- Dr. Sabina MIKULIONIENĖ, dr. Vytautas PILIPAVIČIUS, Rolandas STANKEVIČIUS LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS
- Mano ūkis
Kukurūzų, kaip ir kitų žemės ūkio augalų, siloso pašarinė vertė priklauso ne tik nuo optimalaus derliaus nuėmimo laiko, bet ir nuo botaninės pasėlio sudėties. Žemės ūkio augalai pasėlyje auga kartu su laukiniais augalais – piktžolėmis. Kai kurios iš jų yra geros pašarinės vertės, ir galvijai jas noriai ėda. Tačiau yra piktžolių, kurių pašarinė vertė labai menka, o kai kurios jų rūšys netgi nuodingos.
Kukurūzų pasėliuose vyrauja 14 piktžolių rūšių: daržinė žliūgė, baltoji balanda, dirvinė čiužutė, trikertė žvaginė, bekvapis šunramunis, vijoklinis pelėvirkštis, smalkinis tvertikas, garstukas, paprastasis varputis, dirvinė pienė, dobilas, trispalvė našlaitė, paprastasis motiejukas ir vienametė miglė.
Lietuvos žemės ūkio universiteto mokslininkų tirtame piktžolėtame kukurūzų silose buvo 1 proc., o kukurūzų silose su 10 proc. juodosios kiauliauogės – 3 proc. sausųjų medžiagų mažiau negu nepiktžolėtame (1 pav.). Nustatyta, kad silose esančios piktžolės beveik dvigubai padidino žalių pelenų, 9 g/kg žalių proteinų, 3 g/kg žalios ląstelienos kiekius. Piktžolės šiek tiek sumažino siloso energetinę vertę (2 pav.). Piktžolėto siloso virškinamumas buvo toks pat kaip ir nepiktžolėto siloso, o kukurūzų siloso, kuriame buvo juodosios kiauliauogės, virškinamumas buvo 1 proc. mažesnis (2 pav.). Nepiktžolėto kukurūzų siloso cheminė sudėtis, pašarinė ir energetinė vertė atitiko labai geros kokybės siloso reikalavimus.
Tirtame kukurūzų pasėlyje dominavusios piktžolės - baltoji balanda, dirvinė čiužutė, bekvapis šunramunis ir trikertė žvaginė – veša ir visoje Lietuvoje. Bekvapis šunramunis išauga iki 80 cm aukščio, dirvinė čiužutė – iki 50 cm, trikertė žvaginė – iki 60 cm, o baltoji balanda – iki 150 cm. Tai aukštaūgės ar vidutinio aukščio piktžolės. Juodoji kiauliauogė yra kiek žemesnė piktžolė, užauganti iki 40 cm aukščio, tačiau kad ji nepatektų į silosą, sunku išvengti netgi padidinus kukurūzų pjovimo aukštį.
Dirvinę čiužutę galvijai ėda, tačiau nuo didelių jos kiekių gali apsinuodyti. Trikertė žvaginė - mėgiamas smulkių gyvulių pašaras. Dar viena piktžolė – baltoji balanda – tinka ne tik galvijų pašarui gaminti, bet ir žmonių maistui, o bekvapio šunramunio galvijai beveik neėda. Juodosios kiauliauogės lapuose randama iki 1,1 proc. (sausojoje medžiagoje) gliukoalkaloidų (solanino). Šia piktžole gyvuliai apsinuodija retai, tačiau yra žinomi masiniai galvijų apsinuodijimo atvejai užsienyje ir Lietuvoje, juos šeriant pašarais, turinčiais iki 35 proc. juodųjų kiauliauogių. Augalus silosuojant, solanino kiekis sumažėja, tačiau silosas gali išlikti nuodingas.
Piktžolės praturtina silosą baltymais
Viena iš pagrindinių pašaro sudėtinių dalių yra baltymai. Atlikus tyrimus nustatyta, kad piktžolės praturtina kukurūzų žaliąją masę baltymais, mineralinėmis medžiagomis ir vitaminais. Vertinant silosą, svarbu ne tik nustatyti, kiek ir kokių maisto medžiagų jame yra, bet ir ištirti tų medžiagų kokybę.
Baltymų kokybė – svarbus siloso vertinimo kriterijus
Spręsti apie baltymų kokybę tik iš cheminės analizės duomenų, nustačius žalių proteinų kiekį, yra netikslu. Baltymų kokybę nulemia jų skaidymas didžiajame galvijų prieskrandyje. Didžiojo prieskrandžio mikroorganizmai gali suvirškinti 40-80 proc. pašaro baltymų, 60-70 proc. celiuliozės, 80-95 proc. krakmolo ir tirpiųjų angliavandenių. Jei dėl tam tikrų priežasčių sutrinka šių mikroorganizmų veikla, pašarai virškinami blogiau, o didelė jų dalis didžiajame prieskrandyje nepasisavinama ir pereina virškinimo traktu kaip balastinė medžiaga. Susintetinti didžiajame prieskrandyje vadinamieji „mikrobiniai“ proteinai beveik patenkina nedidelio pieningumo karvių baltymų poreikį. Baltymų pradeda trūkti tuomet, kai karvės labai produktyvios, o mikroorganizmų galimybės susintetinti daugiau proteinų didžiajame prieskrandyje ribotos. Baltymų trūkumą gali kompensuoti didžiajame prieskrandyje neskaidomi baltymai. Jie išreiškiami naudingų proteinų žarnose kiekiu. Didėjant karvės pieningumui, pašaruose pastarųjų proteinų turi būti kuo daugiau. Neigiamas kukurūzų siloso azoto balansas (RNB) rodo, kad trūksta naudingų žalių proteinų. Taigi sudarant ir balansuojant galvijų racioną, būtina atsižvelgti į didžiajame prieskrandyje skaidomų ir neskaidomų proteinų kiekį.
Jei piktžolės nenuodingos, piktžolėtu silosu galima šerti
Dažnai piktžolėtas silosas, vertinant jo maistingumą ir virškinamumą, atitinka geros kokybės silosui keliamus reikalavimus. Patartina atkreipti dėmesį į juodosios kiauliauogės kiekį. Pavyzdžiui, kukurūzų silosas, kuriame randama iki 10 proc. juodųjų kiauliauogių, yra baltymingesnis, palyginti su nepiktžolėtu. Piktžolės padidina net mineralinių medžiagų kiekį silose. Taigi piktžolėtą silosą galima šerti gyvuliams, prieš tai įsitikinus, ar nėra nuodingų piktžolių, kiek jų buvo 1 m2 bei kokia koncentracija silose.