23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/09
Cukrinių runkelių kombainai
  • Dr. Jonas LIAUKONIS ŽEMĖS ŪKIO INŽINERIJOS INSTITUTAS
  • Mano ūkis

Statistikos departamento duomenimis, ūkininkai augina per 19 000 ha, o žemės ūkio bendrovės ir įmonės – apie 10 000 ha cukrinių runkelių pramoniniam perdirbimui. Vidutinis runkelių plotas ūkininkų pasėliuose yra 16 ha, o žemės ūkio bendrovės ir įmonės augina vidutiniškai po 61 ha.

Daugiausia (64 proc.) ūkininkų cukriniais runkeliais apsėja labai nedidelius plotus – nuo 0,5 iki 10 ha. Yra ir mažų žemės ūkio bendrovių bei įmonių, auginančių iki 10 ha runkelių. Tačiau nemaža ūkininkų dalis augina per 100 ha, o kelios dešimtys žemės ūkio bendrovių po 200-300 ha cukrinių runkelių.

Auginamų cukrinių runkelių pasėlių plotai ir nulemia derliaus dorojimo būdus ir mašinas. Runkelių derlius gali būti dorojamas vieno, dviejų, trijų ir keturių eilių prikabinamais ir dviejų, trijų, šešių ir devynių eilių savaeigiais cukrinių runkelių kombainais.

Šiuo metu daugiausia cukrinių runkelių plotų Lietuvos ūkininkai nuima prikabinamais dviejų-trijų eilių kombainais. Stambesni ūkininkai ir agroserviso įmonės turi įsigijusios savaeiges mašinas. Tuo tarpu Vakarų Europos šalyse pagrindinė derliaus dorojimo mašina – savaeigis kombainas. Vokietijos cukrinių runkelių augintojai 1992 m. tik 23 proc. derliaus nuėmė savaeigiais kombainais, o 2002 m. padėtis pasikeitė iš esmės: prikabinamomis mašinomis dorojama tik 10 proc. derliaus. Svarbu tai, kad Vokietijoje tik 14 proc. visų cukrinių runkelių kombainų priklauso žemdirbiams, o likusi dalis agroserviso įmonėms (49 proc.) ir technikos naudojimo kooperatyvams (37 proc.).

Nuo 2001 metų pradėti gaminti naujos kartos 9 ir 12 eilių kombainai. Galima įsigyti 9 eilių olandų firmos „Vervaet“ cukrinių runkelių kombainą, pavadintą skambiu „Runkelių ėdiko“ vardu (angl. „Beat eater“). Ši mašina skirta doroti derlių vienfaziu būdu, jo bunkerio talpa 35 m3, faktinis našumas – daugiau kaip 2 ha/val. Prancūzai plačiai taiko dvifazį runkelių dorojimo būdą. Todėl ten gaminamas montuojamas 12 eilių šaknų rovimo kombainas. Jis runkelių šakniavaisius supila į sąvalkas. Kartu gaminamas savaeigis krautuvas, kurio bunkerio talpa 75 m3.

Savaeigiai cukrinių runkelių kombainai yra brangesni už prikabinamus ar montuojamus. Tačiau su savaeigėmis mašinomis dirbti yra patogiau, saugiau, ypač naktį. Šiek tiek geresni ir runkelių kokybiniai rodikliai. Vokiečių specialistai ir mokslo darbuotojai teigia, kad savaeigių kombainų sezoninė darbo trukmė yra 1,5-3,3 karto didesnė už prikabinamų. Be to, sumažėja atskaitymų normos mašinoms atnaujinti ir derliaus nuėmimo kaina.

Lentelėje pateikiami įvairių tipų cukrinių runkelių kombainų techniniai ir ekonominiai rodikliai. Skaičiavimuose priimta, kad vienaeilės ir dvieilės prikabinamos mašinos agreguojamos su traktoriumi Belorus 820, trieilės – su traktoriumi Valtra 8550. Kombainų valandinis našumas skaičiuotas pagal šalies Darbo ekonomikos ir mokymo metodikos tarnybos ir Vokietijos KPTB (Konsultavimo tarnybų tinklas Vokietijoje) duomenis. Prikabinamų kombainų sezoninė darbo trukmė, kaip ir Vokietijoje, lygi 250 valandų, savaeigių mašinų ekonominiai rodikliai apskaičiuoti 400; 500 ir 600 darbo valandų apkrovimui. Žinotina, kad Centrinės ir Rytų Europos šalyse pagamintų mašinų amortizacijos ir remonto atskaitymų normos didesnės, nes mašinos yra žemesnio techninio lygio.

Paskaičiuota, kad auginant nedidelius (iki 10 ha) runkelių plotus, ekonomiškai neapsimoka turėti nuosavą derliaus nuėmimo mašiną. Tokiems augintojams tikslingiau naudotis agroserviso įmonės, kooperatyvo ar kaimyno cukrinių runkelių nuėmimo kombainu.

Auginantiems nuo 10 iki 40 ha cukrinių runkelių žemdirbiams verta rinktis: pirkti Lenkijoje gaminamą prikabinamą kombainą ar derliaus dorojimo techniką nuomoti. Prieš 7 metus vieneilius kombainus gamino AB „Kėdainių biochemija“. Nors jų kaina buvo nedidelė (18 000 Lt), tačiau lietuviškos mašinos neturėjo paklausos, todėl jų gamyba buvo nutraukta. Panašus kombainas buvo sukurtas ir bandomas Latvijoje, bet ir ten jie nebuvo gaminami masiškai. Vokietijoje vienaeiliai prikabinami kombainai irgi naudojami nedaug kur, nors 1992 m. jais buvo nukasta net 51 proc. runkelių plotų. Prikabinamus vienaeilius cukrinių runkelių kombainus gamina tik Lenkija ir Suomija. Todėl, ar verta jį įsigyti, reikia gerai pagalvoti. Atskiruose rajonuose, kuriuose runkelius augina nedaug ūkininkų ir nėra serviso įmonių, apsimoka pirkti tik palyginti pigią mašiną.

Auginantiems daugiau kaip 40-50 ha cukrinių runkelių ūkininkams verta įsigyti dvieilį ar trieilį prikabinamą kombainą, o per 75 ha – savaeigį dvieilį kombainą.

Didesniuose plotuose (apie 220 ha) derlių turėtų doroti šešiaeilis savaeigis cukrinių runkelių kombainas. Didžiausias ir našiausias savaeigis kombainas Beat eater („runkelių ėdikas“) pravers tuomet, jei per sezoną jam teks nuimti ne mažiau kaip 360 ha pasėlių. Ši mašina, gerai organizavus darbą, per sezoną gali nukasti 1 000 ha runkelių. Dirbant su našiais cukrinių runkelių kombainais, mažėja nuėmimo darbų kaina.

Pateiktos lentelės duomenys turėtų sudominti ne tik žemdirbius, bet ir įvairių fondų lėšų skirstytojus, Nacionalinės mokėjimo agentūros darbuotojus. Paramos fondų lėšos, kaip ir žemdirbių pinigai, turi būti naudojamos apgalvotai, racionaliai, kad būtų išvengta atvejų, kai 10 ha runkelių augintojas įsigeidė pirkti per 1 milijoną litų kainuojantį šešiaeilį savaeigį cukrinių runkelių kombainą.