- Dr. Janina KRIAUZIENĖ, Ilona BUDVYTIENĖ LIETUVOS VETERINARIJOS AKADEMIJA
- Mano ūkis
Ekologinė gyvulininkystė – svarbi sudėtinė ekologinio žemės ūkio dalis. Laikant gyvulius, kaupiamos organinės trąšos, tikslingiau panaudojami žemės plotai, išlaikomas ūkininkavimo sistemos balansas.
Plėtojant ekologinę gyvulininkystę, didelis dėmesys skiriamas gyvulių gerovei, jų sveikatingumui, gautos produkcijos kokybei. Lietuvoje yra neblogos ekologiškos mėsos realizavimo perspektyvos. Todėl tiems kiaulių augintojams, kuriems sunku konkuruoti su į mūsų šalį plūstančia ES šalių subsidijuojama pertekline kiauliena, verta pagalvoti, ar ne naudingiau būtų prisitaikyti prie rinkos sąlygų ir imtis ekologinio kiaulių auginimo.
Kiaulių ekologiniam ūkiui reikia įsigyti iš ekologinės gamybos ūkių, kuriuose ekologinio ūkininkavimo sistemos taikomos visą kiaulių gyvenimą. Tačiau jei tokios galimybės nėra, gyvulių galima įsigyti ir iš neekologinių ūkių, bet visi nujunkyti paršeliai turi būti ne vyresni kaip 42 dienų ir sverti ne daugiau kaip 25 kg (ši išimtis galima tik leidus kontrolės įstaigai, ir ji taikoma iki 2003 m. gruodžio 31 d.). Be to, bandai atnaujinti per metus iš tokių ūkių galima įsigyti iki 20 proc. suaugusių kiaulių (jei leidžia kontrolės įstaiga). Pastaroji išimtis netaikoma tiems ūkiams, kuriuose laikomos mažiau kaip penkios kiaulės. Į juos galima įvežti ne daugiau kaip vieną gyvulį per metus. Iš esmės, plečiant gyvulininkystės ūkį, keičiant veislę, išvedant naujos paskirties gyvulių veisles, minėti gyvulių skaičiai gali būti padidinti iki 40 proc.
Tinkamos veislės ir geras šėrimas
Vienas iš svarbių ekologinės gyvulininkystės veiksnių - tinkamai parinkti veisles. Pasirenkant veisles, būtina atsižvelgti į gyvulių gebėjimą prisitaikyti prie vietos sąlygų, į jų gyvybingumą bei atsparumą, kad būtų išvengta specifinių ligų ir sveikatos sutrikimų (pvz., kiaulių stresinio sindromo, savaiminio persileidimo, sunkių gimdymų ir kt.), susijusių su kai kuriomis intensyvaus ūkininkavimo būdu auginamomis veislėmis. Taigi pirmenybė teikiama vietinėms veislėms.
Auginant kiaules ekologiškai, didelis dėmesys turi būti skiriamas kiaulių šėrimui. Jas reikia šerti ekologiškais, geros kokybės pašarais, tenkinančiais gyvulio organizmo poreikius. Ekologiniuose ūkiuose gyvuliai dažniausiai šeriami ūkyje išaugintais pašarais. Prievartinis šėrimas yra draudžiamas. Pagrindinis prieauglio pašaras turi būti natūralus pienas. Pageidautina, kad tai būtų motinos pienas. Paršeliai natūraliu pienu turėtų būti girdomi ne trumpiau kaip 40 dienų. Todėl šiuo atveju visiškai netinka ankstyvas paršelių nujunkymas. Kiaulių dienos racionas turi būti papildytas stambiaisiais, žaliaisiais arba džiovintais pašarais, silosu. Su žole ir žaliuoju pašaru jos gauna daug visaverčių baltymų, mineralinių medžiagų ir vitaminų. Žolę ir žaliąjį pašarą kiaulės noriai ėda ir gerai pasisavina. Kiaulės, šeriamos per visą ganymo sezoną žole ar žaliuoju pašaru, veda sveikus ir įvairioms ligoms atsparius paršelius. Ekologiškai auginamos kiaulės gali būti šeriamos išrūgomis, nugriebtu pienu ar kitais perdirbtais pieno produktais. Tačiau joms negalima duoti jokių augimą skatinančių ar lėtinančių preparatų, sintetinių, apetitą žadinančių medžiagų, konservantų, genetiškai pakeistų ir cheminėmis medžiagomis apdorotų pašarų, stimuliatorių, hormonų, pašarinių antibiotikų.
