23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/09
Nematytos mašinos
  • Andrius CHALADAUSKAS, Vytenis JANKAUSKAS LIETUVOS ŽEMĖS ŪKIO UNIVERSITETAS
  • Mano ūkis

Tęsinys, pradžia Nr. 6

 

STC-100 (Specialusis Traktorius Cukriniams, 100 AG)

 

Vie­na iš svar­biau­sių šios ma­ši­nos at­si­ra­di­mo Jo­no Cha­la­daus­ko ūky­je prie­žas­čių yra ta pa­ti kaip ir sa­va­dar­bio purkš­tu­vo: pa­sė­liams pri­žiū­rė­ti nau­do­ja­mas trak­to­rius MTZ-80 su siau­rais ra­tais ne­ten­ka di­de­lės da­lies pra­va­žu­mo. Šiam trū­ku­mui ša­lin­ti rei­ka­lin­gi spe­cia­lūs su­dve­jin­ti ra­tai. Be to, dir­bant su cuk­ri­nių run­ke­lių sė­ja­mą­ja, MTZ-80 hid­rau­li­nis kel­tu­vas la­bai per­krau­na­mas, nes ūki­nin­ko ru­siš­ka sė­ja­mo­ji sun­ki, o sė­jant su lo­ka­li­niu tre­ši­mu, pa­krau­tos sė­ja­mo­sios svo­ris pa­di­dė­da­vo dar 400 kg. To­dėl kau­piant cuk­ri­nius run­ke­lius, sun­ku val­dy­ti kau­pi­ką.

 

Pa­grin­di­nės trak­to­riaus STC-100 da­lys – ORŠ-6 va­rik­lis (Ze­tor 8002, 74 kW) su tur­bokom­pre­so­riu­mi, pu­siau sin­chro­ni­zuo­ta per­da­vų dė­žė ir ga­li­nis til­tas. Prie­ki­niam til­tui pa­nau­do­tas če­kiš­ko krau­tu­vo UN 053.1 vai­ruo­ja­ma­sis til­tas, to­dėl trak­to­rius yra la­bai ma­nev­rin­gas. La­bai tvir­ti ga­li­nis ir prie­ki­nis kel­tu­vai pa­im­ti iš eks­pe­ri­men­ti­nio ru­siš­ko smul­kin­tu­vo Pa­le­sia. Kau­piant cuk­ri­nius run­ke­lius, vie­to­je ho­ri­zon­ta­lios kel­tu­vo trau­kės įmon­tuo­ja­mas hid­rau­li­nis ci­lin­dras, ku­ris yra su­jung­tas su pa­pil­do­ma hid­ros­ta­ti­ne vai­ro ko­lo­nė­le. Ją val­do ant kau­pi­ko sė­din­tis dar­bi­nin­kas. Taip ga­li­ma ko­re­guo­ti kau­pi­ko pa­dė­tį trak­to­riaus at­žvil­giu. Dėl dvi­gu­bų ga­li­nių ra­tų trak­to­rius yra la­bai sta­bi­lus ir ly­giuo­se cuk­ri­nių run­ke­lių lau­kuo­se, kau­pi­ko pa­dė­tis ko­re­guo­ja­ma tik trak­to­riui ap­si­su­kus ap­si­grę­ži­mo juos­to­je.

 

STC-100 tu­ri ir spe­cia­lų prie­ki­nį jė­gos nu­ė­mi­mo ve­le­ną, to­dėl trak­to­rių ga­li­ma nau­do­ti su šie­no-žo­lės grėb­liu, skir­tu vo­kiš­kai šie­nap­jo­vei, bei ro­ta­ci­ne šie­nap­jo­ve (pas­ta­ro­ji kaip ir daug kas šia­me ūky­je yra sa­vos kon­struk­ci­jos ir ga­my­bos). Trak­to­riaus STC-100 ka­bi­na pa­im­ta iš ru­siš­ko smul­kin­tu­vo KSK-100 (ana­lo­giš­kas ka­bi­nas tu­ri cuk­ri­nių run­ke­lių kom­bai­nai KS-6B, Ry­tų Vo­kie­ti­jo­je pa­ga­min­tos sa­va­ei­gės šie­nap­jo­vės E-302 ir smul­kin­tu­vai E-281). Trak­to­riu­je pa­že­min­tas au­ši­ni­mo sis­te­mos ra­dia­to­rius, to­dėl pa­ge­rė­jo ma­to­mu­mas. Trak­to­rius taip pat nau­do­ja­mas lau­kams akė­ti, kul­ti­vuo­ti bei ki­tiems dar­bams. 

 

V.Jankausko nuotraukos

 

Tęsinys kituose numeriuose