23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/08
In­va­li­du­mo pen­si­jos
  • Dr. Ast­ri­da SAVICKIENĖ
  • Mano ūkis

In­va­li­du­mo pen­si­jos ski­ria­mos, kai žmo­gui su­tei­kia­ma in­va­li­du­mo gru­pė ir kai jis tu­ri rei­kia­mą drau­di­mo sta­žą. Ski­ria­mos trys in­va­li­du­mo gru­pės: pir­ma, an­tra ir tre­čia. In­va­li­du­mo gru­pes, jų at­si­ra­di­mo lai­ką ir ter­mi­ną nu­sta­to vals­ty­bi­nės me­di­ci­ni­nės so­cia­li­nės eks­per­ti­zės ko­mi­si­jos, ku­rios va­do­vau­ja­si LR Vy­riau­sy­bės pa­tvir­tin­tais nuo­sta­tais.

 

In­va­li­du­mo pen­si­jos apskaičia­vi­mas

 

In­va­li­du­mo pen­si­ja ap­skai­čiuo­ja­ma taip pat kaip ir se­nat­vės, ne­ga­lios iš­tik­tam as­me­niui pri­de­dant prie tu­ri­mo drau­di­mo sta­žo tiek me­tų, kiek jam trūks­ta iki se­nat­vės pen­si­jos am­žiaus (žr. straips­nį “Se­nat­vės pen­si­jos ap­skai­čia­vi­mas” Nr. 6, 7).

 

I gru­pės in­va­li­du­mo pen­si­ja su­si­de­da iš pa­grin­di­nės, pa­pil­do­mos pen­si­jos da­lių ir slau­gai ski­ria­mo prie­do - 50 proc. VSD ba­zi­nės pen­si­jos. In­va­li­du­mo pen­si­ja - pa­grin­di­nė da­lis + pa­pil­do­ma da­lis + ba­zi­nė pen­si­ja x 50 proc.

 

II gru­pės in­va­li­du­mo pen­si­ja su­si­de­da iš pa­grin­di­nės ir pa­pil­do­mos pen­si­jos da­lių: In­va­li­du­mo pen­si­ja - pa­grin­di­nė da­lis + pa­pil­do­ma da­lis

 

III gru­pės – 50 proc. pa­grin­di­nės ir pa­pil­do­mos pen­si­jos da­lių: In­va­li­du­mo pen­si­ja - (pa­grin­di­nė da­lis + pa­pil­do­ma da­lis) x 50 proc.

 

Drau­di­mo sta­žas

 

Jei in­va­li­du­mas ar­ba sun­kes­nio in­va­li­du­mo gru­pė nu­sta­to­ma as­me­nims, dar ne­su­lau­ku­siems 23 me­tų, vals­ty­bi­nio so­cia­li­nio pen­si­jų drau­di­mo lai­ko­tar­piu*, jiems su­tei­kia­ma tei­sė gau­ti VSD in­va­li­du­mo pen­si­ją, t.y. lai­ko­ma, kad jie ati­tin­ka mi­ni­ma­laus ir bū­ti­no­jo sta­žo in­va­li­du­mo pen­si­jai gau­ti rei­ka­la­vi­mus. (*Tai lai­ko­tar­piai, kai už tą as­me­nį bu­vo mo­ka­mos VSD įmo­kos, t.y. kai žmo­gus dir­bo pa­gal dar­bo su­tar­tį, bu­vo in­di­vi­du­a­lios įmo­nės sa­vi­nin­kas ir pan. To­kiu at­ve­ju drau­di­mo sta­žo ne­rei­ka­lau­ja­ma. Pvz., ga­li bū­ti taip, kad jau­nas 20 me­tų žmo­gus dar tik 2 mėn. dir­ba ir jam nu­sta­to­ma in­va­li­du­mo gru­pė. Tuo­met jis tu­rės tei­sę gau­ti in­va­li­du­mo pen­si­ją iš VSD lė­šų).

 

Ki­tiems as­me­nims nu­sta­to­mas toks mi­ni­ma­lus VSD sta­žas:

  • kol su­kan­ka 26 me­tai - 1 me­tai; su­ka­kus 26 me­tams - 2 me­tai; su­ka­kus 29 me­tams - 3 me­tai; su­ka­kus 32 me­tams - 4 me­tai; su­ka­kus 35 me­tams ir dau­giau - 5 me­tai.

Bū­ti­na­sis VSD sta­žas in­va­li­du­mo pen­si­jai gau­ti nu­sta­to­mas taip:

  • kol su­kan­ka 24 me­tai - 1 me­tai; su­ka­kus 24 me­tams - 2 me­tai; su­ka­kus 25 me­tams - 3 me­tai; su­ka­kus 26 me­tams - 4 me­tai; už kiek­vie­nus vė­les­nius me­tus drau­di­mo sta­žas ati­tin­ka­mai di­dė­ja, bet ne­ga­li vir­šy­ti bū­ti­no­jo sta­žo, nu­sta­ty­to se­nat­vės pen­si­jai gau­ti. (Apie mi­ni­ma­lų ir bū­ti­ną­jį sta­žą ra­šy­ta “M.ū.” Nr. 7.)

