23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/10
Parama lėšomis ir žiniomis
  • Virginija Krivickienė
  • Mano ūkis

Parama žiniomis

Lietuvos smulkaus ir vidutinio verslo plėtros agentūra (toliau - LSVVPA) nuo šių metų rugsėjo iki gruodžio mėn. pradeda teikti subsidijuojamas paslaugas. Naujas projektas “Įmonių konsultavimas ir mokymas”bus vykdomas visose Lietuvos apskrityse. Pagal šį projektą mažos ir vidutinės įmonės (tarp jų ir mikroįmonės) galės pasinaudoti subsidijuojamomis individualių konsultacijų ir specializuotų mokymų paslaugomis.

Vienai įmonei subsidijuojamos individualios konsultacijos bus teikiamos įvairiais verslo plėtros klausimais pagal įmonės poreikį. Subsidijuojami specializuoti mokymai bus vykdomi grupei įmonių darbuotojų viena konkrečia tema.

Specializuotų mokymų temos:

Įmonės valdymas
  • Rinkodara
  • Žmogiškųjų išteklių valdymas
  • Buhalterinė apskaita
  • Finansų analizė, valdymas ir planavimas
  • Teisinis verslo reglamentavimas (Darbo kodeksas, Civilinis kodeksas)
  • Subsidijuojamomis individualių konsultacijų ir specializuotų mokymų paslaugomis gali pasinaudoti įmonės, kurios įregistruotos anksčiau kaip prieš dvejus metus. Projekte dalyvaujančios įmonės turi mokėti 30 proc. paslaugų kainos su PVM, likusią dalį subsidijuoja LSVVPA. Išsamesnės informacijos reikia teirautis pas savo apskrities projekto vykdytoją (Tema “Verslo informacijos centrai – Kontaktai” LSVVPA portale adresu www.svv.lt.). Pasak LSVVPA direktorės Izoldos Krutkienės, vykdytojų tinklas apima 20 rajonų. Vienas iš pagrindinių reikalavimų paslaugų vykdytojams yra tas, kad 50 proc. mokymo ir konsultavimo paslaugų jie teiktų ne apskričių centruose, bet miesteliuose ir kaimo vietovėse.

    Parama verslo naujokams

    Pradedantieji verslininkai ar įmonės taip pat gali kreiptis pagalbos į verslo informacijos centrus ir verslo inkubatorius, kur lengvatinėmis sąlygomis gali gauti informaciją, konsultacijas bei mokymo paslaugas.

    Projektas “Parama pradedantiems verslininkams” buvo vykdomas ir 2002 m. Alytaus, Kauno, Panevėžio, Vilniaus, Šiaulių, Telšių apskrityse (subsidijuota 80 proc. konsultavimo ir mokymo paslaugų kainos). Projekte galėjo dalyvauti fiziniai asmenys, ketinantys pradėti verslą, ir fiziniai asmenys, įsigiję patentą. Iš viso projekte dalyvavo 843 verslininkai. Apskrities centruose buvo suteikta 27,8 proc. paslaugų, miesto ir kaimo gyvenamosiose vietovėse - 72,2 proc.

    Savivaldybių parama

    Verslininkai gali kreiptis į savo savivaldybes, kurios smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) plėtrai paramą skiria iš SVV skatinimo fondų.

    Savivaldybių SVV skatinimo fondų lėšos šiemet naudojamos taip pat, kaip ir pernai, t.y. remiamas lengvatinių paskolų teikimas, palūkanų kompensavimas, naujų darbo vietų kūrimas, verslo plėtrą skatinančių priemonių rėmimas (konferencijos, mugės, informacija apie verslo sklaidą).

    Daugelio savivaldybių Smulkaus ir vidutinio verslo skatinimo fondai (SVVSF) remia su žemės ūkiu susijusią veiklą.

    Parama aplinkos apsaugai

    Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondas (LAAIF) remia visuomeninį ir privatų sektorius, jei jie įgyvendina aplinkos apsaugos projektus, mažinančius neigiamą ūkinės veiklos įtaką aplinkai. Fondas teikia lengvatines paskolas ir subsidijuoja palūkanas įregistruotų ir vykdančių ūkinę veiklą juridinių ir fizinių asmenų bei savivaldybių investicinius projektus, kuriuos įgyvendinus apčiuopiamai sumažėja neigiama ūkinės veiklos įtaka aplinkai.

    Anot marketingo vadybininkės Jolantos Žaltkauskienės, paramos galėtų sulaukti ir kaimo bendruomenės nutekamiesiems vandenims susitvarkyti ar ūkininkai (tik įregistravę savo ūkį) valymo įrenginiams ar mėšlidėms statyti, paukščių mėšlui perdirbti, šiaudams presuoti ir iš jų biokurui gaminti ir pan.

    Pagrindinis Fondo lėšų šaltinis – nuo 2000m. į LAAIF mokamas 20 proc. mokestis už taršą (Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pagrindu). Preliminariais apskaičiavimais tai turėtų sudaryti apie 7 mln. Lt per metus. Antras svarbus Fondo finansinis resursas – PHARE programos kapitalo dotacija (LAAIF jau gavo 11,5 mln. Lt PHARE lėšų). Fondo įsteigimą rėmė Europos Komisija, skyrusi 3 mln. eurų (10,35 mln. Lt) bei Jungtinių Amerikos Valstijų tarptautinės plėtros agentūra, skyrusi Fondui keliasdešimt tūkstančių JAV dolerių techninę pagalbą.

    LAAIF investiciniams projektams finansuoti skirtas paskolas išduoda per komercinius bankus, kurie ir savo lėšomis prisideda prie projektų finansavimo bei prisiima riziką dėl paskolos grąžinimo.

    Paramos rūšys ir sąlygos

    Lengvatinės paskolos. Maksimalus paskolos dydis vienam investiciniam projektui neribojamas. Paskola gali sudaryti iki 80 proc. projekto vertės. Likusį finansavimą turi užtikrinti pats klientas. Maksimalius paskolos suteikimo terminus nustato Priežiūros taryba. Paskolos grąžinimo pradžia gali būti atidedama iki 2 metų.Palūkanų subsidijos. Fondas gali subsidijuoti iki 100 proc. paskolos palūkanų. Palūkanų subsidijas Fondas kas ketvirtį tiesiogiai sumoka paskolą išdavusiam bankui.

    Kreipimosi į LAAIF tvarka

    Klientas, norėdamas pateikti Fondui svarstyti investicinį aplinkosaugos projektą, pirmiausiai turi užpildyti Projekto informacinę formą (PIF). Šios formos blanką galima rasti LAAIF portale (www.laaif.lt) tema “Projekto informacinė forma”. Ši forma gali būti spausdinama, dauginama ir kopijuojama. Gavęs užpildytą PIF, Fondas ją išnagrinėja ir per 10 darbo dienų pateikia klientui atsakymą. Kartu su užpildyta paraiška klientas pateikia Fondui investicinį projektą, kurį siūloma rengti remiantis “Rekomenduojamu investicinio projekto turiniu”. Jį galima rasti LAAIF portale (www.laaif.lt) nuorodoje “Rekomenduojamas investicinio projekto turinys”.

    Parengė Virginija KRIVICKIENĖ