23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/09
Europietiškojo kombaino jubiliejus
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Europai 1953 metai buvo įsimintini: pagaliau įveiktas Everesto kalnas, Elizabeta II-oji karūnuota Anglijos karaliene, o „CLAAS“ išleido pirmąjį savaeigį kombainą Herkules grūdų derliui nuimti. Šiam visų europietiškų modelių kombainų prototipui dabar 50 metų.

 

Šių me­tų pa­va­sa­rį Tarp­tau­ti­nė­je že­mės ūkio pa­ro­do­je „SIMA“ (Pran­cū­zi­ja), fir­ma „CLAAS“ pri­sta­tė ju­bi­lie­ji­nį 400 000-ąjį kom­bai­ną Lexion 480. Pro­gi­nis kom­bai­nas ne­įpras­tai spin­dė­jo si­dab­ru, mat prieš pu­sę am­žiaus jo pirm­ta­kas taip pat bu­vo si­dab­ri­nis. „CLAAS” is­to­ri­ja pra­si­dė­jo dar 1913 m., kai fir­mos įkū­rė­jas Au­gus­tas Kla­sas (Au­gust Cla­as) pir­ma­sis Eu­ro­po­je įstei­gė pė­dų su­ri­ši­mo ma­ši­nų ga­myk­lą Har­se­vin­ke­ly­je (Vo­kie­ti­ja). Po dvi­de­šim­ties me­tų fir­ma „CLAAS” pa­tei­kė Eu­ro­pos rin­kai ver­tin­gą ku­lia­mo­sios ma­ši­nos mo­de­lį. Pri­rei­kė ne­ma­žai lai­ko, kol pir­ma­sis CLAAS sa­va­ei­gis kom­bai­nas CLAAS Her­cu­les pa­sie­kė rin­ką. Pa­gal šį kom­bai­ną bu­vo to­liau ku­ria­mos ir ga­mi­na­mos nau­jos kom­bai­nų kar­tos. Mū­sų die­no­mis šią li­ni­ją tę­sia Lexion se­ri­ja, ku­rios kom­bai­nai ga­li do­ro­ti dau­giau kaip po 40 to­nų kvie­čių per va­lan­dą.

 

„CLAAS” pre­ky­bos ir ap­tar­na­vi­mo sky­riaus di­rek­to­rius Lo­ta­ras Kri­šu­nas (Lot­har Kris­zun) ti­ki­si, kad Cen­tri­nė­je ir Ry­tų Eu­ro­po­je že­mės ūkio rin­ka ir to­liau plė­sis. Bu­da­peš­te (Veng­ri­ja) jis kal­bė­jo apie šių rin­kų po­ten­cia­lą po Eu­ro­pos Są­jun­gos iš­si­plė­ti­mo į Ry­tus.

 

Da­bar vie­nas iš tri­jų va­ka­rie­tiš­kų kom­bai­nų yra ga­mi­na­mas „CLAAS” įmo­nė­je, ku­ri pir­mau­ja der­liaus nu­ė­mi­mo ma­ši­nų rin­ko­je. Pa­sak L.Kri­šu­no, Cen­tri­nės ir Ry­tų Eu­ro­pos ša­lių rin­ko­se 2002 me­tais par­duo­ta dau­giau kaip 3 000 va­ka­rie­tiš­kų kom­bai­nų.

 

„CLAAS” ga­mi­na­mai že­mės ūkio tech­ni­kai Lie­tu­vo­je ant­rus me­tus at­sto­vau­ja suo­mių kom­pa­ni­jos „Kes­ko Ag­ro” pa­da­li­nys UAB „Kes­ko Ag­ro Lie­tu­va”.  Že­mės ūkio tech­ni­kos de­par­ta­men­to va­do­vo Dai­niaus Re­mei­kos tei­gi­mu, šiuo me­tu „CLAAS“ tech­ni­ka už­ima 30 proc. Lie­tu­vos rin­kos.

