- Prof. Liudas ŠPOKAS LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS
- Mano ūkis
Vakaruose vis didesnis dėmesys skiriamas ekologiškų maisto produktų gamybai. Nustatyta, kad natūralioje aplinkoje pribrandintų kukurūzų burbuolių grūdai yra maistingesni, jų skonis ir aromatas malonesnis. Todėl pastaruoju metu kai kuriose užsienio šalyse plinta kitokia negu įprasta kukurūzų nuėmimo technologija: 40 proc. grūdų drėgnio burbuolės nuskabomos ir brandinamos specialiuose aptvaruose.
Burbuolės nuskabomos rankomis arba keturių eilių skabytuve, kuri, nuėmus lapus, burbuoles sumeta į šalia traukiamą priekabą. Tokia skabytuvė kainuoja apie 690 000 Lt (200 000 EUR). Viename hektare augančių kukurūzų burbuolių nuskabymo išlaidos sudaro 260 Lt (75 EUR).
Nuskabytos ir belapės burbuolės sumetamos į tinklinį aptvarą. Sudėti į aptvarus nuskabytas iš 1 ha burbuoles kainuoja apie 140 Lt (40 EUR).
Aptvaras daromas ant betono aikštelės. Jo karkasas renčiamas iš medinių tašelių arba metalo kampuočių. Jo šonas ir galai uždengiami vieliniu tinklu. Viršus uždengiamas lengvais dangalais. Aptvaro aukštis 6 m, plotis – nuo 0,8 iki 1,1 m, ilgis 400 m. Drėgnų burbuolių tankis yra nuo 550 iki 600 kg/m3. Viename hektare priskinama apie 100 t burbuolių, joms sudėti reikia apie 3 m ilgio aptvaro, iškrovimo išlaidos – apie 70 Lt/ha (20 EUR/ha). Burbuolės kuliamos pertvarkytu javų kombainu. Kūlimo metu svarbiausia nesužaloti grūdų, kad jie neprarastų prekinės vertės. Kūlimo išlaidos siekia apie 17 Lt/t (5 EUR/t). Burbuolių šerdys gali būti panaudotos kurui. Vieno hektaro šerdys pakeičia apie 600 kg krosninio skysto kuro. Apskaičiuota, kad pietinėje Vokietijos dalyje vienos tonos burbuolių džiovinimo išlaidos siekia apie 75 Lt (22 EUR).