikcinė mova.

Dalgį stumdo reduktoriaus svirtis. Pjaunamosios dugnas sustiprintas, todėl ji yra stabili, dirbant ir akmenuotame, ir lygiame lauke. kad mažiau akmenų patektų ant pjaunamosios dugno, už pjovimo aparato yra tvirtinamas stogelio formos gaubtas.

Prie pjaunamosios šonų gali būti pritvirtinti skirtingų konstrukcijų skirtuvai. Vieni labiau tinka pagulusiems ilgastiebiams, kiti - žemaūgiams miežiams arba kviečiams pjauti. Užsakovas turi nurodyti, kokie skirtuvai ūkyje yra labiausiai reikalingi.

Lenktuvai. Suomiškų kombainų lenktuvai yra su plastikiniais pirštais. Jie tinka visų augalų derliui nuimti, tačiau labiausiai – rapsų, žirnių, miežių, žolių sėklojų, nes smailūs, truputį lenkti į kombaino pusę spyruokliuojantys pirštai švelniau sminga į augalų pasėlį. lenktuvų sukimosi dažnis keičiamas hidrauline perdava ir gali būti suderintas su kombaino važiavimo greičiu.

Pjaunamoji ir lenktuvai yra valdomi daugiaveiksmėje svirtyje esančiais jungikliais. Pjaunamoji ir lenktuvai kilnojami, lenktuvai stumdomi pirmyn ir atgal bei keičiamas jų sukimosi dažnis. Be to, galima kombaino pjaunamąją pakreipti skersine kryptimi, kai javai pjaunami nelygiame reljefe.

Nuožulnusis transporteris trijų vijų. Skersiniai grandikliai varžteliais pritvirtinti prie grandinių plokštelių, todėl, rieduliams įlenkus grandiklį, jį galima išimti, išlyginti ir vėl grąžinti į buvusią vietą. Nuožulniojo transporterio reversinė perdava elektrinė. tarp nuožulniojo transporterio ir kuliamosios yra akmenų gaudyklė, kurią patogu išvalyti. Pjaunamosios valdymo hidraulinės žarnos ir elektros kabelis su kombaino sistemomis sujungiami vienaveiksme mova.

Kuliamasis aparatas. Nuo jo veikimo ir sureguliavimo priklauso kratiklių ir valytuvo darbo kokybiniai rodikliai.

Visuose naujausiuose kombainuose yra 0,5 m skersmens, 1,33 m pločio, 8 spragilų, 175 kg masės būgnas. Dėl didelio svorio būgnas išlaiko tolygų sukimosi dažnį, kintant apkrovai, kai javai varsnoje yra nevienodo tankio bei derliaus. Kuliamojo aparato vidutinis laidumas 8,5 kg/s, kai javų derlius 5 t/ha ir pjaunamosios plotis 5,7 m, kombainu bus galima važiuoti iki 5,4 km/val. greičiu.

Pobūgnis ardelinis, 12 skersinių juostų, 0,62 m2 ploto. tarpas tarp būgno ir pobūgnio nuo 6 iki 42 mm keičiamas iš kabinos elektrine perdava. Kukurūzams kulti skirtas pobūgnis yra akytesnis. Jį reikia užsisakyti papildomai.

Vienbūgnis kūlimo aparatas yra labiausiai pritaikytas sėkliniams javams bei salykliniams miežiams nuimti, nes sužaloja mažiau kaip vieną procentą grūdų.

Sampo Rosenlew SR 3085 TS ir Deutz fahr 5585 HT kombainuose yra dvibūgnis kūlimo aparatas. Pirmasis būgnas sudarytas iš devynių kvadrato formos diskų, kurių kampuose yra spragiliukai. Gretimi diskai pasukti vienas kito atžvilgiu 45o kampu, kad būtų tolygesnė būgno apkrova ir slenkanti javų juosta būtų labiau išlyginta. kadangi pirmasis būgnas (masės greitintuvas) yra mažesnio skersmens, tai jo spragiliukų greitis yra apie 20 proc. mažesnis už pagrindinio būgno spragilų greitį. Pirmasis būgnas iškulia labiausiai pribrendusius grūdus ir pagrindiniam būgnui tiekia javus didesniu greičiu negu nuožulnusis transporteris, todėl javų sluoksnis yra plonesnis ir tolygesnio storio. Grūdams separuoti pro kuliamą javų sluoksnį ir pobūgnį yra palankesnės sąlygos, todėl mažiau žalojami grūdai ir trupinami šiaudai. Dvibūgnis kūlimo aparatas yra apie 15 proc. laidesnis už vienbūgnį, nes po pirmuoju būgnu yra 0,41 m2 ploto pobūgnis.

Kratikliai. Suomiško kombaino kuliamoji tarp visų dabar pasaulyje gaminamų savaeigių kombainų yra siauriausia. Kad šiaudai būtų kuo intensyviau kratomi, joje yra įdėti šeši klavišiniai kratikliai. naujausiuose kombainuose SR 3085 TS bei Deutz Fahr 5585 HT klavišų bendras separacijos plotas (6,3 m3) yra didesnis už New Holland TX ir Case Ct kombainų klavišų plotą.

Tik Suomijoje pagamintų kombainų kratiklių dugnus galima išimti, nuvalyti ir vėl įdėti. Tai labai aktualu, nuimant žolinius sėklojus, dorojant javus nepalankiomis sąlygomis. Sraiges taip pat galima išimti ir išvalyti.

Dvisietis valytuvas. Sietai žvyniniai, jų bendras separacijos plotas 4,1 m2. Valytuvo kratomoji lenta ir sietai dviejų sekcijų. Kiekvieną sekciją galima lengvai išimti, nuvalyti, jeigu reikia pataisyti.

Nevisiškai iškultos varpos yra grąžinamos į kultuvę, o iškultos patenka ant kratomosios lentos galo. Mažiau žalojami grūdai, kūlimo būgnas papildomai neapkraunamas.

Ketureilis šiaudų smulkintuvas. Perstačius svirtį, šiaudai klojami į pradalges. Pirkėjui pageidaujant, pagaminamas kombainas su pelų skleidikliais. Susmulkintų šiaudų paskleidimo plotis keičiamas, elektrine perdava pastumiant kanale esančius kreipiklius.

Hidraulinė važiuoklės perdava. Galima užsakyti kombainą su abiem varančiaisiais tiltais. Tokia technika labai manevringa, posūkio spindulys 7,7 m. Dvi kombaino perdavos yra darbinės, trečioji – transportinė, važiavimo greitis 25 km/val.

Kabina. Galima užsakyti įprastą arba Delux kabiną, kurios priekinis stiklas gaubtas, todėl yra platesnis apžvalgos kampas. Kabinoje gali būti šildytuvas, mikroklimato valdymo įrengimai. Visi valdymo įrengimai išdėstyti patogioje vietoje.

Papildomi įrengimai. Įsigyjant techniką, galima užsakyti rapsų stalą su šoniniais aktyviaisiais skyrikliais, kukurūzų burbuolių skabytuvę, būgno dangalą, stiebus. Galima užsisakyti pjaunamosios vežimėlį, platesnes padangas bei kitus įrengimus.