 

Dau­giau funk­ci­jų, di­des­nis na­šu­mas, nau­jas di­zai­nas

 

Glo­ba­li­za­ci­ja ir nau­jau­sios že­mės ūkio po­li­ti­kos ak­tu­a­li­jos ver­čia ir to­liau ieš­ko­ti bū­dų, kaip su­ma­žin­ti že­mės ūkio pro­duk­ci­jos kaš­tus. „Nau­ja kom­bai­nų  CLAAS Lexion 500 se­ri­ja su­kur­ta, siekiant pa­ge­rin­ti dar­bo efek­ty­vu­mą ir su­ma­žin­ti iš­lai­das, - sa­kė D. Re­mei­ka. – Dau­gy­bė pa­to­bu­li­ni­mų ne tik lei­do su­ma­žin­ti pro­duk­ci­jos sa­vi­kai­ną, bet ir pa­leng­vi­no kom­bai­ni­nin­ko dar­bą, to­dėl kom­bai­no įran­ga iš­nau­do­ja­ma daug efek­ty­viau.”

 

Nuo šiol ga­li­ma pa­si­rink­ti skir­tin­gų plo­čių Va­rio tech­no­lo­gi­jos pjau­na­mą­ją (iki 9 m). D.Re­mei­kos tei­gi­mu, Va­rio pjau­na­mą­ją, ga­li­ma pri­tai­ky­ti prie ypa­tin­gų są­ly­gų: nuo­lat re­gu­liuo­jant pjau­na­mo­sios sta­lo plo­tį nuo 10 cm trum­pes­nio iki 20 cm il­ges­nio, ku­liant grū­di­nius augalus, žy­miai pa­ge­ri­na­mas grū­dų srau­tas, tuo pa­čiu pa­di­di­na­mas kom­bai­no na­šu­mas.  Ku­liant rap­sus Va­rio pjau­na­mą­ja, elek­tro­hid­rau­liš­kai ga­li­ma papla­tin­ti sta­lą iki 50 cm į prie­kį, už­dė­jus prie­dus ir ver­ti­ka­lų ak­ty­vų skir­tu­vą ga­li­ma be nuos­to­lių nuim­ti rap­sų der­lių. Taip su­tau­po­mas lai­kas der­liaus nu­ė­mi­mo me­tu ku­liant tai grū­di­nes, tai ankš­ti­nes kul­tū­ras.  Pa­vyz­džiui,  ne­rei­kia grįž­ti į ūkį pa­si­im­ti pa­pil­do­mo rap­sų sta­lo.

 

Nau­jie­na - pjau­na­mo­sios stab­dis. Su šia sis­te­ma ga­li­ma per vie­ną se­kun­dės da­le­lę su­stab­dy­ti net ir la­bai pla­čias pjau­na­mą­sias. Taip prak­tiš­kai pa­ša­li­na­ma to­li­mes­nių pa­žei­di­mų, pa­te­kus sve­tim­kū­niui, ga­li­my­bė.

 

At­nau­jin­ta ir La­ser Pi­lot pjau­to ir ne­pjau­to lau­ko kraš­to au­to­ma­ti­nio se­ki­mo sis­te­ma. Iki šiol elek­tro-op­ti­niai da­vik­liai bu­vo mon­tuo­ja­mi tik kai­rė­je pjau­na­mo­sios pu­sė­je. Da­bar La­ser Pi­lot sis­te­mą ga­li­ma su­mon­tuo­ti ir de­ši­nė­je pu­sė­je.

 

Dvi nau­jo­sios Lexion 500 se­ri­jos sa­vy­bės ypa­tin­gai pa­ge­ri­na kra­tik­lių ir se­pa­ra­vi­mo dar­bą. Vie­na jų – nau­jas po­būg­nio re­gu­lia­vi­mas 570 ir 580 mo­de­liuo­se. Abi po­būg­nio pu­sės ly­gia­gre­čiai pa­krei­pia­mos tvir­ti­ni­mo stry­pu, taip po­būg­nio tar­pas nu­sta­to­mas vie­nu varž­to pa­su­ki­mu.

