23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/03
Nau­jo­vė ser­ti­fi­kuo­jant sėk­las - au­ga­lų veis­lių ve­ge­ta­ci­niai ban­dy­mai
  • Dr. Edu­ar­das LEMEŽIS VALSTYBINĖ SĖKLŲ IR GRŪDŲ TARNYBA
  • Mano ūkis

Tei­si­nė sėk­li­nin­kys­tės ba­zė ku­ria­ma tam, kad žem­dir­bys ga­lė­tų įsi­gy­ti ko­ky­biš­ką sėk­lą ir iš­au­gin­tų gau­sų au­ga­lų der­lių. 2001 me­tais pri­im­tas nau­jas LR au­ga­lų sėk­li­nin­kys­tės įsta­ty­mas, 2002 m. pa­tvir­tin­ti pri­va­lo­mie­ji au­ga­lų dau­gi­na­mo­sios me­džia­gos ko­ky­bės rei­ka­la­vi­mai, pa­ruoš­tos au­ga­lų dau­gi­na­mo­sios me­džia­gos tie­ki­mo į rin­ką tai­syk­lės, pra­dė­ti pe­ra­tes­tuo­ti dau­gi­na­mo­sios medžia­gos tie­kė­jai. Nuo šių me­tų ve­ge­ta­ci­niuo­se ban­dy­muo­se bus pra­dė­tos tik­rin­ti ir Lie­tu­vo­je dau­gi­na­mos už­sie­nie­tiš­kos veis­lės.

 

Vi­si pa­ruoš­ti tei­sės ak­tai su­de­rin­ti su ati­tin­ka­mais Eu­ro­pos Są­jun­gos do­ku­men­tais. 1999 m. Lie­tu­va bu­vo pa­kvies­ta pri­si­jung­ti prie Tarp­tau­ti­nės eko­no­mi­nio ben­dra­dar­bia­vi­mo ir plėt­ros or­ga­ni­za­ci­jos (OECD) ja­vų, žo­lių ir alie­ji­nių bei pluoš­ti­nių au­ga­lų sėk­los ser­ti­fi­ka­vi­mo sche­mų.

 

Da­ly­va­vi­mas šios or­ga­ni­za­ci­jos veik­lo­je įpa­rei­go­ja Lie­tu­vą pa­keis­ti mi­nė­tų au­ga­lų sėk­los ser­ti­fi­ka­vi­mo tvar­ką, kad ji ati­tik­tų rei­ka­la­vi­mus, t.y. ne tik ap­ro­buo­ti sėk­li­nį (veis­li­nį) pa­sė­lį ir nu­sta­ty­ti nuim­tos sėk­los ko­ky­bę la­bo­ra­to­ri­jo­je, bet ir vyk­dy­ti ve­ge­ta­ci­nius ban­dy­mus („post kon­tro­lę“). Iki šiol ve­ge­ta­ci­niai ban­dy­mai Lie­tu­vo­je ne­bu­vo vyk­do­mi. Už sėk­los ser­ti­fi­ka­vi­mą pa­gal OECD rei­ka­la­vi­mus at­sa­kin­ga Vals­ty­bi­nė sėk­lų ir grū­dų tar­ny­ba prie Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos (VSGT).

 

