23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2004/06
Pieno užšalimo temperatūra – karvės šėrimo atspindys
  • Renata JAPERTIENĖ, dr. Sigitas JAPERTAS
  • Mano ūkis

Nuo gegužės pradžios superkamo pieno kokybei taikomi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) nustatyti „Žalio pieno, termiškai apdoroto geriamojo pieno ir pieno produktų gamybos reikalavimai“, parengti vadovaujantis 1992 06 16 Tarybos direktyva 92/46/EEB. Pagal juos pakeistos pieno supirkimo taisyklės, kurios taip pat taikomos nuo gegužės 1 dienos.

Pagal Pieno supirkimo taisykles natūralaus pieno užšalimo temperatūra (PUT) turi būti ne aukštesnė kaip -0,515°C (normali nuo -0,520oC iki -0,560oC). Kai piene yra vandens, pieno užšalimo temperatūra artėja prie 0oC (vandens užšalimo temperatūros). Šis rodiklis tiriamas visiems pieno gamintojams vieną kartą per mėnesį VĮ „Pieno tyrimai“. Tokiu tyrimu siekiama įvertinti gyvulių gerovę ūkyje ir nustatyti, ar pienas neskiedžiamas vandeniu. Gaminant pieno produktus iš pieno, kurio užšalimo temperatūra aukštesnė, padidėja jo išeiga, t.y. tam pačiam sūrio kiekiui pagaminti reikia daug daugiau pieno. Be to, toks pienas yra daug mažesnės maistinės vertės.

Jei pieno užšalimo temperatūra yra tarp -0,515°C ir -0,520°C, pieno gamintojas yra įspėjamas. Nustačius, kad pieno užšalimo temperatūra yra aukštesnė kaip -0,515°C, per įskaitinį laikotarpį į VMVT raštiškai gali kreiptis gamintojas arba perdirbėjas, kad būtų atliktas kontrolinis melžimas, kurio metu imamas kontrolinis pieno mėginys. Kontrolinis mėginys ūkyje turi būti paimtas ne vėliau kaip per 5 dienas po kreipimosi. Jei tiriant kontrolinį mėginį nustatoma, kad pienas natūralus, surašomas aktas, kuris galioja 1 mėnesį nuo mėginio paėmimo ir kainos nuoskaitos netaikomos. Jei tiriant kontrolinį mėginį nustatoma, kad piene yra pašalinio vandens, arba į VMVT nesikreipiama, už pieną taikoma 10 proc. nuoskaita nuo nustatytos pieno kainos, bet ne ilgiau kaip tą įskaitinį tiekimo laikotarpį. Antrą kartą iš eilės nustačius, kad piene yra pašalinio vandens, jis iš šio gamintojo nesuperkamas.

Analizuojant statistinius duomenis matyti, kad 3 proc. atvežtų į laboratoriją mėginių pieno užšalimo temperatūra nustatyta aukštesnė kaip -0,515°C. Todėl svarbu žinoti, kokie veiksniai lemia šio rodiklio pakitimus.

Pieno sudėtis

Pienas yra pieno liaukos sekretas, susidedantis iš vandens (87,5 proc.) ir sausųjų medžiagų (12,5 proc.). Sausosios medžiagos tai: riebalai, baltymai, laktozė ir mineralinės medžiagos. Pieno sausosios medžiagos gaminasi tešmenyje iš kraujyje esančių pieno pradmenų, o vanduo ir mineralinės medžiagos iš kraujo laisvai patenka į tešmenį. Karvių pieno sudėtis (sausųjų medžiagų kiekis piene) labai skiriasi. Ji priklauso nuo metų laiko, aplinkos temperatūros, karvių veislės, amžiaus, laktacijos laikotarpio, produktyvumo ir ypač mitybos.