 

Lexion 570 ro­to­ri­nių sie­tų se­pa­ra­ci­jos plo­tą ga­li­ma keis­ti iš ka­bi­nos. Ši sa­vy­bė ypač nau­din­ga ku­liant vi­du­die­nį, kai grū­dai sau­si ir ga­li­ma su­ma­žin­ti va­ly­mo sis­te­mos ap­kro­vi­mą, taip pa­di­di­nant kom­bai­no na­šu­mą.

 

Bun­ke­rio iš­kro­vi­mo me­tu gaiš­ta­mas bran­gus der­liaus nu­ė­mi­mo lai­kas. Di­des­ni grū­dų bun­ke­riai tau­po ver­tin­gas va­lan­das ir mi­nu­tes kri­tiš­kais kū­li­mo mo­men­tais. Nau­jie­ji Lexion 500 se­ri­jos kom­bai­nai tu­ri ypa­tin­gai tal­pius (7 300 ir 10 500 lit­rų tal­pos) grū­dų bun­ke­rius.

 

Lexion 580 mo­de­liuo­se šiau­dų ir pe­lų šiukš­lės nuo sie­tų yra iš­pu­čia­mos dviem ven­ti­lia­to­riais, per vi­są pjau­na­mo­sios plo­tį. Tai pui­kus ko­ky­biš­kas žings­nis že­mės dir­bi­mo, purš­ki­mo ar trę­ši­mo tech­no­lo­gi­jo­se.

Lexion 570 nau­do­ja ypa­tin­gą Spe­cial Cut II šiau­dų smul­kin­tu­vą. Iš abie­jų pu­sių pa­ga­ląs­ti, vie­nas ar­ti ki­to esan­tys pei­liai, kar­tu su sker­si­niu pjo­vik­liu ir šu­ko­mis bei nau­juo­ju plau­kio­jan­čiuo­ju trin­tu­vu už­tik­ri­na op­ti­ma­liau­sią smul­ki­ni­mo ko­ky­bę. Taip pa­sie­kia­mas to­ly­gus ir tiks­lus šiau­dų pa­skirs­ty­mas (iki 7,5 m.) net esant ne­pa­lan­kioms lau­ko są­ly­goms.

 

Vis­ta Cab ka­bi­na yra ne tik mo­der­naus di­zai­no, bet ir žy­miai erd­ves­nė. Ke­lei­viai ga­li mė­gau­tis sė­dy­nės kom­for­tu bei lanks­tu­mu. Vi­siš­kai au­to­ma­ti­zuo­ta kli­ma­to kon­tro­lė už­tik­ri­na svei­ką ir pa­to­gią at­mo­sfe­rą ka­bi­no­je.

 

„Kū­li­mas rei­ka­lau­ja ga­lin­gų va­rik­lių ir jė­gos re­zer­vo. Lexion 570 ir 580 ro­to­ri­niai kom­bai­nai mon­tuo­ja­mi su nau­jai op­ti­mi­zuo­tais Daim­ler Chrys­ler ir Ca­ter­pil­lar va­rik­liais, ku­rie ne tik tu­ri di­de­lį jė­gos re­zer­vą, bet kaip ir Lexion 580 tu­ri for­sa­vi­mo ga­li­my­bę iki 50 AG. Jei ap­si­su­ki­mai kren­ta nuo 2 000 iki 1 900 aps. min., Lexion 510 ga­lia, ly­gi­nant su 410 mo­de­liu, pa­di­dė­ja nuo 196 iki 220 AG, o Lexion 580 - nuo 412 iki 430 AG, ly­gi­nant su 480 mo­de­liu”,- apie kom­bai­nų nau­jo­ves pa­sa­ko­jo dau­giau kaip aš­tuo­ne­rius me­tus fir­mos „CLAAS” tech­ni­ka Lie­tu­vo­je pre­kiau­jan­tis D.Re­mei­ka.