Minkštas guolis
Kiaulių guolis turi būti gausiai kreikiamas šiaudais. Be to, garde turi būti įrengtas išėjimas į lauką. Reikalaujama, kad kiaulės ne mažiau kaip 150 dienų per metus praleistų lauke, todėl labai tinka jas auginti kilnojamose lauko stovyklose arba lengvų konstrukcijų statiniuose ant storo kraiko. Lauke laikomos kiaulės daug juda, be to, veikiant ultravioletiniams saulės spinduliams, organizme iš provitamino ergosterino sintetinasi vitaminas D. Dėl to taip auginami gyvuliai neserga rachitu, o sergantys greičiau pasveiksta. Kiaulės užsigrūdina, jų raumenys, sausgyslės geriau išsivysto. Taip pat sustiprėja jų nervų sistema, suaktyvėja visų organų veikla.
Užsienyje, vis labiau plintant ekologiniam ūkininkavimui, dažniau statomos kilnojamos lauko stovyklos. Jose kiaulės gali ne tik knaisiotis neužterštoje žemėje, bet ir ganytis elektrinių aptvarų garduose. Tokioms stovykloms įrengti būtina turėti daug žemės, nes į tą pačią vietą kiaulės turėtų sugrįžti ne anksčiau kaip po metų, o tame plote po jų reikia auginti kitus augalus arba ganyti kitų rūšių gyvulius.
Gyvulių neturi būti per daug
Pagal VĮ „Ekoagros“ taisykles, didžiausias leistinas gyvulių skaičius viename hektare vidutiniškai yra 6,5 paršavedės, 14 penimų kiaulių, 74 paršeliai. Toks reikalavimas yra ir profilaktinė priemonė nuo greitai plintančių ligų. Gydyti ekologiniame ūkyje sergančias kiaules rekomenduojama tik fitoterapiniais (pvz., augalų ekstraktai, esencijos ir kt.) bei homeopatiniais produktais (pvz., augalinės, gyvulinės ar mineralinės medžiagos). Sintetinius vaistus ir antibiotikus galima vartoti tik tada, kai natūralios medžiagos nepadeda, o gyvulys kenčia skausmą. Cheminių preparatų panaudojimą reikia registruoti, nes gydytos kiaulės, nepraėjus atitinkamam laikui (ne mažiau kaip 48 dienos) nuo cheminių medikamentų vartojimo, negali būti skerdžiamos kaip ekologiškai išaugintos.
Kad nepatirtų streso
Kad kiaulės patirtų kuo mažiau streso, jų negalima žaloti. Kastruoti leidžiama paršelius iki 12 savaičių amžiaus, o karpyti iltinius dantis draudžiama. Kiaulių savininkas turi rūpintis, kad pakraunant, gabenant ir iškraunat su gyvuliais būtų gerai elgiamasi, nebūtų naudojama elektra ar kitokia prievarta.
Auginti kiaules ekologiškai verta
Tokie pagrindiniai reikalavimai keliami kiaules auginant ekologiškai. O kokių gi rezultatų galime tikėtis taip augindami jas? Pabandėme į šį klausimą atsakyti. Pirmiausia, mus domino, koks produktyvumas tų ekologiškai auginamų kiaulių veislių, kurios prisitaikiusios prie intensyvaus ūkininkavimo technologijų. Tyrimams pasirinkome grynaveisles Vokietijos landrasų (VL) ir F1 kartos Norvegijos x Vokietijos landrasų mišrūnes kiaules. Jos buvo poruojamos su grynaveisliais Vokietijos landrasų (VL), Norvegijos landrasų (NL) bei mišrūnais (Norvegijos landrasų x Norvegijos jorkšyrų) (NL x NJ) kuiliais.
Ekologiškomis sąlygomis skirtingų derinių paršavedžių vislumas vidutiniškai svyravo nuo 10,3 iki 11,6 paršelio, t.y. 0,5-2,2 paršelio didesnis negu įprasto laikymo sąlygomis. Ypač vislios buvo F1 kartos (NL x VL) mišrūnės, poruotos su mišrūnais (NL x NJ) kuiliais. Jos vidutiniškai vedė 11,6 paršelio. Ekologiškomis sąlygomis atvesti paršeliai buvo stipresni ir svėrė nuo 1,2 iki 1,5 kg arba 0,1-0,4 kg daugiau negu paršeliai, gimę įprasto laikymo sąlygomis. Ypač stambūs (1,5 kg) buvo Vokietijos landrasų paršeliai. Ekologiškai augintų 21 d. paršelių vados svėrė nuo 45,3 iki 61,9 kg, o įprastai - nuo 50,0 iki 59,7 kg. Sunkiausia buvo grynaveislių Vokietijos landrasų paršelių vada (61,9 kg).
