23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/08
Ly­de­rio plius pro­gra­ma
  • Dai­va MASKOLIŪNAITĖ LIETUVOS AGRARINĖS EKONOMIKOS INSTITUTAS
  • Mano ūkis

Kaip pro­gra­ma „Ly­de­ris plius“ rems kai­mo ben­druo­me­nes

 

Lie­tu­vos kai­mo ben­druo­me­nės sa­vo lū­kes­čius dėl ge­res­nio gy­ve­ni­mo sie­ja su įsto­ji­mu į Eu­ro­pos Są­jun­gą. Vie­na iš pa­ra­mos ga­li­my­bių - tai „Ly­de­rio plius“ (LEADER+) pro­gra­ma. Ji skir­ta:

  • re­gio­ni­nėms kai­mo plėt­ros stra­te­gi­joms pa­reng­ti ir įgy­ven­din­ti. Bus re­mia­mos vie­to­vės, ren­gian­čios bei įgy­ven­di­nan­čios in­teg­ruo­tos (vi­sa­a­pi­man­čios) kai­mo plėt­ros pla­nus, ati­tin­kan­čius ti­piš­kas kon­kre­čios vie­to­vės są­ly­gas. Lė­šos bus ski­ria­mos nau­joms tech­no­lo­gi­joms įdieg­ti ir nau­do­ti, sie­kiant pro­duk­tų ir pa­slau­gų kon­ku­ren­cin­gu­mo; re­gio­ni­nių pro­duk­tų re­kla­mai; nau­jiems pro­duk­tams ir pa­slau­goms, pa­ro­dan­čioms kai­mo vie­to­vės iš­skir­ti­nu­mą, pri­sta­ty­ti; tau­so­ja­mie­siems gam­ti­niams ir kul­tū­ri­niams iš­tek­liams pa­nau­do­ti;
  • švies­ti ir mo­ky­ti kai­mo plėt­ros da­ly­vius (bus re­mia­mas švie­ti­mas, ku­rį rengs ne­vy­riau­sy­bi­nės or­ga­ni­za­ci­jos);
  • Lie­tu­vos ir ki­tų ša­lių kai­mo bend­ruo­me­nėms ben­dra­dar­biau­ti. Ben­dra­dar­bia­vi­mu ska­ti­na­mas pa­tir­ties, žmo­giš­kų­jų ir fi­nan­si­nių iš­tek­lių su­vie­ni­ji­mas.

Pir­muo­ju at­ve­ju re­mia­mos kai­mo ben­druo­me­nių, vie­tos ver­slo ar val­džios at­sto­vų ini­cia­ty­vos. Vie­ti­nės ini­cia­ty­vos gru­pės, no­rin­čios pa­si­nau­do­ti pa­ra­ma, tu­ri at­sto­vau­ti kai­mo vie­to­vei, kur gy­ve­na nuo 10 000 iki 100 000 gy­ven­to­jų. Ne ma­žiau kaip pu­sę part­ne­rių, pa­tei­kian­čių in­teg­ruo­tos plėt­ros pla­nus, tu­ri su­da­ry­ti kai­mo bend­ruo­me­nės ar vie­tos ver­sli­nin­kai. Siū­lo­ma, kad iki 50 proc. vie­tos ini­cia­ty­vi­nės gru­pės su­da­ry­tų ben­druo­me­nių at­sto­vai, iki 25 proc. - ver­slo ir vie­tos val­džios at­sto­vai. Taip ben­druo­me­nėms su­tei­kia­ma dau­giau ga­li­my­bių pa­kel­ti gy­ve­ni­mo ge­ro­vę ir sa­vo pro­ble­mas spręs­ti sa­va­ran­kiš­kai. Lie­tu­vo­je ypa­tin­gą dė­me­sį nu­ma­to­ma skir­ti nau­joms dar­bo vie­toms kur­ti, ap­lin­ko­sau­gai, į ben­druo­me­nių veik­lą įtrauk­ti dau­giau mo­te­rų ir jau­ni­mo, iš­sau­go­ti vie­ti­nį kul­tū­ros pa­vel­dą. Ge­riau­siai pa­reng­tos pro­gra­mos bus fi­nan­suo­ja­mos kon­kur­so bū­du.