Pieno užšalimo temperatūrą lemia sausosios medžiagos, ypač laktozės bei mineralinių medžiagų kiekis, nes jos yra ištirpusios pieno vandenyje. Kuo šių medžiagų piene daugiau, tuo užšalimo temperatūra žemesnė. Priklausomai nuo pieno cheminės sudėties, pieno užšalimo temperatūra gali svyruoti nuo -0,515 iki -0,560°C.Pieno užšalimo temperatūra padidėja:

  • kai karvių šėrimo racione trūksta maisto medžiagų, reikalingų pienui gaminti;
  • kai racione netinkamas santykis tarp angliavandenių ir baltymų, trūksta lengvai virškinamų angliavandenių;
  • kai pašaro davinyje trūksta mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, natrio, kobalto, mangano ir kitų);
  • kai karvės šeriamos prastos kokybės silosu, šienainiu ar kitais silosuotais pašarais, kuriuose yra daug sviesto ar kitų organinių rūgščių;
  • sumažėjus pieno liaukos sintezės aktyvumui - karvėms sergant tešmens uždegimu ar jas užtrūkinant;
  • dėl įvairių virškinimo organų, ypač kepenų, ligų;
  • dėl per aukštos aplinkos temperatūros ir didelio oro drėgnumo;
  • dėl iš dalies užšaldyto pieno;
  • į pieną patekus pieno linijos plovimo vandens likučiui.

Kaip karvės šeriamos, byloja pieno sudėtis

Pieno užšalimo temperatūra labiausiai priklauso nuo karvių mitybos. Prastai šeriamų karvių pieno užšalimo temperatūra būna net aukštesnė kaip -0,483oC. Todėl labai svarbu, kad karvės būtų šeriamos pašarais, užtikrinančiais reikalingą energijos, baltymų ir mineralinių medžiagų kiekį. Ar karvė tinkamai pašerta, galime spręsti ir iš pieno sudėties rodiklių. Pavyzdžiui, jei piene laktozės mažiau kaip 4,7 proc., baltymų - mažiau negu 3,1 proc., urėjos kiekis – mažesnis kaip 15 mg%, natrio jonų – mažiau negu 350 mg/l, vadinasi, karvių pašare trūksta energijos, baltymų ir mineralinių medžiagų. Dėl to žalias pienas užšąla, esant aukštesnei negu -0,520oC temperatūrai.

Nustačius, kad pieno užšalimo temperatūra aukštesnė negu -0,520oC, pirmiausia reikia suskubti karves papildomai pašerti. Nepamirškite, kad koncentruotų pašarų kiekis šviežiapienėms karvėms turi siekti iki 400 g/l pieno, o vėlesniu laktacijos laikotarpiu – 200-300 g/l pieno. Taip pat karvėms būtinai reikia duoti mineralų ir vitaminų papildų: šviežiapienėms – 300-350 g, o vėlesniu laikotarpiu po veršiavimosi – 150-250 g karvei per parą, priklausomai nuo karvės produktyvumo. Be to, melžiamai karvei per parą reikėtų duoti 65-165 g valgomosios druskos. Atlikti tyrimai parodė, kad karvių, kurios negauna mineralų ir vitaminų papildų bei valgomosios druskos, pieno užšalimo temperatūra būna net 0,005oC aukštesnė.

Pieno užšalimo temperatūrai turi įtakos ir karvės girdymas. Jei karvė girdoma vieną ar du kartus per dieną, būtina girdyti pamelžus, o ne prieš melžimą. Tai svarbu todėl, kad išgertas vanduo greitai patenka į kraują, o iš jo į tešmenį. Atlikus tyrimus nustatyta, kad po girdymo net 2,5 valandas pieno užšalimo temperatūra būna aukštesnė.

Pieno užšalimo temperatūra tos pačios karvės rytinio ir vakarinio melžimo skiriasi. Jei įrengtos automatinės girdyklos ir karvės gali atsigerti kada tik nori, tai aukštesnė būna rytinio melžimo pieno užšalimo temperatūra.