- Dr. Sigitas JAPERTAS, Renata JAPERTIENĖ
- Mano ūkis
Urėja – tai maža organinė molekulė, kurią sudaro anglis, azotas, deguonis ir vandenilis. Ji yra kraujo ir kitų kūno skysčių sudėtinė dalis. Urėja su vandeniu lengvai patenka į kūno audinius ir gali iš kraujo „pereiti“ į pieną.
Urėja (šlapalas arba karbamidas) yra galutinis azoto apykaitos organizme produktas. Jos kiekis piene parodo azoto ir energijos pusiausvyrą didžiajame prieskrandyje, t.y. karvių „apsirūpinimą“ baltymingais ir energetiniais pašarais.
Kad didysis prieskrandis gerai virškintų, jame turi būti pakankamai energetinių (kukurūzų, grūdinių augalų ir kt.) ir baltymingų pašarų (žolės, išspaudų, rupinių ar kt.), taip pat ir ląstelienos (reikia išlaikyti pusiausvyrą tarp žolinių ir koncentruotų pašarų). Pagal urėjos kiekį galima spręsti, ar didžiajame prieskrandyje netrūksta energijos ir azoto.
Didžiajame prieskrandyje pasigamina ne urėja, o amoniakas, kuris su krauju patenka į kepenis. Jose amoniakas „perdirbamas“ į urėją. Vėliau dalis šios medžiagos pašalinama su šlapimu ir pienu, kita – su seilėmis vėl pasisavinama. Taigi urėjos kiekis yra maisto medžiagų pusiausvyros didžiajame prieskrandyje ir kepenų veiklos indikatorius.
Amoniakas yra nuodingas
Pagal urėjos kiekį piene galima spręsti apie baltymų skilimą didžiajame prieskrandyje. Baltymų virškinimo procese išsiskiria amoniakas, kurį naudoja didžiojo prieskrandžio mikroorganizmai savo baltymams (mikrobiniams baltymams) gaminti. Nepanaudotas amoniakas yra nuodingas gyvulio organizmui, todėl kepenyse jis virsta urėja, kuri yra netoksiška. Energetiniai pašarai (grūdai, cukrinių runkelių griežiniai, melasa ir kt.) pagerina didžiojo prieskrandžio mikroorganizmų veiklą, todėl jie suvartoja daugiau amoniako. Taigi kartu su daug baltymų turinčiais pašarais (žirniais, pupomis ir rapsų, sojų, saulėgrąžų, linų sėmenų išspaudomis ar rupiniais bei kitais pašarais) galvijams reikėtų duoti ir energetinių pašarų.
Baltymingi pašarai karvių racione būtini
Urėjos kiekis piene priklauso nuo kelių veiksnių: baltymų, energijos ir vandens suvartojimo; kepenų ir inkstų veiklos; šlapimo išsiskyrimo.
Karvių organizme baltymų atsargų nėra, todėl baltymingi pašarai jų racione būtini. Šeriamo visaverčiais pašarais suaugusio sveiko gyvulio organizme yra azoto pusiausvyra, t.y. su pašaru gauto azoto kiekis lygus išsiskyrusiam azoto kiekiui. Tai rodo, kad baltymų apykaita organizme normali ir urėjos piene randama 15-30 mg%. Azoto pusiausvyra išlieka ir tada, kai gyvulys gauna daugiau baltymų negu jų reikia suvartotiems baltymams atstatyti. Tuomet daugiau azoto urėjos pavidalu išsiskiria su pienu (piene urėjos randama daugiau kaip 30 mg%) ir šlapimu. Šiuo atveju pašarai naudojami neefektyviai, didėja pieno savikaina. Per didelis baltymų kiekis neigiamai veikia įvairius fiziologinius procesus ir karvės pradeda sirgti medžiagų apykaitos, tešmens ligomis, prasčiau apsivaisina ir kt.
Jei piene urėjos nustatoma mažiau kaip 15 mg%, reiškia, kad karvių racione trūksta baltymingų pašarų. Padidinus jų kiekį, padaugės ne tik pieno, bet ir padidės pieno baltymingumas (1 ir 2 lentelės). Be to, karvės mažiau sirgs medžiagų apykaitos ligomis.
Urėjos kiekis paros metu kinta: didžiausias būna praėjus 4-6 val. po šėrimo, o mažiausias - prieš šėrimą. Vakarinio melžimo piene urėjos būna daugiau nei rytinio, o visos dienos pieno mėginyje (2 ar 3 melžimų) urėjos kiekis lieka stabilus.
Daugiau negu metus trukusių tyrimų patirtis rodo, jog individualus urėjos kiekio nustatymas ir karvių suskirstymas į šėrimo grupes pagal jos kiekį piene padidino ir primilžius, ir pieno baltymingumą, nes pašarai buvo geriau pasisavinami.
Tačiau reikia būti objektyviems ir nepriskirti urėjos kiekio rodikliui tų savybių, kurių jis neturi. Visų pirma, nereikia pamiršti pagrindinių mitybos taisyklių: jeigu racionas kelia didelį acidozės pavojų, savaime aišku, jog pirmiausia reikia išspręsti šią problemą, o tik po to normalizuoti urėjos kiekį piene.