Tin­ka­miau­sių Lie­tu­vo­je au­gin­ti au­ga­lų veis­lių są­ra­šas kas­met pa­si­pil­do nau­jo­mis veis­lė­mis. Ap­ro­buo­jant sėk­li­nius pa­sė­lius kar­tą per ve­ge­ta­ci­ją, net spe­cia­lis­tams da­ro­si vis sun­kiau at­skir­ti vie­ną veis­lę nuo ki­tos ir nu­sta­ty­ti, ar au­gi­na­ma veis­lė yra tik­rai ta. Juo la­biau, kad ge­rai ži­no­ma, jog, pri­klau­so­mai nuo me­te­o­ro­lo­gi­nių ir au­gi­ni­mo są­ly­gų, veis­lės mor­fo­lo­gi­niai po­žy­miai ga­li pa­si­keis­ti. Ve­ge­ta­ci­niais ban­dy­mais ser­ti­fi­kuo­tos sėk­los siun­tos veis­lės ta­pa­tu­mas, veis­li­nis gry­nu­mas bei ki­tos pa­sė­lio sa­vy­bės tik­ri­na­mos per vi­są ve­ge­ta­ci­jos pe­ri­odą, ly­gi­nant pri­sta­ty­tus skir­tin­gų ka­te­go­ri­jų ban­di­nius su stan­dar­ti­nės veis­lės pa­vyz­džiu. Ve­ge­ta­ci­niais ban­dy­mais tiks­liau nu­sta­to­mas veis­lės ta­pa­tu­mas ir gry­nu­mas. Jei­gu nu­sta­to­ma, kad dau­gi­na­mo­ji me­džia­ga ne­ati­tin­ka tei­sės ak­tų nu­sta­ty­tų rei­ka­la­vi­mų, VSGT tu­ri tei­sę su­stab­dy­ti iš šios siun­tos gau­tos dau­gi­na­mo­sios me­džia­gos to­les­nį dau­gi­ni­mą, o jos par­da­vė­jas kom­pen­suo­ja nuos­to­lius pir­kė­jui.

 

Ve­ge­ta­ci­niai ban­dy­mai 2001 m. bu­vo pra­dė­ti vyk­dy­ti Dot­nu­vo­je - Aka­de­mi­jo­je (Kė­dai­nių r.) 2 ha plo­te. Ser­ti­fi­kuo­tų sėk­los siun­tų ban­di­niai ve­ge­ta­ci­niams ban­dy­mams pri­sta­to­mi iš VSGT Kau­no, Klai­pė­dos, Pa­ne­vė­žio, Šiau­lių ir Vil­niaus sky­rių. Pa­pil­do­mi ban­di­niai iš­ty­ri­mui ve­ge­ta­ci­niuo­se ban­dy­muo­se at­ren­ka­mi iš vi­sų lie­tu­viš­kų veis­lių ser­ti­fi­kuo­tų sėk­los siun­tų. Už­sie­nie­tiš­kų veis­lių ve­ge­ta­ci­niai ban­dy­mai at­lie­ka­mi veis­les at­sto­vau­jan­čių fir­mų pra­šy­mu. 2001 m. bu­vo pa­sė­ti 47 va­sa­ri­nių mie­žių, 5 avi­žų, 3 vi­kių, 28 dau­gia­me­čių žo­lių, o ru­de­nį 17 ru­gių bei 52 žie­mi­nių kvie­čių ban­di­niai. Per­nai tir­tų ban­di­nių skai­čius ge­ro­kai iš­au­go. Va­sa­ri­nių ja­vų jau bu­vo tir­ta 92, o dau­gia­me­čių žo­lių ir žie­mi­nių ja­vų 2003 m. ty­ri­mui pa­sė­ta 51 ir 72 ban­di­niai ati­tin­ka­mai. Ja­vai bu­vo sė­ja­mi se­lek­ci­ne tiks­laus iš­sė­ji­mo sė­ja­mą­ja SSFK tri­mis pa­kar­to­ji­mais. Lau­ke­lis – 7 m il­gio ir 1,05 m plo­čio. Žo­lės sė­tos tan­kia sė­ja ran­ka vie­nu pa­kar­to­ji­mu dvie­jo­se ei­lu­tė­se. Ei­lu­tės il­gis 6 m. (2003 m. sė­jai jau įsi­gy­ta “Win­ters­tei­ger GmbH” fir­mos tiks­laus iš­sė­ji­mo žo­lių sė­ja­mo­ji). Veis­lės ta­pa­tu­mas bu­vo nu­sta­to­mas, ly­gi­nant kiek­vie­nos veis­lės skir­tin­gų ka­te­go­ri­jų sėk­los ban­di­nius su tos veis­lės stan­dar­ti­niu ban­di­niu. Lie­tu­viš­kų veis­lių stan­dar­ti­niai ban­di­niai bu­vo gau­ti iš Lie­tu­vos žem­dir­bys­tės ins­ti­tu­to, o už­sie­nie­tiš­kų veis­lių - iš tos ša­lies įga­lio­tos ins­ti­tu­ci­jos, ku­rio­je veis­lei bu­vo at­lik­ti išskir­ti­nu­mo, vie­no­du­mo ir sta­bi­lu­mo ty­ri­mai. Veis­li­nis gry­nu­mas nu­sta­to­mas su­skai­čiuo­jant ne­ti­piš­kus au­ga­lus pa­sė­ly­je. Ne­ti­piš­ki au­ga­lai nu­sta­ty­ti pa­gal ser­ti­fi­kuo­tos dau­gi­na­mo­sios medžia­gos tik­ri­ni­mo ve­ge­ta­ci­niais ban­dy­mais me­to­di­ką.