 

Nau­jie­ji CLAAS Mega 350 ir 360 mo­de­liai už­pil­do tar­pą tarp Medion ir Lexion se­ri­jų. Da­bar var­to­to­jas ga­li pa­gal sa­vo po­rei­kius pa­si­rink­ti tin­ka­miau­sią kom­bai­no mo­de­lį, tiks­liai su­de­rin­da­mas rei­kia­mas vei­ki­mo sa­vy­bes ir in­ves­tuo­ja­mą ka­pi­ta­lą.

 

Mega 350 (204) kom­bai­no grū­dų bun­ke­ris pa­di­din­tas nuo 6 200 iki 7 200 lit­rų, o Mega 360 (208) - nuo 8 000 iki 8 200 lit­rų. Iš­kro­vi­mo grei­tis – 70 lit­rų per se­kun­dę. Kom­bai­nuo­se su 9 m plo­čio pjau­na­mo­sio­mis ga­li­ma su­mon­tuo­ti il­gą iš­kro­vi­mo srai­gę. Su­stip­rin­tos ir pri­tai­ky­tos di­des­nėms ap­kro­voms abi ašys – prie­ki­nė va­ran­čio­ji ir ga­li­nė vai­ruo­ja­mo­ji.

 

Kaip ir Lexion se­ri­jo­je, dėl pa­to­ges­nio re­mon­to, kul­tu­vo spra­gi­lai pri­suk­ti varž­tais. Sker­sai ir iš­il­gai ju­dan­čių dvie­jų sie­tų dug­nas su­stip­rin­tas ir ja­me įreng­tas iš­ima­mas grū­dų pa­dėk­las – tai už­tik­ri­na ge­res­nį vei­ki­mą ir su­rink­tų grū­dų ko­ky­bę.

 

Per pas­ta­ruo­sius 15 me­tų CLAAS di­de­lių ry­šu­lių pre­sai į nau­ją lyg­me­nį pa­kė­lė šie­no, šiau­dų ir si­lo­so ga­my­bą bei su­ma­ži­no sa­vi­kai­ną. Šian­die­n stan­dar­ti­niais pri­pa­žin­ti 120 cm plo­čio 70 cm aukš­čio di­de­lių ry­šu­lių pre­sų mat­me­nys (Quadrant 2200). To­kiais pre­sais šie­nui ir šiau­dams rink­ti nau­do­ja­si pro­fe­sio­na­lūs že­mės ūkio ag­ro­ser­vi­sai.

 

Nau­ja­sis Quadrant 2100 pre­sas ne tik išple­čia di­de­lių ry­šu­lių pre­sų asor­ti­men­tą (ša­lia bu­vu­sio 80 x 50 cm pre­so Quadrant 1150 at­si­ran­da 80 x 70 cm va­rian­tas) – 80 cm plo­čio di­de­lių ry­šu­lių pre­sų rin­ko­je jis ati­tin­ka vi­siš­kai nau­ją na­šu­mo kla­sę pa­gal sa­vo dar­bo sa­vy­bes.

 

Ka­dan­gi Quadrant 2100 stū­mok­lis at­lie­ka 51 stū­mį per mi­nu­tę, o pre­sa­vi­mo ka­me­ros il­gis yra 2,75 m, su­pre­suo­ja­mi la­bai di­de­lio tan­kio ry­šu­liai ir tuo pa­čiu iš­lai­ko­mas di­de­lis pre­sa­vi­mo na­šu­mas. Nau­jos kon­struk­ci­jos sa­vy­bės (pa­vyz­džiui, ori­gi­na­li  Po­wer Fe­e­ding Sys­tem ma­sės pa­da­vi­mo sis­te­ma) ge­ro­kai pa­di­di­na pre­suo­ja­mos ma­sės srau­tą, ypač esant ne­to­ly­gioms pra­dal­gėms.

 

Iš­skir­ti­nė Quadrant 2100 sa­vy­bė yra in­te­rak­ty­vi ap­sau­gos nuo per­kro­vos sis­te­ma: jei per­krau­na­mos pa­da­vi­mo ša­kės, su­vei­kia au­to­ma­ti­nė mo­va, ku­ri iš­jun­gia vi­są pa­da­vi­mo me­cha­niz­mą. To­kiu bū­du įjun­gus re­ver­są, už­si­kim­ši­mą ga­li­ma iš­va­ly­ti ne­iš­li­pant iš trak­to­riaus.

