23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/07
Kokį kom­bai­ną ver­ta pirk­ti?
  • Dr. Jo­nas LIAUKONIS ŽEMĖS ŪKIO INŽINERIJOS INSTITUTAS
  • Mano ūkis

Vie­nas ūki­nin­kas, au­gi­nan­tis 20 ha ja­vų, SAPARD pa­ra­mai gau­ti pa­teik­ta­me pla­ne nu­ma­tė pirk­ti kom­bai­ną Le­xion 420. To­ks kom­bai­nas be PVM ir tie­ki­mo iš­lai­dų  kainuoja per 540 000 li­tų. Jis per se­zo­ną (140 dar­bo va­lan­dų) leng­vai ga­li nu­pjau­ti dau­giau kaip 320 ha ja­vų. Ta­čiau šio kom­bai­no vien tik pa­sto­vios me­ti­nės iš­lai­dos (amor­ti­za­ci­ja, ban­ko pa­lū­ka­nos, drau­di­mas ir sau­go­ji­mas) sie­kia 73 845 li­tus. Ja­vų nu­ė­mi­mo iš­lai­dos su­ma­žės, jei kom­bai­nas su­do­ros kuo di­des­nį plo­tą. Šis at­ve­jis ro­do, kad dau­ge­lis ūki­nin­kų ma­no, kad ma­ši­nų nau­do­ji­mo iš­lai­das su­da­ro tik de­ga­lų ir at­sar­gi­nių de­ta­lių kai­na.

Kom­bai­nų pa­siū­la di­de­lė

 

Že­mės ūkio tech­ni­kos tie­kė­jai siū­lo per 100 įvai­rių mo­de­lių ja­vų kom­bai­nų. Be to, kom­bai­nų ga­min­to­jai daž­nai at­nau­ji­na sa­vo pro­duk­ci­ją ir siū­lo vis to­bu­les­nius mo­de­lius. Ja­vų kom­bai­nus pra­de­da ga­min­ti ir nau­jos fir­mos: Vo­kie­ti­jos kom­pa­ni­ja „Fendt“, Bal­ta­ru­si­jos Go­me­lio ma­ši­nų ga­myk­la, Uk­rai­nos „Cher­so­no kom­bai­nai“ bei „Lan“. Juos ga­li už­si­sa­ky­ti ir mū­sų žem­dir­biai. To­dėl kiek­vie­nas ūki­nin­kas, pri­klau­so­mai nuo au­gi­na­mų ja­vų plo­to, rel­je­fo, grū­dų pa­skir­ties ir fi­nan­si­nių ga­li­my­bių, ga­li pa­si­rink­ti sau tin­ka­mą ma­ši­ną.

 

Ma­ža­že­miams ūki­nin­kams kom­bai­no pirk­ti ne­ver­ta, ge­riau jį nuo­mo­ti iš pa­slau­gų tei­ki­mo įmo­nės ar kai­my­no. Su­pran­ta­ma, ag­ro­ser­vi­so įmo­nė tu­rės pa­pil­do­mų veik­los iš­lai­dų (pa­tal­pų nu­oma, trans­por­to ir ry­šių iš­lai­dos), no­rės gau­ti pel­no ga­my­bai plės­ti, tu­rės mo­kė­ti pri­dė­ti­nės ver­tės mo­kes­tį. To­dėl nuo­mo­tu kom­bai­nu der­liaus nu­ė­mi­mo iš­lai­dos bus di­des­nės už tie­sio­gi­nes iš­lai­das, dir­bant nuo­sa­va tech­ni­ka, ta­čiau tik tuo at­ve­ju, jei ji bus pa­kan­ka­mai ap­krau­ta.

 

Kiek­vie­nam ūkiui – tech­ni­ka pa­gal są­ly­gas ir ga­li­my­bes

 

Pa­teik­ti duo­me­nys ro­do, kad au­gi­nant ma­žiau kaip 45-50 ha ja­vų, ankš­ti­nių au­ga­lų ir rap­sų, kom­bai­ną ge­riau nuo­mo­ti. Di­des­niems plo­tams kom­bai­nai pa­si­ren­ka­mi pa­gal se­zo­ni­nį iš­dir­bį.

 

Ru­siški kom­bai­nai KZS-3, Don-09 (at­nau­jin­tas SK-5 Ni­va), Don-1500 yra pa­ly­gin­ti pi­gūs. Ta­čiau dėl ma­žo jų pa­ti­ki­mu­mo, daž­nų ge­di­mų, di­de­lių re­mon­to iš­lai­dų, ja­vų nu­ė­mi­mo iš­lai­dos yra vie­nos iš di­džiau­sių. Ru­si­jos spe­cia­lis­tų duo­me­ni­mis, ru­siš­kų kom­bai­nų iš­dir­bis ge­di­mui yra vi­du­ti­niš­kai tik 78 to­nos nuim­tų grū­dų. Tuo tar­pu John De­e­re kom­bai­nų iš­dir­bis ge­di­mui yra per 2 200 to­nų. Tai ro­do, kad John De­e­re kom­bai­nas gen­da apie 28 kar­tus mažiau už ru­siškus.

