23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/09
Arimo kokybės vertinimo kriterijai Lietuvos ir Pasaulio artojų varžybose
  • Dr. Virginijus FEIZA LIETUVOS ŽEMDIRBYSTĖS INSTITUTAS
  • Mano ūkis

Ar­to­jų var­žy­bo­se tra­di­ci­niais plū­gais arian­tiems ar­to­jams rei­kia su­ar­ti sta­čia­kam­pio for­mos skly­pą. Pa­pras­tai jo il­gis yra 100 m, o plo­tis pri­klau­so nuo plū­go kor­pu­sų skai­čiaus. Dvie­jų ir tri­jų kor­pu­sų plū­gais aria­mas 20 m plo­čio, o ke­tu­rių ir dau­giau - 40 m plo­čio lau­ke­lis.

 

Arian­tiems ver­čia­mai­siais plū­gais ar­to­jams var­žy­bo­se rei­kia su­ar­ti tra­pe­ci­jos for­mos skly­pą. Pa­pras­tai jo il­gis yra 100 met­rų, o plo­tis pri­klau­so nuo plū­go kor­pu­sų skai­čiaus. Dvie­jų ir tri­jų kor­pu­sų plū­gais aria­mo lau­ke­lio plo­tis vie­na­me jo ga­le yra 16 m, o ki­ta­me – 24 m. Ariant 4 ir dau­giau kor­pu­sų plū­gais, lau­ke­lio plo­tis vie­na­me jo ga­le bū­na 36, o ki­ta­me – 44 m. Mi­nė­tas ari­mo skly­pas yra ma­žes­nių skly­pe­lių (A, B ir C) vi­su­ma, to­dėl jis tu­ri bū­ti aria­mas ei­lės tvar­ka pa­gal abė­cė­lę. At­kreip­ti­nas dė­me­sys į tai, kad aria­mų ver­čia­mai­siais plū­gais, prie­šin­gai ne­gu tra­di­ci­niais, lau­ke­lių nu­me­riai star­to pu­sė­je di­dė­ja, ei­nant iš de­ši­nės į kai­rę.

 

Yra 12 ari­mo tra­di­ci­niais ir 13 ari­mo ver­čia­mai­siais plū­gais ver­ti­ni­mo kri­te­ri­jų, į ku­riuos at­si­žvel­gia­ma, nu­sta­tant ar­to­jų ari­mo meist­riš­ku­mą.

 

Ari­mas tra­di­ci­niais plū­gais

 

Pa­ruo­šia­mo­sios va­gos su­me­ti­mas

 

Ariant 2 kor­pu­sų plū­gais, tu­ri bū­ti ma­to­mos tik dvi dir­vo­že­mio rie­kės iš abie­jų iš­me­ti­mo pu­sių. Kiek­vie­na iš jų, ver­ti­nant at­ski­rai, per vi­są kraš­to il­gį tu­ri bū­ti vie­no­du at­stu­mu nu­to­lu­si nuo va­gos. Pa­grin­di­nė au­gu­sių au­ga­lų šak­nų ma­sė tu­ri bū­ti pa­kirs­ta vi­so­je va­go­je. Kiek­vie­nos iš­me­ti­mo rie­kės (ver­ti­nant in­di­vi­du­a­liai) plo­tis ir sto­ris per vi­są va­gos il­gį tu­ri bū­ti vie­no­das, bet sa­vo dy­džiu tarp sa­vęs jos ga­li skir­tis. Rie­kių aukš­tis abie­jo­se iš­me­ti­mo pu­sė­se tu­ri bū­ti vie­no­das per vi­są jų il­gį, o dir­vo­že­mio rie­kės, ver­ti­nant at­ski­rai, pa­pjau­tos iš abie­jų pu­sių per vi­są sa­vo il­gį. Ariant 3 kor­pu­sų plū­gais, iš­aria­ma tik vie­na dir­vo­že­mio rie­kė.

