23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/09
Žemės ūkio po­li­ti­kos kū­ri­mas ir strate­gi­jos įgy­ven­di­ni­mas
  • Jo­nas PANAMARIOVAS ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS SEKRETORIUS
  • Mano ūkis

Iš­ana­li­za­vus 2000-2002 m. sta­tis­ti­kos duo­me­nis, ma­ty­ti, kad ša­lies ūkio eko­no­mi­nė si­tu­a­ci­ja kas­met ge­rė­ja, o ben­dro vi­daus pro­duk­to au­gi­mo tem­pai yra vie­ni di­džiau­sių Eu­ro­po­je. Ne­abe­jo­ti­na, prie šių pa­sie­ki­mų de­ra­mai pri­si­dė­jo ir Lie­tu­vos žem­dir­biai. Ta­čiau, ne­žiū­rint į tai, tarp kas­die­nės kri­ti­kos su­lau­kia­me ir pa­reiš­ki­mų, jog ne­pa­ten­ki­na­ma pa­dė­tis že­mės ūky­je, ypač pie­no sek­to­riu­je, su­si­klos­tė dėl to, kad nė­ra ra­cio­na­lios že­mės ūkio ir kai­mo plėt­ros po­li­ti­kos bei il­ga­lai­kės stra­te­gi­jos.

 

Opo­nen­tams no­rė­tu­me pa­aiš­kin­ti, kad že­mės ūkio stra­te­gi­ja pa­tvir­tin­ta dar prieš ke­le­tą me­tų ir kad ji įgy­ven­di­na­ma pa­gal fi­nan­si­nes ga­li­my­bes. LR Sei­mas 2000 m. bir­že­lio 13 d. nu­ta­ri­mu Nr. VIII-1728 pa­tvir­ti­no Že­mės ūkio ir kai­mo plėt­ros stra­te­gi­ją, ku­rio­je nu­sta­ty­ti že­mės ūkio ir kai­mo plėt­ros tiks­lai, už­da­vi­niai ir kryp­tys 2000-2006 me­tams. Vy­riau­sy­bės 2001 m. gruo­džio 22 d. nu­ta­ri­mu Nr. 1622 pa­tvir­tin­tos Veiks­mų pla­no Že­mės ūkio ir kai­mo plėt­ros stra­te­gi­jai įgy­ven­din­ti pa­grin­di­nės kryp­tys. Že­mės ūkio moks­lo įstai­gos pa­ren­gė 29 ša­ki­nes pro­gra­mas mi­nė­ta­jai stra­te­gi­jai įgy­ven­din­ti.

 

Pa­reng­ta ir il­ga­lai­kė stra­te­gi­ja. LR Sei­mas 2002 m. lap­kri­čio 12 d. nu­ta­ri­mu Nr. IX-1187 pa­tvir­ti­no Vals­ty­bės il­ga­lai­kės rai­dos stra­te­gi­ją, ku­rio­je yra sky­rius ,,Že­mės ūkis ir kai­mo plėt­ra”.

 

Įgy­ven­di­nant vals­ty­bės po­li­ti­ką bei Vy­riau­sy­bės pro­gra­mos nuo­sta­tas, ku­ria­ma sta­bi­liai vei­kian­ti tei­si­nė ba­zė, ati­tin­kan­ti ES ben­dro­sios že­mės ūkio po­li­ti­kos nuo­sta­tas ir rei­ka­la­vi­mus. Že­mės ūkio ir kai­mo plėt­ros įsta­ty­me (Sei­mo pri­im­tas 2002 m. bir­že­lio 25 d.) įtei­sin­ti pa­grin­di­niai že­mės ūkio ir kai­mo plėt­ros po­li­ti­kos for­ma­vi­mo ir įgy­ven­di­ni­mo prin­ci­pai. Nuo įsta­ty­mo pri­ėmi­mo ren­gia­mi su jo įgy­ven­di­ni­mu su­si­ję po­įsta­ty­mi­niai tei­sės ak­tai. Pa­gal že­mės ūkio mi­nist­ro įsa­ky­mais pa­tvir­tin­tas šio įsta­ty­mo įgy­ven­di­ni­mo prie­mo­nes mi­nis­te­ri­jos tei­ki­mu pri­im­ti 8 Vy­riau­sy­bės nu­ta­ri­mai, iš­leis­ti 38 mi­nist­ro įsa­ky­mai.

Kaip ma­ty­ti, stra­te­gi­niai do­ku­men­tai pa­reng­ti. Ta­čiau Že­mės ūkio ir kai­mo plėt­ros stra­te­gi­jo­je nu­ma­ty­tų tiks­lų įgy­ven­di­ni­mas - il­ga­lai­kis pro­ce­sas, rei­ka­lau­jan­tis ne tik vie­ne­rių ar dve­jų me­tų lai­ko­tar­pio, bet ir daug lė­šų. Stra­te­gi­jo­je nu­ma­ty­ta, kad mi­ni­ma­lus lė­šų po­rei­kis iš na­cio­na­li­nio biu­dže­to ir sto­ji­mo į Eu­ro­pos Są­jun­gą pa­ra­mos fon­dų vi­du­ti­niš­kai vie­ne­riems me­tams yra 1,0–1,2 mlrd. Lt. Pa­gal de­ry­bų su ES re­zul­ta­tus, to­kią pa­ra­mą (apie 1,2 mlrd. Lt) Lie­tu­vos že­mės ūkis gau­tų 2004 m. Šiuo me­tu ji yra be­veik 3 kar­tus ma­žes­nė.

