23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/11
Privatūs pensijų fondai
  • Dr. Astrida SLAVICKIENĖ
  • Mano ūkis

Lietuvoje vyksta pensijų sistemos reforma – nuo dabartinės perskirstomosios pensijų sistemos palaipsniui pereinama prie naujos, pagrįstos kaupimu.

Šiuo metu į Sodros fondą suplaukia socialinio draudimo įmokos, kurios iš karto yra perskirstomos pensijoms ir kitoms socialinėms išmokoms. Tai reiškia, kad dabartiniai dirbantieji išlaiko dabartinius pensininkus ir kitus socialinių išmokų gavėjus. Reformos esmė ta, jog žmonės, draudžiami privalomuoju valstybiniu socialiniu draudimu pagrindinei ir papildomai pensijos daliai, t.y. tie asmenys, už kuriuos darbdaviai moka 31 proc. (arba 23,4 proc. už saugumo departamento, vidaus reikalų, krašto apsaugos pareigūnus) valstybinio socialinio draudimo įmokas nuo darbo užmokesčio ir kitų su darbo santykiais susijusių pajamų, dalį pensijos galės patys savanoriškai kaupti asmeninėje sąskaitoje, esančioje jų pasirinktame pensiniame fonde ar gyvybės draudimo bendrovėje. Šiuo metu vykdyti pensijų kaupimą leista draudimo bendrovėms “Commercial Union Lietuva Gyvybės Draudimas”, “Lietuvos draudimo gyvybės draudimas”, Vilniaus banko, “Hansa“ banko ir “Finastos” antrinėms įmonėms “VB investicijų valdymas”, “Hansa investicijų valdymas” ir “Finasta investicijų valdymas”, “Sampo gyvybės draudimas”, “Ergo Lietuva gyvybės draudimas”, „NORD/LB Lietuva“.

Kaip vyksta pensijų sistemos reforma

Pensijų sistemos reforma bus vykdoma, nekeičiant esamų įmokų pobūdžio ir dydžio. Iš dabar mokamų socialinio draudimo įmokų (34 proc. nuo darbo užmokesčio) 25,9 proc. Sodra skiria pensijoms mokėti. Įvedus kaupimo sistemą, į privačius pensijų fondus būtų skiriami 5,5 proc. darbo užmokesčio įmokų (2004 m. - 2,5 proc., 2005 m. – 3,5 proc., 2006 m. – 4,5 proc., 2007 m. - 5,5 proc.), o likusi dalis - Sodrai.

Darbdaviai tas pačias įmokas, kaip ir iki šiol, pervedinės Sodrai, o ši tam tikrą dalį lėšų perves į asmenines sąskaitas pensijų kaupimo bendrovėse. Asmenys, dalyvaujantys pensijų kaupime, suėjus senatvės pensijos amžiui (vyrams - 62,5 metų , moterims – 60 metų), gaus pensijas iš dviejų šaltinių – Sodros ir pensijų kaupimo bendrovių.

Tiems asmenims, kurie nutars nedalyvauti pensijų kaupime (pensijų reforma yra savanoriška), pensijos bus apskaičiuojamos ir mokamos kaip ir iki šiol. Tiems, kurie dalyvaus pensijų fonduose, pensija bus apskaičiuojama skirtingai už skirtingus laikotarpius. Iki dalyvavimo pensijų fonde Sodros pensija nesikeis. Pradėjus dalyvauti pensijų fonde, Sodros pensija bus proporcingai mažesnė (priklausomai nuo įmokų), tačiau asmuo gaus papildomas išmokas iš kaupiamųjų pensijų fondo.

Pasirinkusiems pensijų kaupimą

Visi, pasirinkę pensijų kaupimą, galės gauti tokias išmokas: vienkartinę (kai bus sukaupta nedaug); periodinę; anuitetą (išmoką iki gyvos galvos). Anuitetus mokės tik gyvybės draudimo bendrovės. Asmuo galės pasirinkti bendrovę ir sudaryti su ja anuitetų mokėjimo sutartį, kitas išmokas mokės draudimo bendrovės ir pensijų fondai. Jeigu asmuo mirtų, nesulaukęs pensinio amžiaus, jo asmeninėje pensijų sąskaitoje sukauptos lėšos (ir investicinis prieaugis) bus paveldimos. Mirus pensininkui, gaunančiam pensiją pagal anuiteto - draudimo iki gyvos galvos - sutartį, lėšos nebus paveldimos.

Bendras socialinio draudimo įmokos tarifas nedidinamas. Norintiems dalyvauti kaupimo sistemoje, valstybinio socialinio draudimo įmokos dydis bus skeliamas į dvi dalis – viena bus nukreipta kaupimui, o kita, kaip ir anksčiau, liks Sodroje. Asmuo, nutaręs kaupti lėšas didesnei pensijai, galės mokėti papildomą įmoką savo pasirinktam pensiniam fondui ar draudimo bendrovei.