 

Su­me­ti­mas

  • Ja­me ne­ga­li lik­ti ne­iš­ar­tos že­mės. Rie­kės, su­da­ran­čios su­me­ti­mą (7 ar­ba 8, ariant 2 kor­pu­sų plū­gu ir 8 ar­ba 9, ariant 3 kor­pu­sų plū­gu), tu­ri gu­lė­ti vi­su sa­vo svo­riu vie­na prie­šais ki­tą be tar­pų ir tuš­tu­mų. Ne­tu­ri ma­ty­tis au­gu­sių au­ga­lų lie­ka­nų, pik­tžo­lių ir trak­to­riaus ra­tų vė­žių.
  • Vi­sos su­me­ti­mą su­da­ran­čios rie­kės (8 ar­ba 9, ariant 2 kor­pu­sų plū­gu, ir 9 ar­ba 8, ariant 3 kor­pu­sų plū­gu) tu­ri bū­ti vie­no­dos for­mos, aukš­čio bei plo­čio, ly­gi­nant vie­ną su ki­ta, ir su gre­ti­mo­mis ari­mo rie­kė­mis per vi­są jų il­gį.

Pik­tžo­lių nai­ki­ni­mas

  • Šiau­dai, ža­lie­na ar ža­liuo­jan­čios pik­tžo­lės pa­grin­di­nia­me ari­me tu­ri bū­ti vi­siš­kai už­ar­tos. Bū­ti­na nau­do­ti prieš­plū­gius.
  • Pa­grin­di­nia­me ari­me dir­vo­že­mio rie­kės tu­ri bū­ti glau­džiai pri­glu­du­sios vie­na prie ki­tos, be tar­pų ir tuš­tu­mų per vi­są jų il­gį. Trak­to­riaus ra­tų vė­žių ne­tu­ri ma­ty­tis.

Sėk­los guo­lis

  • Pa­grin­di­nia­me ari­me rie­kės tu­ri bū­ti ne „su­sta­ty­tos ant briau­nos“, bet gu­lė­ti vi­su sa­vo svo­riu. Tarp rie­kių gy­lis tu­ri bū­ti apie 10 cm, kad pa­kak­tų že­mės sėk­los guo­liui for­muo­ti. Ruo­šiant sėk­los guo­lį, ne­tu­ri ma­ty­tis už­ar­tų au­ga­lų lie­ka­nų ar pik­tžo­lių.
  • Vi­sos pa­grin­di­nio ari­mo rie­kės tu­ri bū­ti vie­no­dos for­mos, plo­čio ir aukš­čio per vi­są jų il­gį, ver­ti­nant kiek­vie­ną at­ski­rai ir ly­gi­nant vie­ną su ki­ta. Vi­si plū­go kor­pu­sai tu­ri ar­ti vie­no­do sto­rio ir plo­čio rie­kes.

Plū­go įlei­di­mas ir iš­kė­li­mas

 

Ant pa­grą­žos li­ni­jos tu­ri bū­ti įlei­džia­mas pir­ma­sis, o iš­ke­lia­mas pas­ku­ti­ny­sis plū­go kor­pu­sas. Plū­go įlei­di­mo ir iš­kė­li­mo vie­to­se trak­to­riaus ra­tų vė­žių ne­tu­ri ma­ty­tis.

 

