23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/08
Ekonominės veiklos įvairinimas
  • Lina AUSENAITĖ LIETUVOS AGRARINĖS EKONOMIKOS INSTITUTAS
  • Mano ūkis

Eko­no­mi­nę veik­lą įvai­ri­nan­tys ūkiai Suo­mi­jo­je

 

Suo­mi­jo­je 27 proc. vi­sų ūkių (21 800) ver­čia­si ne tik že­mės ūkio, bet ir ki­to­kia veik­la: tu­riz­mu, au­to­ser­vi­su, me­die­nos ir mais­to ga­my­ba, teikia ki­tas pa­slau­gas. Al­ter­na­ty­vi eko­no­mi­nė veik­la daž­niau­siai yra ar­ti­mai su­si­ju­si su že­mės ūkiu – 69 proc. vi­sų ūkių nau­do­ja­si ūkio pa­sta­tais, įran­ga ir pro­duk­tais, sa­vi­nin­kas ar ki­tas šei­mos na­rys yra įtrauk­tas į tą veik­lą. Veik­los įvai­ri­ni­mas la­biau­siai pa­pli­tęs grū­dų ir pie­no ūkiuo­se, bet pa­gal pro­duk­ci­jos ap­im­tis san­ty­ki­nai di­džiau­sias di­ver­si­fi­kuo­tų (įvai­rios veik­los) ūkių skai­čius yra tarp spe­cia­li­zuo­tų ja­vų ir so­di­nin­kys­tės, že­miau­sias - tarp pie­no ūkių. Veik­los įvai­ri­ni­mas la­bai pa­pli­tęs tarp eko­lo­gi­nę pro­duk­ci­ją ga­mi­nan­čių ūkių - apie 40 proc. jų ver­čia­si ir ki­to­kia veik­la. Apie treč­da­lis įmo­nių, įkur­tų ša­lia ūkių, yra įtrauk­tos į ver­slo re­gist­rą. Ta­čiau di­džio­sios to­kių įmo­nių da­lies re­gist­re nė­ra, nes jų me­ti­nė apy­var­ta ma­žes­nė ne­gu 8 409 eu­rai (29 tūkst. Lt) ar­ba jos yra ap­mo­kes­ti­na­mos pa­gal že­mės ūkio mo­kes­čių ta­ri­fus.

 

Smul­kios įmo­nės kai­mo vietovėse

 

Į smul­kių įmo­nių re­gist­rą yra įtrau­kia­mos kai­mo vie­to­vė­se įsi­kū­ru­sios įmo­nės, ku­rių me­ti­nė apy­var­ta yra ne ma­žes­nė kaip 8 409 eu­rai (29 tūkst. Lt) ir ku­rios įdar­bi­na ne dau­giau kaip 20 žmo­nių. Pa­gal ver­slo re­gist­rą Suo­mi­jos kai­mo vie­to­vė­se yra įkur­ta apie 64 600 smul­kių įmo­nių (29 proc. vi­sų įmo­nių, žr. len­te­lę). Iš jų 56 600 įmo­nių su ūkiais nė­ra su­si­ju­sios. Ūkiuo­se vei­kia apie 8 000 smul­kių įmo­nių.

 

Di­džio­ji smul­kių kai­mo įmo­nių da­lis vei­kia tra­di­ci­niuo­se sek­to­riuo­se. Suo­mi­jo­je dau­giau ne­gu pu­sė mais­to per­dir­bi­mo įmo­nių vei­kia kai­miš­ko­se vie­to­vė­se, tuo tar­pu aukš­tos tech­no­lo­gi­jos kom­pa­ni­jų kai­me ma­žai tė­ra įsteig­ta. Vie­na iš ryš­kiau­sių kai­mo eko­no­mi­nių veik­lų (be že­mės ūkio) yra tu­riz­mas. Jo pa­grin­das - na­tū­ra­lios gam­ti­nės są­ly­gos ir iš­tek­liai kai­mo vie­to­vė­se. Kai­mo tu­riz­mu ver­čia­si šei­mos ūkiai ar ki­tos smul­kios įmo­nės. Atos­to­gas kai­me siū­lo apie 2 100 įmo­nių, lo­vų skai­čius - apie 45 000. Iš spe­cia­li­zuo­tų že­mės ūkio veik­lų la­biau­siai pa­pli­tu­si žir­gi­nin­kys­tė, kai­li­nių žvė­re­lių ir šiau­rės el­nių au­gi­ni­mas, pro­fe­sio­na­li žve­jy­ba.

 

Lie­tu­vo­je

 

Lie­tu­vo­je smul­kių kai­mo įmo­nių re­gist­ras nė­ra ve­da­mas. Re­gist­rų cen­tras įre­gist­ruo­ja vi­sas įmo­nes, ne­skirs­ty­da­mas jų pa­gal mies­to ar kai­mo vie­to­ves. Šiuo me­tu vi­sų įre­gist­ruo­tų įmo­nių ne­įma­no­ma su­skirs­ty­ti pa­gal veik­los rū­šis. Įsi­re­gist­ruo­da­mos įmo­nės nu­ro­do daug ga­li­mų veik­los rū­šių, o re­a­liai ver­čia­si tik vie­na ki­ta.

 

Lie­tu­vos ag­ra­ri­nės eko­no­mi­kos ins­ti­tu­tas šiuo me­tu ti­ria eko­no­mi­nių veik­lų di­ver­si­fi­ka­vi­mo ga­li­my­bes kai­mo vie­to­vė­se. Taip sie­kia­ma įver­tin­ti eko­no­mi­nės veik­los iš­si­vys­ty­mo ly­gį kai­me, iš­si­aiš­kin­ti pro­ble­mas ir ga­li­my­bes kur­ti al­ter­na­ty­vios veik­los įmo­nes.