23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/08
Si­dab­ra­ve į lau­kus išly­dė­ti kom­bai­nai
  • Jur­ga ZALECKIENĖ
  • Mano ūkis

Res­pub­li­ki­nė­je lau­ko die­no­je, UAB „Li­nas ir vi­za“ or­ga­ni­zuo­to­je Rad­vi­liš­kio ra­jo­no že­mės ūkio ben­dro­vė­je „Si­dab­ra­vas“, pa­grin­di­nis dė­me­sys bu­vo ski­ria­mas nau­joms au­ga­li­nin­kys­tės tech­no­lo­gi­joms. Kad kiek­vie­nas pa­sė­lių hek­ta­ras at­neš­tų mak­si­ma­lų pel­ną, svar­bu la­bai tiks­liai ap­skai­čiuo­ti ir įver­tin­ti, ko­kio in­ten­sy­vu­mo au­gi­ni­mo tech­no­lo­gi­jas kon­kre­čia­me lau­ke rei­kė­tų tai­ky­ti.

 

Že­mės ūkio ben­dro­vė „Si­dab­ra­vas“ su ben­dro­ve „Li­nas ir vi­za“ ben­dra­dar­biau­ja pen­ke­ri me­tai. Pra­dė­ję nuo ben­dro va­sa­ri­nių rap­sų au­gi­ni­mo pro­jek­to, da­bar jau be­veik vi­sus au­ga­lus au­gi­na pa­gal „Li­nas ir vi­za“ pro­gra­mas. Be to, part­ne­rys­tės dė­ka at­nau­jin­ta že­mės ūkio tech­ni­ka.

 

Per du tūks­tan­čius hek­ta­rų že­mės dir­ban­čios že­mės ūkio ben­dro­vės pir­mi­nin­kas Jo­nas Gry­baus­kas pri­pa­žįs­ta, kad di­dži­ą­ją da­lį ben­dro­vės gau­na­mo pel­no at­ne­ša au­ga­li­nin­kys­tės sek­to­rius. Di­džiau­si že­mės plo­tai skir­ti ja­vams ir rap­sams.

 

Be­je, tai vie­nas iš ne­dau­ge­lio Lie­tu­vos ūkių, ku­ria­me pra­ėju­sią žie­mą rap­sai pa­ly­gin­ti ne­blo­gai per­žie­mo­jo: iš 200 ha iš­li­ko 126 ha (60 proc.), t.y. tie, ku­rie lai­ku pa­sė­ti į juo­duo­sius pū­dy­mus su­spė­jo su­dyg­ti. Pras­tai per­žie­mo­ję žie­mi­nių rap­sų plo­tai bu­vo už­sė­ti va­sa­ri­niais rap­sais.

 

Iš ja­vų di­džiau­si plo­tai už­sė­ti žie­mi­niais kvie­čiais ir sa­lyk­li­niais mie­žiais. Pa­sak LŽŪU prof. Al­bi­no Šiu­liaus­ko, sa­lyk­li­nių mie­žių ne­rei­kia kul­ti vė­liau kaip pen­kios die­nos po visiškos bran­dos, nes vė­liau nu­kul­tuo­se grū­duo­se ge­ro­kai su­ma­žė­ja fer­men­tų ak­ty­vu­mas.

 

Si­dab­ra­ve pir­mą kar­tą pa­gal nau­ją tech­no­lo­gi­ją au­gi­na­mi 45 ha cuk­ri­nių run­ke­lių. Tech­no­lo­gi­jos es­mė – už­au­gin­ti to­kius cuk­ri­nius run­ke­lius, ko­kių bus rei­ka­lau­ja­ma įsto­jus į Eu­ro­pos Są­jun­gą. Vie­na­me hek­ta­re tu­ri aug­ti ne ma­žiau kaip 90 tūkst. vie­ne­tų run­ke­lių. Vie­no run­ke­lio svo­ris tu­rė­tų bū­ti ne di­des­nis kaip 650 g, ge­riau­siais der­lius yra 40 t/ha (jo­kiu bū­du ne 60 t/ha). Run­ke­lius re­ko­men­duo­ja­ma sė­ti pre­ci­zi­nės sė­jos sė­ja­mo­sio­mis, nes net ir 10 proc. su­tau­py­tos bran­gios sėk­los jau lei­džia pa­jus­ti nau­dą.

 

Ben­dro­vės „Li­nas ir vi­za“ Au­ga­li­nin­kys­tės sky­riaus va­do­vui Dai­vui Ma­li­naus­kui te­ko at­sa­ki­nė­ti į žem­dir­biams ak­tu­a­lius klau­si­mus: ko­kios bus šių me­tų der­liaus su­pir­ki­mo kai­nos, per kiek lai­ko bus at­si­skai­to­ma.

 

„Re­a­lios kai­nos nu­si­sto­vės tik rug­pjū­čio vi­du­ry­je. Vi­siems mū­sų part­ne­riams au­gin­to­jams at­vi­rai sa­kau – pa­lai­ky­ki­te nu­kul­tus grū­dus bent iki rug­sė­jo, tuo­met gau­si­te šiek tiek dau­giau pi­ni­gų. Da­bar svar­biau­sia – lai­ku nu­kul­ti der­lių ir tin­ka­mai san­dė­liuo­ti. Lai­ky­ti grū­dus pri­ima­me į ben­dro­vės ele­va­to­rius, ku­rių vi­so­je ša­ly­je yra per dvi­de­šimt. At­si­skai­ty­ti au­gin­to­jams steng­si­mės per 30-35 die­nas“,- sa­kė D.Ma­li­naus­kas.

 

Ben­dro­vės au­ga­li­nin­kys­tės sky­rius šiuo me­tu ben­dra­dar­biau­ja su 1 000 že­mės ūkio įmo­nių ir ūki­nin­kų vi­so­je Lie­tu­vo­je.