 

„Ly­de­rio plius“ pro­gra­ma pri­pa­žįs­ta kai­mo vie­to­vių skir­tin­gu­mą ir įvai­rias jų reik­mes, pa­di­di­na pi­lie­čių ga­li­my­bes da­ly­vau­ti sa­vo vie­to­vės plėt­ro­je, skatina de­mo­kra­tiškumą. Ši pro­gra­ma į vie­ti­nę veiklą įjun­gia kai­mo ben­druo­me­nes, ke­lia ben­druo­me­niš­ku­mo dva­sią, ska­ti­na part­ne­rys­tę tarp na­cio­na­li­nių ir vie­ti­nių struk­tū­rų bei pri­va­čių as­me­nų (ver­slo sek­to­riaus).

 

Kas le­mia „Ly­de­rio plius“ pro­gra­mos sėk­mę

 

Pro­gra­ma yra veiks­min­ga, nes:

  • į plėt­ros pro­ce­są įtrau­kia vi­sus pi­lie­čius. Taip iš­si­aiš­ki­na­mi vie­tos po­rei­kiai, o vie­ti­niai žmo­nės ska­ti­na­mi sa­va­ran­kiš­kai pri­im­ti spren­di­mus vie­to­vės gy­ve­ni­mui pa­ge­rin­ti;
  • part­ne­rys­tė ska­ti­na vie­to­vės plėt­rą ir kuo įvai­res­nę veik­lą;
  • ins­ti­tu­ci­jų tin­klas, ku­ris yra grin­džia­mas part­ne­rys­tės prin­ci­pu, su­tei­kia ga­li­my­bę kai­mo plėt­ros po­li­ti­kai bū­ti ku­ria­mai ‘’iš apa­čios į vir­šų”, aukš­tes­niems val­džios sluoks­niams įsi­klau­sant į kai­mo ben­druo­me­nių pro­ble­mas bei siū­ly­mus;
  • ben­dra­dar­bia­vi­mo prin­ci­pas at­ima daug lai­ko, rei­ka­lau­ja žmo­nių ini­cia­ty­vos bei iš­tek­lių, ta­čiau tik taip įma­no­ma at­rink­ti ir pa­rem­ti veiks­min­giau­sias pro­gra­mas. Pro­jek­tai, sie­kian­tys fi­nan­si­nės pa­ra­mos, tu­ri bū­ti pa­reng­ti taip, kad bū­tų aki­vaiz­du, jog žmo­nės ir ins­ti­tu­ci­jos su­ge­bės juos įgy­ven­din­ti.

„Ly­de­rio plius“ pro­gra­ma jun­gia že­mės ūkį ir kai­mo plėt­rą. Tai lei­džia pa­ge­rin­ti kai­mo žmo­nių ga­li­my­bes ūki­nin­kau­ti ar­ba vers­tis al­ter­na­ty­via že­mės ūkio veik­la.

 

Suo­mi­jos pa­tir­tis

 

Lie­tu­vo­je kol kas ži­no­mos tik „Ly­de­ris plius“ pro­gra­mos įgy­ven­di­ni­mo gai­rės, tad kai­mo ben­druo­me­nėms sun­ku įsi­vaiz­duo­ti, kaip ta pa­ra­ma bus ga­li­ma pa­si­nau­do­ti. Kol ne­tu­ri­me pa­vyz­džių Lie­tu­vo­je, be­lie­ka rem­tis už­sie­nio pa­tir­ti­mi. Kaip vei­kia ši pro­gra­ma, gra­žiai pai­liust­ruo­ja Suo­mi­jos Mo­mil­los kai­mo pa­vyz­dys.