Reikalavimai pensijų kaupimo bendrovėms

Siekiant užtikrinti bendrovių, kaupiančių pensijas, saugumą, valstybė nustatys joms griežtus reikalavimus. Tokių bendrovių veikla bus griežtai licencijuojama ir prižiūrima kompetentingų valstybės institucijų. Bendrovės privalės viešai skelbti savo veiklos ir finansinės būklės ataskaitas.

Kaupimo bendrovės, investuodamos žmonių kaupiamas pensijas, privalės laikytis tam tikrų investavimo reikalavimų. Bendrovė negalės investuoti viso turto, tarkime, tik į akcijas. Vadinamasis investicinis portfelis turės būti paskirstytas obligacijoms, akcijoms, bankų depozitams ir pan.

Jei bendrovė likviduosis, trečiųjų asmenų kreditoriniai reikalavimai negalės būti tenkinami iš sukaupto pensijų turto. Šis turtas bus apskaitomas atskirai nuo kaupimo bendrovės nuosavo turto.

Bendrovės turės investuoti, atsižvelgdamos į nustatytas investicinės rizikos paskirstymo taisykles. Apribojimai bus nustatyti ir investuojant į užsienį. Lietuvai tapus ES nare, investicijos į ES šalis nebus ribojamos, tik bus taikomi tam tikri investiciniai reikalavimai.

Kaupimo bendrovės veiklą kasmet turės tikrinti nepriklausomos audito įmonės. Pensijų kaupime dalyvaujantį asmenį bendrovės turės informuoti apie jo turto dydį ne rečiau kaip kartą per metus.

Ar galima pakeisti pensijų fondą

Žmonės, norintys pakeisti pensijų fondą, galės tai padaryti, tačiau per pirmuosius trejus metus teks paisyti tam tikrų apribojimų. Išvykus dirbti į kitą šalį ir ten pradirbus iki pat pensijos, Sodros pensijos dalis bus pervedama į tą šalį, kur mokama pensija ir pridėta prie toje šalyje uždirbtos pensijos. Pensijų fonde sukauptas pensijų turtas bus laikomas asmenine nuosavybe. Šis turtas bus išmokėtas asmeniui sulaukus pensinio amžiaus.

Kaip pradėti kaupti pensiją

Įstoti į kaupimo sistemą galima, pasirašius pensijų kaupimo sutartį su pensijų fondų ar gyvybės draudimo bendrove. Ši bendrovė pati informuos Sodrą apie asmens dalyvavimą pensijos kaupime. Šiemet tai reikės padaryti iki gruodžio 1 d., kad nuo 2004 m. sausio 1 d. dalis asmens socialinio draudimo įmokų būtų nukreipiama į pasirinktą pensijų fondą. Visais kitais kalendoriniais metais tai reikės padaryti nuo sausio 1 iki liepos 1 d. Tuomet sutartis įsigalios nuo kitų metų sausio 1 d. Asmenims, naujai atėjusiems į darbo rinką ir pirmą kartą gavusiems socialinio draudimo pažymėjimą, nustatyti apsisprendimo terminai netaikomi, o su šiais asmenimis sudarytos pensijų kaupimo sutartys įsigalioja nuo ketvirčio, einančio po šių sutarčių sudarymo, pradžios.

Laikotarpis nuo apsisprendimo iki realaus dalyvavimo pensijų kaupime reikalingas tam, kad Sodra, Finansų ministerija ir pensijų fondai galėtų planuoti savo kitų metų biudžetus. Apsisprendus dalyvauti pensijų kaupimo sistemoje, iš jos išeiti ir vėl grįžti į Sodrą jau nebus galima (išskyrus atvejus, kai žmogų ištinka visiška negalia). Vienu metu dalyvis gali turėti pensijų sąskaitą tik vienoje pensijų kaupimo bendrovėje.

Nemokantiems Sodros mokesčių

Jeigu ūkininkai ir jų partneriai nėra draudžiami privalomuoju valstybiniu socialiniu draudimu pagrindinei ir papildomai pensijos daliai, tai ir pasinaudoti pensijų kaupimu negalės.

Kaip alternatyva, jie gali pasinaudoti gyvybės draudimo bendrovių arba privačių pensijų fondų siūlomu savanoriškuoju pensiniu kaupiamuoju draudimu. Šios draudimo rūšies esmė tokia: norintieji sukaupti tam tikrą pensijos sumą, sudaro pensinio draudimo sutartį su bendrove ir numatytą metų skaičių moka draudimo įmokas. Pasibaigus draudimo laikotarpiui, naudos gavėjui arba apdraustajam bus išmokama sukaupta suma (vienkartine išmoka arba dalimis) ir sutarčiai skirta investicinių pajamų dalis.