 

Quadrant 2100 val­do­ma nau­jo­viš­ku ry­šio ter­mi­na­lu. Toks uni­ver­sa­lus ter­mi­na­las grei­tai bus įreng­tas ir ki­to­se, trauk­ti skir­to­se ma­ši­no­se – ritininiuose pre­suo­se, di­de­liuo­se grėb­liuo­se.

 

Vie­na svar­biau­sių ma­ši­nos nau­jo­vių – ke­tu­rių da­lių grei­ta­ei­gis ri­ši­mo me­cha­niz­mas. Pa­ti­ki­mai sin­chro­ni­zuo­tos tie­sio­giai va­ro­mos pa­grin­di­nės tran­smi­si­jos bei vei­kian­čios kar­tu su au­to­ma­ti­ne cen­tri­ne te­pi­mo sis­te­ma. Šios da­lys ne­rei­ka­lau­ja be­veik jo­kios prie­žiū­ros.

 

At­si­žvelg­da­mi į skirtingus var­to­to­jų rei­ka­la­vi­mus, ga­min­to­jai siū­lo pen­kias skir­tin­gos kon­struk­ci­jos Quadrant 2100 ver­si­jas: su pa­da­vi­mo ša­kė­mis, pa­da­vi­mo ro­to­riu­mi; ro­to­ri­niu smulkinimo apa­ra­tu, vie­na­a­šę, dvi­ašę ir dvi­ašę vai­ruo­ja­mą, iš­vys­tan­čią 60 km/val. grei­tį.

 

Nau­jo­ji pro­gra­mi­nė įran­ga spar­ti­na der­liaus nu­ė­mi­mą

 

Lai­kas – pi­ni­gai. Šis po­sa­kis ypač tei­sin­gas der­liaus nu­ė­mi­mo „lenk­ty­nė­se”, kur su­bren­dęs der­lius ir oro są­ly­gos ne­da­ro jo­kių nuo­lai­dų ūki­nin­kams. Dar di­des­nę ne­vil­tį ke­lia ne­rei­ka­lin­gos pra­sto­vos lau­ke. Nau­jo­ji Agrocom sis­te­ma Agro-map be der­liaus že­mė­la­pio su­da­ry­mo taip pat fik­suo­ja ir dirb­to lai­ko „že­mė­la­pį”. Tai be pa­pil­do­mų iš­lai­dų su­tei­kia ver­tin­gos in­for­ma­ci­jos, ana­li­zuo­jant ir sten­gian­tis iš­veng­ti ne­rei­ka­lin­gų pra­sto­vų”, - Bu­da­peš­te vy­ku­sio­je kon­fe­ren­ci­jo­je nau­ją „CLAAS” pro­gra­mą pri­sta­tė dr. Mi­cha­e­lis Kuink­har­das (Mi­cha­el Quinc­khardt). 

 

Der­liaus nu­ė­mi­mo ste­bė­ji­mo sis­te­mai pa­nau­do­ta pa­žan­gi ma­ši­nų tech­no­lo­gi­ja, ma­ta­vi­mų tech­ni­ka, GPS ir ana­li­zės pro­gra­mi­nė įran­ga. Kom­bai­ne Lexion 580 įreng­ta Cebis (CLAAS Elec­tro­nics Bo­ard In­for­ma­tion Sys­tem – CLAAS kom­bai­no elek­tro­ni­nė in­for­ma­ci­jos sis­te­ma) dar­bo me­tu kau­pia­mi vi­si iš­ma­tuo­ti pa­ra­met­rai – na­šu­mas (to­no­mis per va­lan­dą), der­lius iš hek­ta­ro, grū­dų drėg­mė, vi­du­ti­nė drėg­mė, sau­so der­liaus kie­kis ir t.t. Kom­piu­te­ry­je gau­tus duo­me­nis ap­do­ro­ja der­liaus že­mė­la­pio su­da­ry­mo pro­gra­mi­nė įran­ga.