Atjunkomų paršelių svoris atspindi paršavedžių pieningumą, šėrimo ir laikymo sąlygas. Ekologiškai auginti paršeliai buvo atjunkomi 7 savaičių ir svėrė nuo 15,3 iki 16,2 kg arba 0,9-2,1 kg daugiau negu atitinkamų derinių paršeliai, auginti įprastomis sąlygomis. Atjunkymo metu geriausiai išsivystę buvo grynaveisliai Vokietijos landrasai (16,2 kg), prasčiausiai (15,3 kg) – trijų veislių (½ NL x ¼ NJ x ¼ VL) mišrūnai.
Didžiausia problema, su kuria susidūrėme ekologiškai augindami paršelius, buvo juos išsaugoti. Paršavedės ištisus metus buvo laikomos kilnojamoje lauko stovykloje, kurioje kiekvienai paršavedei įrengtas namelis. Nameliai buvo kreikiami šiaudais. Paršavedės judėjo laisvai, po apsiparšiavimo jos nebuvo fiksuojamos, todėl neretai pasitaikydavo atvejų, kad paršelius nuguldavo ar numindavo. Skirtingose grupėse krito nuo 15,8 iki 32,0 proc. paršelių.
Ekologiškai augintos kiaulės kontrolinio penėjimo stotyje 100 kg masę pasiekė per 154-180 dienų, per parą priaugdamos po 840-855 g ir 1 kg priesvorio priaugti suvartodamos 22,4-29,3 MJ apykaitos energijos. Tuo tarpu tų pačių derinių kiaulės, auginamos tradicinės gamybos sąlygomis, kontrolinio penėjimo stotyje 100 kg svorį pasiekė per 185-187 dienas, per parą priaugdamos po 739-782 g ir 1 kg priesvorio priaugti suvartodamos nuo 29,57 iki 31,78 MJ apykaitos energijos. Ypač gerai penėjosi ekologiškai auginami trijų veislių (½NL x ¼ NJ x ¼ VL) paršeliai mišrūnai.
Lyginant palikuonių, augintų ekologiškai ir įprastai, mėsines savybes, vienareikšmės išvados padaryti negalima. Dviejų veislių (NL x VL) mišrūnų, augintų ekologiškai, mėsinės savybės buvo geresnės negu įprastai augintų kiaulių. Jų skerdenos puselė buvo 3,7 cm ilgesnė (99,0 cm), lašiniai ties 6-7 šonkauliu – 3,7 mm (21,3 mm ), o už paskutiniojo juosmens slankstelio – 5,7 mm (15,3 mm) plonesni. Tuo tarpu F1 kartos trijų veislių (½NL x ¼ NJ x ¼ VL) mišrūnų mėsinės savybės buvo geresnės, kai jie atvesti įprasto laikymo sąlygomis.
Remiantis atlikto bandymo duomenimis, galima daryti išvadą, kad ekologiškai auginamų paršavedžių reprodukcijos savybės geresnės negu laikomų įprastai. Jos yra vislesnės, veda stipresnius paršelius, o atjunkomi paršeliai daugiau sveria. Ekologiškai laikomų paršavedžių palikuonių mėsinės savybės taip pat geresnės: jie daug geriau penisi ir suvartoja mažiau apykaitos energijos 1 kg priesvorio. Tačiau ekologiškai laikant paršavedes, didelį dėmesį reikia skirti jų gerovei, veterinarinei priežiūrai, pašarams, paršelius atidžiau saugoti. Tai reikalauja papildomo darbo ir išlaidų. Atlikus preliminarius ekologiškų gyvulininkystės produktų ekonominius skaičiavimus gauta, kad ekologiškos kiaulienos vidutinės gamybos išlaidos Lietuvoje yra apie 50 proc. didesnės negu gautos tradiciniame ūkyje. Lietuvoje kol kas nėra patikimų duomenų apie ekologiškų produktų gamybos pelningumą. LŽŪU mokslininkų sudaryti ekologinių ūkių modeliai rodo, kad, esant palankioms sąlygoms, ekologiškai ūkininkauti turėtų būti pelninga, o esant mažiau palankioms sąlygoms, daugeliu atveju toks ūkininkavimas užtikrintų minimalias pajamas ir nebūtų nuostolingas.