Mi­ni­ma­lus drau­di­mo sta­žas tai sta­žas, ku­rį tu­rint, įgy­ja­ma tei­sė į in­va­li­du­mo pen­si­ją. Pvz., jei in­va­li­du­mas pri­pa­žįs­ta­mas 32 me­tų as­me­niui, o jis tu­ri tik 2 me­tus sta­žo, tai pen­si­jos ne­gaus, nes mi­ni­ma­lus sta­žas to­kio am­žiaus as­me­niui – 4 me­tai.

 

Vi­są ba­zi­nę pen­si­ją gau­na as­me­nys, tu­rin­tys bū­ti­ną­jį drau­di­mo sta­žą. Jei sta­žas ma­žes­nis (tarp mi­ni­ma­laus ir bū­ti­no­jo), tai ir ba­zi­nė pen­si­ja pro­por­cin­gai ma­žes­nė. Pvz., 26 me­tų žmo­gus tu­ri tik mi­ni­ma­lų drau­di­mo sta­žą – 2 me­tus. Bū­ti­na­sis sta­žas jam yra 6 me­tai, o tai reiš­kia, kad pa­grin­di­nė jo pen­si­jos da­lis bus ne ba­zi­nė pen­si­ja (šiuo me­tu 152 Lt), bet 50,67 Lt (2 m. x 152 Lt : 6 m.). Pa­grin­di­nė pen­si­jos da­lis 152 Lt bū­tų tik tuo­met, jei as­muo tū­rė­tų bū­ti­ną­jį drau­di­mo sta­žą. Tai­gi mi­ni­ma­laus sta­žo funk­ci­ja – nu­sta­ty­ti, ar žmo­gus ga­li gau­ti in­va­li­du­mo pen­si­ją. Bū­ti­no­jo sta­žo funk­ci­ja – nu­sta­ty­ti žmo­gaus pa­grin­di­nės pen­si­jos da­lies dy­dį.

 

Jei­gu žmo­gus, ku­riam su­tei­kia­ma in­va­li­du­mo gru­pė, ne­tu­ri rei­kia­mo mi­ni­ma­laus drau­di­mo sta­žo, in­va­li­du­mo pen­si­ja jam ne­ski­ria­ma.

 

Naš­lių ir naš­lai­čių pen­si­jos

 

Naš­lių ir naš­lai­čių pen­si­jos sky­ri­mo są­ly­gos:

  • pi­lie­čio mir­tis (pri­pa­ži­ni­mas mi­ru­siu ar ne­ži­nia kur esan­čiu);
  • ski­ria­ma už as­me­nis, ku­rie ga­vo se­nat­vės ar in­va­li­du­mo pen­si­ją ar­ba tu­rė­jo tei­sę to­kią pen­si­ją gau­ti. Jei mi­ru­sia­jam iki mir­ties pen­si­ja dar ne­bu­vo pa­skir­ta, tai mir­ties die­ną jam są­ly­giš­kai ski­ria­ma II gru­pės in­va­li­du­mo pen­si­ja. (Jei­gu žmo­gus iki mir­ties pen­si­jos ne­ga­vo, jam ap­skai­čiuo­ja­ma II gr. in­va­li­du­mo pen­si­ja. La­bai re­tais at­ve­jais ga­li bū­ti taip, kad žmo­gus tu­rė­jo tei­sę gau­ti se­nat­vės pen­si­ją, bet dėl jos ga­vi­mo ne­si­krei­pė, tuo­met jam mi­rus bus skai­čiuo­ja­ma se­nat­vės pen­si­ja, bet itin re­tas at­ve­jis, kad žmo­gus ne­si­kreip­tų dėl pen­si­jos sky­ri­mo.)

Tei­sę gau­ti VSD naš­lių ir naš­lai­čių pen­si­ją tu­ri mi­ru­sio­jo as­mens su­tuok­ti­nis ir vai­kai, taip pat jiems pri­ly­gin­ti as­me­nys, jei mi­ręs as­muo tu­rė­jo tei­sę gau­ti (ar­ba ga­vo) VSD in­va­li­du­mo ar­ba se­nat­vės pen­si­ją. Naš­lys ar­ba naš­lė, ne­tu­rė­ję su mi­ru­siuo­ju vai­kų, tei­sę gau­ti pen­si­ją tu­ri tuo­met, jei nuo san­tuo­kos įre­gist­ra­vi­mo iki su­tuok­ti­nio mir­ties pra­ėjo ne ma­žiau kaip 5 me­tai. Jei naš­lys (ar­ba naš­lė) vėl su­si­tuo­kia, pen­si­ja jam (jai) ne­be­mo­ka­ma.

 

Jei teis­mo nuosp­ren­džiu pri­pa­žįs­ta­ma, kad as­muo yra pa­da­ręs ty­či­nį nu­si­kal­ti­mą mi­ru­sia­jam, naš­lių ir naš­lai­čių pen­si­ja to­kiam as­me­niui ne­ski­ria­ma, o jau pa­skir­tos pen­si­jos mo­kė­ji­mas nu­trau­kia­mas.

 

Tęsinys kitame numeryje