 

Mo­mil­la iš pir­mo žvilgs­nio at­ro­do kaip kelių fer­mų kaimas. Pas­ta­ruo­ju me­tu kai­mą pa­li­ko 300 gy­ven­to­jų. Be ke­lių li­ku­sių fer­me­rių, ku­rie že­mės ūky­je dir­ba ne vi­są dar­bo die­ną, ir dar vie­no ki­to, kas­dien va­ži­nė­jan­čio į dar­bą mies­te, vie­to­vė pa­smerk­ta lė­tai mir­čiai. Tai­gi gy­ven­to­jų ben­druo­me­nė ėmė rū­pin­tis kai­mo at­ei­ti­mi ir krei­pė­si į „Ly­de­rio“ fon­dą, pra­šy­da­ma 18 000 eu­rų kai­mui iš­sau­go­ti. Jie ob­jek­ty­viai įver­ti­no pa­dė­tį, nu­ma­tė ga­li­mą kai­mo plėt­rą, ieš­ko­jo įvai­rių pro­ble­mos spren­di­mo al­ter­na­ty­vų. Ly­de­rio pro­gra­mos at­sto­vai pa­kvie­tė Mo­mil­los ben­druo­me­nės ini­cia­ty­vi­nę gru­pę į „at­ei­ties dirb­tu­vę“. Kar­tu dirb­da­mi žmo­nės įvar­di­jo kai­mo sil­pny­bes, iš­tek­lius ir iš­ei­ties po­zi­ci­jas.

 

Ben­dro dar­bo gai­rės

 

Kai­mo ben­druo­me­nės su­si­rin­ki­me bu­vo pa­skir­ta pro­jek­to ko­or­di­na­to­rė, pa­skirs­ty­tos už­duo­tys vi­siems ben­druo­me­nės na­riams: ūki­nin­kams, pen­si­nin­kams, baž­ny­čios tar­nau­to­jams, me­džio­to­jams, žve­jams, spor­to aso­cia­ci­joms. Kiek­vie­nas na­rys tu­rė­jo at­lik­ti tam tik­ros sri­ties ana­li­zę. Taip pra­si­dė­jo pus­an­trų me­tų trun­kan­tis dar­bas. Jo ap­tar­ti gru­pės na­riai su­si­tik­da­vo kas dvi sa­vai­tes. Bu­vo su­da­ry­tas 10 me­tų veiks­mų pla­nas, ku­ria­me nu­ma­ty­ta:

  • su­da­ry­ti są­ra­šą pa­sta­tų, ku­riuos bū­tų ga­li­ma pa­nau­do­ti kai­mo ben­druo­me­nės veik­lai;
  • pa­ge­rin­ti van­den­tie­kio sis­te­mą;
  • už­si­im­ti kai­mo tu­riz­mu ir ap­mo­ky­ti šio ver­slo be­si­im­sian­čius žmo­nes;
  • su­kur­ti ver­sli­nin­kų part­ne­rys­tės tin­klą (dar­žo­vių au­gin­to­jų, mais­to ga­min­to­jų, miš­ki­nin­kų, kon­struo­to­jų, sta­lių);
  • re­kla­muo­ti sa­vo vie­to­vę;
  • reng­ti kul­tū­ros bei spor­to ren­gi­nius;
  • reng­ti gi­do va­do­vau­ja­mas eks­kur­si­jas ir iš­vy­kas pės­čio­mis;
  • mo­kyk­lo­je įsteig­ti va­ka­ri­nes kla­ses.

„Ly­de­rio“ pro­gra­mos dė­ka bu­vo įkur­tas dau­gia­funk­ci­nis ben­druo­me­nės cen­tras, fi­nan­suo­ta tu­riz­mo vers­lo at­sto­vų mo­ky­mo pro­gra­ma, į kai­mo tu­riz­mo ver­slą įtrauk­ti tri­jų sa­vi­val­dy­bių, esan­čių ne­to­li Mo­mil­los, at­sto­vai.

