23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2004/07
Išsirinkti sėjamosios – į Šiaurės Italiją
  • Jurga ZALECKIENĖ
  • Mano ūkis

Savo šalyje „Maschio grupė“ yra žemės ūkio technikos gamybos lyderė. Grupę sudaro trys gamyklos Italijoje – „Maschio“, „Gaspardo“ ir „Terranova“ – bei filialai Prancūzijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Jordanijoje. Statoma nauja gamykla Turkijos europinėje dalyje, pradeda savo veiklą filialai Amerikoje ir Kanadoje, pastatyta didelė gamykla Rumunijoje. Vienas naujausių projektų – filialo kūrimas Rusijoje. „Maschio grupės“ įmonių apyvarta pernai siekė 100 milijonų eurų.

Didelis dėmesys detalių kokybei

„Terranovos“ gamykloje gaminama 70 proc. mašinoms surinkti reikiamų detalių. Trimis pamainomis 24 valandas per parą čia dirba 200 žmonių. Detalės (apie 2 000 skirtingų modelių) gaminamos tik „Maschio“ ir „Gaspardo“ gamykloms. Gamybos procesui tobulinti daug investuojama į technologinio apdirbimo įrenginius, didžioji dalis atliekamų operacijų visiškai automatizuotos. „Rankomis atliekant darbus, praktiškai neįmanoma išvengti paklaidos, todėl mūsų tikslas - ateityje visus darbus automatizuoti“, - sakė pardavimų ir komunikacijos vadybininkas dr. Paolo Cera. Pačioje gamykloje veikia ir kokybės patikros skyrius, garantuojantis išleidžiamos produkcijos kokybę.

Iki masinės gamybos – du bandymo sezonai

Gamykla „Maschio“ veikia nuo 1965 m., joje gaminama per 50 įvairių technikos modelių. Pagrindinė produkcija – rotoriniai kultivatoriai, frezos, skutikliai, smulkintuvai. 1999 m. „Maschio“ produkcija gavo tarptautinį ISO 9001 kokybės sertifikatą. „Maschio“ produkcijos poreikis yra pastovus, o ne sezoninis (kaip, tarkime, sėjamųjų), todėl apie 1 000 pagamintų mašinų nuolat laikoma sandėlyje. „Tokia jau italų pirkimo specifika – užsakau šiandien, prekę noriu gauti rytoj“, - savo tautiečių įpročius puikiai žino P.Cera. Per mėnesį gamykloje pagaminama 2 000 mašinų, didelė jų dalis eksportuojama. Lietuviams lankantis gamykloje, buvo ruošiamos mašinų siuntos į Australiją ir Naująją Zelandiją.

Projektavimo skyriaus programinė įranga atitinka „Gaspardo“ gamyklos analogiškų skyrių įrangą – tai svarbu, kai reikia skubiai ką nors keisti gamybos procese. Trijų dimensijų projektavimo sistemos leidžia iš karto patikrinti sukonstruotų mašinų veikimą bei prireikus koreguoti konstrukcijas. Pagal projektą prototipų skyriuje pagamintos mašinos dar du sezonus tikrinamos bandymų laukuose ir tik tuomet pradedama serijinė naujųjų agregatų gamyba.

Gigantiškoms sėjamosioms reikia plačių laukų

„Gaspardo“ gamyklos produkcija – sudėtingiausia iš įmonių grupės, o gamyklos istorija pati ilgiausia – perkopė pusantro šimto metų. Pagrindinė 2001 m. ISO 9001 kokybės sertifikatą gavusios įmonės produkcija - tikslaus išsėjimo mechaninės ir pneumatinės sėjamosios. Unikalaus dizaino sėjamosios turi lengvai keičiamas dalis. Geležiniai arba guminiai ratai, pritvirtinti prie noragų, sėjos metu įspaudžia sėklas į dirvą ir ją užlygina. Sėklos sodinimo gylį galima reguliuoti. Visuose modeliuose, kaip standartinė įranga, komplektuojama turbina su hidrauline pavara (pasiekia iki 1 000 aps./min).

