23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/09
Ran­ko­mis skin­tos ku­ku­rūzų burbuo­lės
  • Prof. Liu­das ŠPOKAS LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS
  • Mano ūkis

Va­ka­ruo­se vis di­des­nis dė­me­sys ski­ria­mas eko­lo­giš­kų mais­to pro­duk­tų ga­my­bai. Nu­sta­ty­ta, kad na­tū­ra­lio­je ap­lin­ko­je pri­bran­din­tų ku­ku­rū­zų bur­buo­lių grū­dai yra mais­tin­ges­ni, jų sko­nis ir aro­ma­tas ma­lo­nes­nis. To­dėl pas­ta­ruo­ju me­tu kai ku­rio­se už­sie­nio ša­ly­se plin­ta ki­to­kia ne­gu įpras­ta ku­ku­rū­zų nu­ė­mi­mo tech­no­lo­gi­ja: 40 proc. grū­dų drėg­nio bur­buo­lės nu­ska­bo­mos ir bran­di­na­mos spe­cia­liuo­se ap­tva­ruo­se.

 

Bur­buo­lės nu­ska­bo­mos ran­ko­mis ar­ba ke­tu­rių ei­lių ska­by­tu­ve, ku­ri, nu­ė­mus la­pus, bur­buo­les su­me­ta į ša­lia trau­kia­mą prie­ka­bą. To­kia ska­by­tu­vė kai­nuo­ja apie 690 000 Lt (200 000 EUR). Vie­na­me hek­ta­re au­gan­čių ku­ku­rū­zų bur­buo­lių nu­ska­by­mo iš­lai­dos su­da­ro 260 Lt (75 EUR).

 

Nu­ska­by­tos ir be­la­pės bur­buo­lės su­me­ta­mos į tin­kli­nį ap­tva­rą. Su­dė­ti į ap­tva­rus nu­ska­by­tas iš 1 ha bur­buo­les kai­nuo­ja apie 140 Lt (40 EUR).

 

Ap­tva­ras da­ro­mas ant be­to­no aikš­te­lės. Jo kar­ka­sas ren­čia­mas iš me­di­nių ta­še­lių ar­ba me­ta­lo kam­puo­čių. Jo šo­nas ir ga­lai už­den­gia­mi vie­li­niu tin­klu. Vir­šus už­den­gia­mas leng­vais dan­ga­lais. Ap­tva­ro aukš­tis 6 m, plo­tis – nuo 0,8 iki 1,1 m, il­gis 400 m. Drėg­nų bur­buo­lių tan­kis yra nuo 550 iki 600 kg/m3. Vie­na­me hek­ta­re pri­ski­na­ma apie 100 t bur­buo­lių, joms su­dė­ti rei­kia apie 3 m il­gio ap­tva­ro, iš­kro­vi­mo iš­lai­dos – apie 70 Lt/ha (20 EUR/ha). Bur­buo­lės ku­lia­mos per­tvar­ky­tu ja­vų kom­bai­nu. Kū­li­mo me­tu svar­biau­sia ne­su­ža­lo­ti grū­dų, kad jie ne­pra­ras­tų pre­ki­nės ver­tės. Kū­li­mo iš­lai­dos sie­kia apie 17 Lt/t (5 EUR/t). Bur­buo­lių šer­dys ga­li bū­ti pa­nau­do­tos ku­rui. Vie­no hek­ta­ro šer­dys pa­kei­čia apie 600 kg kros­ni­nio skys­to ku­ro. Ap­skai­čiuo­ta, kad pie­ti­nė­je Vo­kie­ti­jos da­ly­je vie­nos to­nos bur­buo­lių džio­vi­ni­mo iš­lai­dos sie­kia apie 75 Lt (22 EUR).