 

Kal­vo­tų dir­vų sa­vi­nin­kams ver­ta at­kreip­ti dė­me­sį į spe­cia­lių šlai­tų kom­bai­nų ro­dik­lius. Dir­bant se­ri­ji­niu ly­gu­moms skir­tu kom­bai­nu kal­vo­to­se vie­to­vė­se, ma­ši­nos na­šu­mas su­ma­žė­ja ket­vir­ta­da­liu, der­liaus nuos­to­liai la­bai pa­di­dė­ja, be to, yra pa­vo­jus ap­virs­ti. To­dėl spe­cia­lūs šlai­tų kom­bai­nai (9540 WTS Hil­mas­ter II, 9660 WTS Hil­mas­ter II) kal­vo­se dir­ba efek­ty­viau už ly­gu­mų kom­bai­nus.

 

Sun­kio­mis są­ly­go­mis spe­cia­lių kom­bai­nų tie­sio­gi­nės nu­ė­mi­mo iš­lai­dos yra apie 10 proc. ma­žes­nės už ly­gu­mų kom­bai­nų. Der­liaus nuos­to­liai su­ma­žė­ja 5-10 punk­tų. Be fir­mos „John De­e­re“ spe­cia­lius šlai­tų kom­bai­nus ga­mi­na „Mas­sey-Fer­gu­son“ ir „Lan­di­ni“ („La­ver­da“) ga­myk­los.

 

Nui­mant sėk­lai skir­tus ja­vų plo­tus, svar­bu kuo ma­žiau me­cha­niš­kai pa­žeis­ti grū­dus. Vals­ty­bi­nių au­ga­lų veis­lių ty­ri­mo sto­čių ir moks­li­nių ty­ri­mų re­zul­ta­tai ro­do, kad ša­ly­je dir­vo­je su­dygs­ta vi­du­ti­niš­kai tik apie 65 proc. dai­gių grū­dų. To­dėl ten­ka di­din­ti sėk­los nor­mą. An­tra ver­tus, pa­sė­jus me­cha­niš­kai su­ža­lo­tas sėk­las, der­lius su­ma­žė­ja be­veik 25 proc.

 

To­dėl sėk­li­nin­kys­tės ūkiams ver­ta pirk­ti tik tuos kom­bai­nus, ku­rie tu­ri tie­ki­mo bi­te­rius su po­būg­niais. Tai kom­bai­nai Sam­po Ro­sen­lew 2075 T; 2085 TS; 3085 TS mo­de­liai ir Cla­as Me­ga bei Le­xion. Pa­tar­ti­na įsi­gy­ti nau­jo ti­po – aši­nį – kom­bai­ną. Šių ma­ši­nų kū­li­mo ro­to­ri­nis grei­tis yra ma­žes­nis, sėk­los ge­res­nės ko­ky­bės. Aši­nius kom­bai­nus tie­kia fir­mos „Ca­se“ (mo­de­liai Axial Flow 2366 ir Axial Flow 2388) ir „John De­e­re“ (mo­de­lis 9880 STS). Nuo 2006 m. eko­lo­gi­nės žem­dir­bys­tės ūkiuo­se bū­ti­nai teks sė­ti tik sa­vo ūky­je už­au­gin­tas sėk­las. To­dėl jau da­bar rei­kė­tų pirk­ti tuos kom­bai­nus, ku­rie ma­žiau pa­žei­džia sėk­lą.

 

Per­kant kom­bai­nus ser­vi­so įmo­nei ži­no­ti­na, kad per 40 pro­cen­tų žem­dir­bių au­gi­na ja­vus ma­žuo­se (iki 5 ha) plo­tuo­se. Nors tai su­da­ro tik 3,8 pro­cen­tus nuo vi­sų ša­lies ja­vų plo­to, ta­čiau ir juos rei­kia nu­pjau­ti. At­ski­rų au­ga­lų plo­tai yra dar ma­žes­ni. Dėl ma­žo ba­ro il­gu­mo, pjū­ties spar­ta bus ne­di­de­lė ir ma­žai pri­klau­sys nuo kom­bai­no na­šu­mo. To­dėl pa­slau­gų įmo­nėms rei­ka­lin­gi ir ne­di­de­lio na­šu­mo, bet ma­nev­rin­gi kom­bai­nai (Bi­zon Z140 Sam­po, Farm­li­ne 3370, KZS-3 ir kt.).

 

Ge­rai ir ap­gal­vo­tai pa­si­rin­kus ja­vų kom­bai­nus, ga­li­ma ne tik su­ma­žin­ti der­liaus nu­ė­mi­mo iš­lai­das ir grū­dų sa­vi­kai­ną, bet ir ra­cio­na­liau pa­nau­do­ti sa­vo ir įvai­rių fon­dų lė­šas, gau­ti ge­ros ko­ky­bės sėk­lą.