 

Ki­tas opus klau­si­mas - tai ne­aiš­kus Mo­mil­los mo­kyk­los li­ki­mas. Mo­kyk­la grei­tu lai­ku tu­rė­jo už­si­da­ry­ti dėl ne­pa­kan­ka­mo moks­lei­vių skai­čiaus, o tai bū­tų reiš­kę, kad žlun­ga gy­ven­to­jų sie­kis į kai­mą pri­trauk­ti jau­nas šei­mas. Iš­ei­tis ras­ta, su­gal­vo­jus mo­kyk­lą spe­cia­li­zuo­ti ir į mo­ky­mo programą įtrauk­ti ap­lin­ko­sau­gos kur­są. Pa­de­dant Hel­sin­kio uni­ver­si­te­tui, Mo­mil­los mo­kyk­la įdie­gė ap­lin­kos iš­sau­go­ji­mo pro­gra­mą. Da­bar mo­kyk­lo­je ren­gia­mi se­mi­na­rai net 10 te­mų.

 

Kai­mo ben­druo­me­nės ly­de­rių gru­pė su­kū­rė ke­lių sa­vi­val­dy­bių kai­mo tu­riz­mo ir ki­tų ver­sli­nin­kų part­ne­rys­tės tin­klą. Tin­klas ap­ima vieš­bu­čių ir res­to­ra­nų sa­vi­nin­kus, dar­žo­vių au­gin­to­jus, alu­da­rius, mies­to trans­por­to sa­vi­nin­kus. „Ly­de­rio“ pro­gra­mos at­sto­vai iš­mo­kė ben­druo­me­nės gy­ven­to­jus nu­ma­ty­ti ben­drą vi­zi­ją, ko­mu­ni­ka­ci­jos ir rin­ko­da­ros stra­te­gi­jas. Ko­mu­ni­ka­ci­jos tin­klo su­kū­ri­mas kai­na­vo apie 30 000 eu­rų. Ver­slo at­sto­vai su­si­tin­ka kar­tą per mė­ne­sį. Jie iš­lei­do re­kla­mi­nį buk­le­tą ir net­gi nu­va­žia­vo į Ai­ri­ją pa­si­žiū­rė­ti, kaip ki­ti tvar­ko­si sa­vo vie­to­vė­se.

 

Dė­me­sys tu­riz­mui

 

Kai­mo tu­riz­mas im­tas plė­to­ti eže­rin­giau­sio­se Suo­mi­jos vie­to­vė­se. Žie­mą Mo­mil­lo­je gy­ve­na 400 gy­ven­to­jų, o va­sa­ros me­tu žmo­nių pa­dau­gė­ja iki 1 000. Mo­mil­lą ap­lan­ko tu­ris­tai bei kai­mo sve­čiai, ku­rie įtrau­kia­mi į kul­tū­ri­nę ir so­cia­li­nę veik­lą. Mies­to sve­čiams pa­to­gu ap­si­sto­ti Mo­mil­lo­je, nes kai­mas yra ne­to­li Hel­sin­kio. Iš pa­na­šių kai­mų ki­lu­siems sve­čiams ma­lo­nu ap­si­sto­ti ar­ti­mo­je jiems ap­lin­ko­je.