Iš­me­ti­mas

  • Ariant iš­me­ti­mo va­gą, pas­ku­ti­nio­ji rie­kė tu­ri bū­ti iš­ar­ta, ver­čiant ją į sa­vo­jo lau­ke­lio su­me­ti­mo pu­sę. Jei ji vers­ta į prie­šin­gą pu­sę, ar­to­jui ski­ria­ma 10 taš­kų bau­da ir kiti rei­ka­la­vi­mai ne­be­ver­ti­na­mi. Iš­me­ti­me (pas­ku­ti­nie­ji 3 va­žia­vi­mai ra­tu, jei aria­ma 2-jų kor­pu­sų plū­gu, iš vi­so 12 rie­kių) šiau­dai, ža­lie­na ar ža­liuo­jan­čios pik­tžo­lės tu­ri bū­ti vi­siš­kai už­ar­tos. Iš­me­ti­mo va­go­je ne­tu­ri bū­ti pri­bi­ru­sių že­mių, pik­tžo­lių, šiau­dų ar au­gu­sių au­ga­lų lie­ka­nų. Trak­to­riaus ra­to vė­žė tu­ri bū­ti nu­to­lu­si per vie­nos rie­kės plo­tį per vi­są lau­ke­lio il­gį, jei aria­ma 2 kor­pu­sų plū­gu. Jei aria­ma 3 kor­pu­sų plū­gu, trak­to­riaus ra­tų vė­žė ma­to­ma ša­lia iš­me­ti­mo va­gos.
  • Iš­me­ti­mo va­ga tu­ri bū­ti ne gi­les­nė ir ne pla­tes­nė ne­gu nor­ma­li va­ga, ku­rią pa­lie­ka ar­da­mas plū­gas per pa­grin­di­nį ari­mą. Ji tu­ri bū­ti sek­li ir siau­ra, o va­gos dug­nas ne­ban­guo­tas (ne­laip­tuo­tas). Rie­kės, su­da­ran­čios iš­me­ti­mą, t.y. pas­ku­ti­nie­ji 3 va­žia­vi­mai ra­tu, jei aria­ma 2-jų kor­pu­sų plū­gu (iš vi­so 12 rie­kių), tu­ri gu­lė­ti vi­su sa­vo svo­riu vie­na prieš ki­tą be tar­pų ir tuš­tu­mų. Jos tu­ri bū­ti vie­no­dos for­mos, plo­čio ir aukš­čio, kaip ir vi­sas ari­mas. Iš­me­ti­me ga­li ma­ty­tis tik vie­na trak­to­riaus ra­tų vė­žė. Plū­go lau­ko ra­tu­ko vė­žė tu­ri bū­ti trak­to­riaus ra­tų vė­žė­je.

Va­gų tie­su­mas

  • Pa­ruo­šia­mų­jų va­gų tie­su­mas.
  • Rie­kių tie­su­mas su­me­ti­me.
  • Rie­kių tie­su­mas pa­grin­di­nia­me ari­me.
  • Iš­me­ti­mo va­gos tie­su­mas.

Ben­dras ari­mo vaiz­das

 

 

Ari­mas ver­čia­mai­siais plū­gais

 

Pa­ruo­šia­mo­ji va­ga su­me­ti­mui

 

Tu­ri bū­ti ma­to­ma tik vie­na dir­vo­že­mio rie­kė ir va­ga, iš­ar­ta de­ši­nio­jo ver­ti­mo ga­li­niu plū­go kor­pu­su. Va­gos plo­tis ir gy­lis tu­ri bū­ti vie­no­das per vi­są jos il­gį, o vi­sa au­gu­sių au­ga­lų šak­nų da­lis pa­kirs­ta vi­so­je va­go­je. Dir­vo­že­mio rie­kė per vi­są sa­vo il­gį tu­ri bū­ti vie­no­du at­stu­mu nu­to­lu­si nuo va­gos kraš­to ir pa­pjau­ta iš abie­jų sa­vo pu­sių.

 

Su­me­ti­mas (A lau­ke­lis)

 

Jei bu­vo ar­ta 2 kor­pu­sų plū­gu, skly­pe­lį A su­da­rys 8 rie­kės, jei 3 kor­pu­sų – 9; jei 4 – 12; jei 5 – 15; jei 6 kor­pu­sų – 18 rie­kių. Jei su­me­ti­mas vi­siš­kai iš­ar­tas, ne­si­ma­to au­gu­sios ža­lie­nos, šiau­dų bei pik­tžo­lių. Taip pat ne­tu­ri ma­ty­tis trak­to­riaus ra­tų vė­žių. Pir­mo­ji su­me­ti­mo rie­kė tu­ri bū­ti to­kio pat aukš­čio kaip ir ki­tos su­me­ti­mo rie­kės.

 

Tra­pe­ci­jos for­mos lau­ke­lio (B) ari­mas

 

Vi­sų rie­kių for­ma, plo­tis ir aukš­tis tu­ri bū­ti vie­no­das, ne tik ver­ti­nant kiek­vie­ną at­ski­rai, bet ir ly­gi­nant vie­ną su ki­ta per vi­są jų il­gį.

 

Jun­gian­čio­ji rie­kė tra­pe­ci­jos for­mos lau­ke­ly­je (B)

 

Ji tu­ri bū­ti aiš­kiai ma­to­ma ir vie­no­dos for­mos, ploč­io bei aukš­čio per vi­są sa­vo il­gį. Jun­gian­čio­ji rie­kė ne­tu­ri bū­ti iš­ki­lu­si ir įdu­bu­si, ly­gi­nant su gre­ti­mo­mis ari­mo rie­kė­mis.