Lietuvos ūkininkai bene labiausiai norėjo apžiūrėti didžiausią sėjamąją – devynių metrų užgriebio pločio Gigante 900. Prieš trejus metus Prancūzijoje Simos parodoje pristatyta sėjamoji didžiausią paklausą turi Rumunijoje, tikimasi sulaukti pirkėjų iš Rusijos. „Šitokiai gigantei reikia didelių laukų masyvų, - įsitikinęs „Rovaltros“ direktorius Romualdas Trainaitis. – Šiek tiek skeptiškai žiūriu į gigantomaniją Lietuvoje. Žemės mūsų krašte išdžiūsta nevienodu metu, net ir 100 ha laukuose su tokia technika nėra kur išsisukti. Be to, ir kaina išauga: užgriebio ploto padidinimas vienu metru pakelia agregato kainą beveik dvigubai. Nepamirškite, kad ir traktoriaus tuomet reikia apie 300 AJ“.

Pasak R.Trainaičio, logiškiau ūkininkui įsigyti dvi šešių metrų užgriebio ploto sėjamąsias: kainuos beveik tiek pat, o per darbymetį jei viena ir sugestų, bent nerizikuojama visai sustabdyti darbų.

Aiškėja pirmieji pirkėjai

Bene ilgiausiai prie Gigante 900 stoviniavo ūkininkas Vytautas Žarnauskas – apžiūrėti bei visko apie šią mašiną išsiklausinėti ir buvo jo kelionės tikslas. „Prieš ketverius metus, kai pirkau Gigante 600, labai bijojau, nes apie itališką produkciją buvau prastos nuomonės, - prisipažino V.Žarnauskas. – Tačiau surizikavau ir tikrai nenusivyliau. Šiandien galiu pasakyti, kad tai yra viena iš geriausių sėjamųjų, o kalbant apie tiesioginę sėją – jai lygių Lietuvoje šiandien nėra“. Pasak ūkininko, per ketverius eksploatavimo metus jokio remonto sėjamajai neprireikė, pakanka tik kas 2 000 ha pakeisti kai kurias dylančias detales ir porą kartų per sezoną sutepti. V.Žarnauskas – vienas realiausių kandidatų tapti pirmuoju Gigante 900 savininku Lietuvoje. Apie 1 400 ha dirbantis ūkininkas tikisi, kad jam pačiam neprireiks pirkti naujo galingo traktoriaus, o bus galima jį išsinuomoti iš technikos nuomos centrų, kurie po truputį jau kuriasi.

Pirkti Gigante 900 galvoja ir Krekenavos žemės ūkio bendrovės vyriausiasis agronomas Petras Janušonis. Bendrovėje, dirbančioje 5 500 ha, didžiulė sėjamoji turėtų kur išsisukti.

Ūkininkai Gražina Karoblienė, Gediminas Ališauskas, Henrikas Bertulis, Vytautas Kareiva, Remigijus Kelneris, Saločių žemės ūkio bendrovės pirmininkas Jonas Paškevičius pabrėžė itališkos technikos pigumą ir patikimumą, techninio aptarnavimo greitį ir kokybę bei visi įvertino nuoširdaus „Rovaltros“ bendravimo su savo klientais svarbą.

Vynas, makaronai ir espreso kava

Viešėdami Veronos regione, lietuviai spėjo įvertinti tikro itališko vyno skonį, išragavo pačių įvairiausių makaronų patiekalų, įsidėmėjo, kad kapučino kava geriama tik rytais, o espreso – net ir vidurnaktį, be to, dar užgeriama geru gurkšniu grapos (vynuogių degtinės). Visiems įsiminė iškilminga vakarienė „Maschio grupės“ vadovo Egidio Maschio dvare, statytame XVIII amžiuje. Dabar šiam dvarui priklausančiame 50 ha plote išbandoma „Maschio“ ir „Gaspardo“ technika, organizuojamos pasaulinės lauko dienos.

Paskutinę kelionės dieną aplankyta unikalioji Venecija pribloškė didingais architektūros šedevrais, puošniomis bažnyčiomis, grakščiai kanalais laviruojančiomis gondolomis, riestais tilteliais, senųjų Dožų rūmų prabanga ir didybe. Šventojo Morkaus aikštėje taip lengva buvo ištirpti margoje turistų, prekeivių ir gausybės balandžių minioje.