 

Nors iš žem­dir­bių sa­vi­val­dos ins­ti­tu­ci­jų ir po­li­ti­nių par­ti­jų su­lau­kia­me ašt­rios kri­ti­kos, vis dėl­to ga­li­me kon­sta­tuo­ti, kad žem­dir­bių pa­ja­mos iš par­duo­tos pro­duk­ci­jos, įskai­tant tie­sio­gi­nę vals­ty­bės pa­ra­mą, di­dė­ja: 2000 m. vie­nam dir­ban­čia­jam že­mės ūky­je te­ko 5,2 tūkst. Lt pa­ja­mų, 2001 m. - 6,8 tūkst., o 2002 m. - 7,3 tūkst. Lt (40,4 proc. dau­giau, pa­ly­gin­ti su 2000 m.). Per­ei­nant prie ES ben­dro­sios že­mės ūkio po­li­ti­kos prie­mo­nių, 2000 m. tie­sio­gi­nių iš­mo­kų ir kom­pen­sa­ci­jų žem­dir­biams iš­mo­kė­ta 36 mln., 2001 m. - 87 mln., 2002 m. - 169 mln. Lt, šie­met nu­ma­to­ma iš­mo­kė­ti per 170 mln. Lt.

 

Nu­sta­ty­tos tie­sio­gi­nės iš­mo­kos už grū­di­nių au­ga­lų, li­nų, rap­sų, bul­vių ir dar­žo­vių pa­sė­lius, ru­gių bei gri­kių pa­sė­lius ne­na­šio­se že­mė­se, in­ten­sy­viai pri­žiū­ri­mus ver­sli­nius vais­me­džių so­dus ir uo­gy­nus, mo­der­ni­zuo­tuo­se žie­mi­niuo­se šilt­na­miuo­se au­gi­na­mų augalų pa­sė­lius, bul­vių au­gin­to­jams už krak­mo­lo ga­my­bos įmo­nėms par­duo­tas bul­ves, už eko­lo­gi­nio že­mės ūkio plė­to­tę, kom­pen­sa­ci­nės iš­mo­kos ūki­nin­kau­jan­tiems ma­žiau pa­lan­kio­se ūki­nin­kau­ti vie­to­vė­se. Gy­vu­li­nin­kys­tė­je tie­sio­gi­nės iš­mo­kos mo­ka­mos pie­no ūkiams, už sker­džia­mus gal­vi­jus, kar­ves žin­de­nes, ėria­ve­des, bi­čių šei­mas.

 

At­si­žvel­giant į su­si­klos­čiu­sią ypač ne­pa­lan­kią si­tu­a­ci­ją pie­no rin­ko­se bei sie­kiant sta­bi­li­zuo­ti pie­no su­pir­ki­mo kai­nas, tei­kia­ma ne­ma­ža vals­ty­bės pa­ra­ma pie­no sek­to­riui - šiais me­tais skir­ta 56 mln. Lt, dar 52 mln. Lt tie­sio­gi­nė­mis iš­mo­ko­mis iš­mo­kė­ta pie­no ūkiams.

 

Ku­ria­ma pa­lan­kaus ir il­ga­lai­kio kre­di­ta­vi­mo sis­te­ma: že­mės ūkio veik­los sub­jek­tams, ne­tu­rin­tiems pa­kan­ka­mai už­sta­to, ga­ran­ti­jas tei­kia Že­mės ūkio pa­sko­lų ga­ran­ti­jų fon­das; kom­pen­suo­ja­ma 60 proc. (jau­niems ūki­nin­kams - 70 proc.) pa­lū­ka­nų už vi­du­ti­nės truk­mės (iki 2 me­tų) kre­di­tus; kom­pen­suo­ja­ma da­lis drau­di­mo įmo­kų; tei­kia­ma pa­ra­ma ne­lai­mės at­ve­ju; su­kur­ta tei­si­nė ba­zė grū­dų, bul­vių, dar­žo­vių ir vai­sių li­cen­ci­juo­tų san­dė­lių (sau­gyk­lų) ir san­dė­lia­vi­mo do­ku­men­tų sis­te­mai įgy­ven­din­ti.

 

Pa­gal ga­li­my­bes tei­kia­ma in­ves­ti­ci­nė pa­ra­ma, re­mia­ma ko­o­pe­ra­ci­ja že­mės ūky­je.

 

Su­da­rant žem­dir­biams są­ly­gas įsi­gy­ti ak­ci­zu ne­ap­mo­kes­tin­tą ga­zo­lį ir ga­min­ti pi­ges­nę že­mės ūkio pro­duk­ci­ją, 2002 m. bu­vo grą­žin­ta 45,6 mln. Lt ak­ci­zo už dy­ze­li­nius de­ga­lus, šiais me­tais nu­ma­ty­ta grą­žin­ti 57 mln. Lt, iki lie­pos 1 d. grą­žin­ta 14,6 mln. Lt.