 

Pik­tžo­lių nai­ki­ni­mas

 

Rei­ka­la­vi­mai to­kie pa­tys kaip ir ariant tra­di­ci­niais plū­gais.

 

Sėk­los guo­lis

 

Rei­ka­la­vi­mai to­kie pa­tys kaip ir ariant tra­di­ci­niais plū­gais

 

Pas­ku­ti­nės dvi rie­kės, esan­čios abi­pus iš­me­ti­mo va­gos (lau­ke­lis C ir A)

 

Pir­mo­ji (skly­pe­ly­je A) ir pas­ku­ti­nio­ji (skly­pe­ly­je C) rie­kės tu­ri bū­ti vie­no­do aukš­čio, plo­čio bei for­mos, ly­gi­nant vie­ną su ki­ta ir su vi­su ari­mu. Šiau­dai, ža­lie­na ar ža­liuo­jan­čios pik­tžo­lės tu­ri bū­ti vi­siš­kai už­ar­tos.

 

Iš­me­ti­mo va­ga

 

Ji tu­ri bū­ti iš­ar­ta ša­lia su­me­ti­mo. Ne­iš­ar­tos ar pe­rar­tos že­mės ne­tu­ri lik­ti. Iš­me­ti­mo va­go­je ne­tu­ri bū­ti pri­bi­ru­sių že­mių, pik­tžo­lių, šiau­dų ar ža­lie­nų lie­ka­nų. Iš­me­ti­me ga­li bū­ti ma­to­ma tik vie­na trak­to­riaus ra­tų vė­žė, nu­to­lu­si nuo tuš­čios va­gos per vie­ną rie­kės plo­tį. Plū­go lau­ko ra­tu­ko vė­žė tu­ri bū­ti trak­to­riaus ra­tų vė­žė­je. Bai­gus ar­ti, skly­pe­ly­je C tu­ri bū­ti 16 rie­kių, jei ar­ta 2 kor­pu­sų plū­gu, 18 – jei 3; 24 – jei 4; 30 – jei 5 ir 36 rie­kės, jei bu­vo ar­ta 6 kor­pu­sų plū­gu. Be to, vi­sais at­ve­jais lie­ka vie­na tuš­čia iš­me­ti­mo va­ga. Jei rie­kių skai­čius ne toks, kaip nu­ro­dy­ta, ski­ria­ma 10 bau­dos taš­kų.

 

Plū­go įlei­di­mas ir iš­kė­li­mas

 

Ant pa­grą­žos li­ni­jos įlei­džia­mas pir­ma­sis, o iš­ke­lia­mas pas­ku­ti­ny­sis plū­go kor­pu­sas. Plū­go įlei­di­mo ir iš­kė­li­mo vie­to­se trak­to­riaus ra­tų vė­žių ne­tu­ri ma­ty­tis.

 

Va­gų tie­su­mas

  • Pa­ruo­šia­mo­sios va­gos tie­su­mas.
  • Rie­kių tie­su­mas su­me­ti­me.
  • Rie­kių tie­su­mas pa­grin­di­nia­me ari­me.
  • Iš­me­ti­mo va­gos tie­su­mas.

Ben­dras ari­mo vaiz­das

 

Ne už kal­nų 2013 me­tai, kuo­met Lie­tu­vo­je vyks 60-sios ju­bi­lie­ji­nės Pa­sau­lio ar­to­jų var­žy­bos. Į Lie­tu­vą su­va­žiuos sve­čiai iš dau­giau ne­gu 30 ša­lių. Mums kaip vals­ty­bei la­bai svar­bu, ko­kią nuo­mo­nę jie su­si­da­rys ap­si­lan­kę Lie­tu­vo­je. Ne­abe­jo­ja­me, kad pa­sau­lio vie­šo­ji nuo­mo­nė apie Lie­tu­vą bus for­muo­ja­ma, spren­džiant ne tik apie pa­čias var­žy­bas, bet ir ren­giant re­por­ta­žus apie mū­sų lau­kus, apie ben­drą žem­dir­bys­tės kul­tū­ros ly­gį.

 

Au­to­riaus nuo­trau­kos