 

Pir­mie­ji du ve­ge­ta­ci­nių ban­dy­mų vyk­dy­mo me­tai pa­ro­dė, kad ša­lies dau­gi­na­mo­sios me­džia­gos tie­kė­jai su­ge­ba iš­au­gin­ti ko­ky­biš­ką ja­vų ir dau­gia­me­čių žo­lių ser­ti­fi­kuo­tą dau­gi­na­mą­ją me­džia­gą. Ta­čiau bu­vo ir iš­im­čių. 2001 m. ban­dy­muo­se iš ser­ti­fi­kuo­tos va­sa­ri­nių mie­žių veis­lės Ūla siun­tos Nr. 00/B/073/01 išau­gin­ti au­ga­lai vi­suo­se tri­juo­se pa­kar­to­ji­muo­se bu­vo žemes­ni, ly­gi­nant su stan­dar­ti­nės veis­lės au­ga­lais. Pa­pil­do­mai at­lik­ta šio ban­di­nio grū­dų elek­tro­fo­re­zė pa­tvir­ti­no abe­jo­nes, kad tai ne tos pa­čios veis­lės sėk­la. Šios siun­tos grū­dų bal­ty­mų spek­trai sky­rė­si nuo stan­dar­ti­nės va­sa­ri­nių mie­žių veis­lės Ūla spek­trų. Ta­ria­mai eli­ti­nė va­sa­ri­nių mie­žių Ūla ser­ti­fi­kuo­tos sėk­los siun­ta iš tik­rų­jų bu­vo ne­ta­pa­ti stan­dar­ti­nei veis­lei.

 

Tarp 2002 m. ve­ge­ta­ci­niuo­se ban­dy­muo­se tir­tų žie­mi­nių kvie­čių veis­lės šir­vin­ta I ser­ti­fi­kuo­tos sėk­los ban­di­nių bu­vo nu­sta­ty­tos dvi ne­ta­pa­čios stan­dar­ti­nei veis­lei siun­tos (Nr. 01/C2/040/01 ir Nr. 01/C2/086/02). Au­ga­lai iš šių siun­tų sky­rė­si nuo stan­dar­ti­nės veis­lės šir­vin­ta I au­ga­lų iš­plau­kė­ji­mo lai­ku, aukš­čiu, var­pos il­giu ir 1 000 grū­dų ma­se. Jei tai bū­tų ne C2, o aukš­tes­nių ka­te­go­ri­jų sėk­la, jų dau­gi­ni­mas tu­rė­tų bū­ti su­stab­dy­tas, nes au­gin­to­jams par­duo­da­ma ne de­kla­ruo­ja­ma žie­mi­nių kvie­čių veis­lė šir­vin­ta I, o ki­ta ne­ži­no­ma veis­lė. Šiuo me­tu ruo­šia­ma to­kių ne­pri­pa­žin­tų sert­fi­kuo­tos sėk­los siun­tų dau­gi­ni­mo ir vals­ty­bės pa­ra­mos su­stab­dy­mo tvar­ka.

 

Pra­dė­ti vyk­dy­ti ve­ge­ta­ci­niai ban­dy­mai tu­rė­tų už­tik­rin­ti, kad ga­lu­ti­nį ser­ti­fi­kuo­tos sėk­los nau­do­to­ją pa­siek­tų ko­ky­biš­ka ir tik­rai tos veis­lės sėk­la, ku­rią jis ir no­rė­jo įsi­gy­ti, o vals­ty­bės pa­ra­ma ati­tek­tų tik ko­ky­biš­ką au­ga­lų dau­gi­na­mą­ją me­džia­gą iš­au­gi­nu­siems au­gin­to­jams.