 

Vi­ha­vuo­si kai­me, ir­gi da­ly­va­vu­sia­me “Ly­de­rio” pro­gra­mo­je (tu­rin­čia­me tik 10 nuo­la­ti­nių gy­ven­to­jų), pa­de­dant 100 sa­va­no­rių, se­ną lent­pjūvę pa­vy­ko re­konst­ruo­ti į res­to­ra­ną ir mu­zie­jų. Sa­va­no­riai - tai ne­nuo­la­ti­niai gy­ven­to­jai, at­vyks­tan­tys sa­vait­ga­liais ir va­sa­ros me­tu. Il­gė­jant žmo­nių gy­ve­ni­mo truk­mei, kai­mo vie­to­vės virs­ta ma­žais kai­me­liais su de­šim­čia se­nų gy­ven­to­jų, tuo tar­pu jau­nes­ni iš­si­ke­lia gy­ven­ti į mies­tus ir did­mies­čius. Ta­čiau va­sa­ros me­tu šei­mos su­grįž­ta į kai­mus, iš ku­rių yra ki­lę. Ke­le­tui mė­ne­sių kai­me­liai ‘’at­gy­ja”. Sta­to­mi va­sar­na­miai yra to­kie mo­der­nūs ir pa­to­gūs, kad juo­se ga­li­ma gy­ven­ti iš­ti­sus me­tus. In­ter­ne­tu ne­sun­ku in­for­muo­ti Suo­mi­jos gy­ven­to­jus apie tei­kia­mas tu­riz­mo pa­slau­gas. Vi­sai pa­grįs­tos vil­tys, kad vis dau­giau žmo­nių taps nuo­la­ti­niais to­kių kai­me­lių gy­ven­to­jais.

 

Ki­tos ben­druo­me­nių  iniciatyvos

 

„Ly­de­rio“ pro­gra­mos gru­pė pa­de­da vie­ti­nėms ini­cia­ty­vi­nėms gru­pėms, aso­cia­ci­joms bei ki­tiems part­ne­rys­tės tin­klo da­ly­viams ko­o­pe­ruo­tis ir kur­ti pro­jek­tus gy­ve­ni­mo ko­ky­bei pa­ge­rin­ti. Hau­ho kai­me „Ly­de­rio“ gru­pė įstei­gė trans­por­to cen­trą, lei­džia laik­raš­tį, ku­ria že­mės ūkio trans­por­to prie­mo­nes, skir­tas pa­ro­dai, rū­pi­na­si ap­lin­ko­sau­ga. Ha­me­en­los­ki kai­me skau­tai se­ną dar­ži­nę pa­ver­tė jau­ni­mo cen­tru bei me­cha­ni­kos dirb­tu­ve. „Ly­de­ris“ ap­mo­kė­jo 40 proc. iš­lai­dų (sky­rė 13 000 eu­rų). Per­tvar­ky­tas ant Pai­jan­ne eže­ro kran­to bu­vęs se­nų žmo­nių pen­sio­na­tas - ja­me įkur­ta už­ei­ga ir ama­tų dirb­tu­vė (tam skir­ta 24 000 eu­rų). Ki­tas ori­gi­na­lus pro­jek­tas - bu­vu­sio dai­li­nin­ko na­me įkur­ti va­sa­ros ka­vi­nę. Dai­li­nin­kas vi­są sa­vo gy­ve­ni­mą ta­pė gė­lių mo­ty­vus ant sie­nų, grin­dų, si­jų ir na­mo bal­dų. Jo dar­bai, iš­li­kę na­mo ap­lin­ko­je, - aks­ti­nas pri­trauk­ti į ka­vi­nę tu­ris­tų.

 

Pro­gra­mos „Ly­de­ris“ ini­cia­to­riai ska­ti­na kai­mo žmo­nes „im­ti at­ei­tį į sa­vo ran­kas“. Dau­gy­bę me­tų kai­mo žmo­nės pa­si­klio­vė sa­vi­val­dy­bė­mis ir vals­ty­be, lauk­da­mi, kad vis­kas bū­tų pa­da­ry­ta ir su­tvar­ky­ta. Da­bar at­ėjo lai­kas pa­tiems im­tis ini­cia­ty­vos, o „Ly­de­rio“ pro­gra­ma pa­si­ren­gu­si vi­siems pa­dė­ti.