23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2003/01
Cia­no­ak­ri­li­niai kli­jai (CAK)
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Pabaiga, pradžia 2002 m. Nr. 11

 

No­rint stip­riai su­kli­juo­ti įvai­rius plast­ma­si­nius dir­bi­nius iš po­lip­ro­pi­le­no, po­lie­ti­le­no, ki­tų ter­mop­las­ti­nių elas­to­me­rų (kau­čiu­ką) ir ki­tas sun­kiai su­kli­juo­ja­mas me­džia­gas, be me­cha­ni­nio pa­ruo­ši­mo daž­nai bū­ti­na pa­vir­šius ap­do­ro­ti che­mi­nė­mis me­džia­go­mis. Pvz., tik Loc­ti­te 770 Po­ly­o­le­fin Pri­mer grun­tu ap­do­ro­jus mi­nė­tas plast­ma­ses ga­li­ma kli­juo­ti. Pa­kan­ka grun­tą iš­purkš­ti ar­ba plo­nai už­tep­ti ant šva­rių abie­jų kli­juo­ja­mų pa­vir­šių ir 15-60 s džio­vin­ti. Po to, te­pa­mi cia­no­ak­ri­li­niai kli­jai ir de­ta­lės 10-120 s su­spau­džia­mos. Ge­riau­sias re­zul­ta­tas gau­na­mas, kai kli­juo­ja­ma tik už­te­pus grun­tą. Tuo­met me­džia­gos su­lim­pa per 30 s, o mak­si­ma­lus jung­ties stip­ru­mas pa­sie­kia­mas po 24 val. Skir­tin­goms kli­juo­ja­moms me­džia­goms (stik­lui, plast­ma­sei, me­ta­lui) pa­ren­ka­mi skir­tin­gi grun­tai.

 

Lie­tu­vo­je pla­ti­na­mi „Wei­con“, „Loc­ti­te“, „Le­ly-Tur­bo“ ir ki­tų fir­mų cia­no­ak­ri­li­niai kli­jai (CAK) la­bai stip­riai ir grei­tai su­kli­juo­ja skir­tin­gas me­džia­gas. Kli­juo­ja­mi pa­vir­šiai tu­ri bū­ti šva­rūs, sau­si ir ge­rai pri­glus­ti vie­nas prie ki­to. Kli­jai po­li­me­ri­zuo­ja­si vei­kia­mi oro drėg­mės (esant 20oC, bū­ti­na bent 50-60 proc. oro drėg­mė). Kli­juo­ja­mus pa­vir­šius pa­kan­ka su­spaus­ti ke­lioms se­kun­dėms. Kuo plo­nes­nis kli­jų sluoks­nis, tuo stip­riau ir grei­čiau de­ta­lės su­kli­juo­ja­mos, o su­kli­juo­tos vie­tos be­veik ne­si­ma­to. CAK kli­juo­ja­mos be­veik vi­sos me­džia­gos. Uni­ver­sa­lūs skys­ti kli­jai Su­per at­tak (401) grei­tai ir tvir­tai su­kli­juo­ja ke­ra­mi­ką, por­ce­lia­ną, me­die­ną, odą, gu­mą, dirb­ti­nį pluoš­tą ir plast­ma­ses. 406 su­kli­juo­ja gu­mą su gu­ma (pvz., san­da­ri­ni­mo žie­dus), dau­gu­mą plast­ma­sių, ma­ši­nų tar­pik­lius, izo­lia­ci­nes me­džia­gas, su­tvir­ti­na plast­ma­si­nio ve­le­no ir kor­pu­so jung­tį, esant 0,05-0,1 mm tar­pe­liui (1 pav.). Kli­jų nau­do­ji­mo tem­pe­ra­tū­ra iki 80oC. Mo­men­ta­liai kli­juo­jan­ti že­lė 454 nau­do­ja­ma ne­ly­gių ma­žų de­ta­lių me­ta­li­niams pa­vir­šiams kli­juo­ti (ne­nu­te­ka nuo ver­ti­ka­lių pa­vir­šių, ne­si­ge­ria į aky­tas me­džia­gas: me­die­ną, be­to­ną, po­pie­rių, kar­to­ną ir pan). 496 CAK nau­do­ja­mi smul­kioms de­ta­lėms su­kli­juo­ti, kai tar­pe­lis 0,05-0,1 mm. Kli­juo­tos jung­tys at­spari­os vib­ra­ci­joms.

 

Var­to­jant CAK rei­kia sau­go­ti odą ir akis, mū­vė­ti po­lie­ti­le­ni­nes pirš­ti­nes ar­ba nau­do­ti do­za­vi­mo prie­tai­sus. Pa­tal­po­je (dar­bo vie­to­je) tu­ri veik­ti iš­trau­kia­mo­ji ven­ti­lia­ci­ja (kli­jų ga­rai sun­kes­ni už orą).

 

Kli­ja­vi­mas, už­lie­ji­mas

 

Už­lie­ja­ma ma­sė už­pil­do ma­žas tuš­tu­mas ar pa­den­gia pa­vir­šius: taip pa­di­di­na­mas kon­struk­ci­nių da­lių stan­du­mas, izo­liuo­ja­mi lai­dai ir ka­be­liai, san­da­ri­na­mi ply­šiai ir an­gos. Loc­ti­te už­lie­ja­mos ma­sės pa­grin­dą su­da­ran­čios me­tak­ri­li­nės (ak­ri­li­nės) der­vos yra vie­na­kom­po­nen­tės ir klam­pios. Rep­lėms, jun­gik­liams, plast­ma­si­niams kor­pu­sams, in­jek­ci­nėms ada­toms už­lie­ti nau­do­ja­mi kon­struk­ci­niai kli­jai (kie­tė­ja ul­tra­vio­le­ti­niuo­se spin­du­liuo­se) pa­teik­ti len­te­lė­je (žr. „M.ū.“ 2002 m. Nr. 11).

 

Wei­con kon­struk­ci­niai dvi­kom­po­nen­ti­niai kli­jai (RK-1300 bei RK-1500) skir­ti me­ta­lui, plast­ma­sei, me­džiui, ke­ra­mi­kai, stik­lui su­kli­juo­ti (2 pav.). Jie už­pil­do tar­pus iki 0,4 (at­ski­rais at­ve­jais iki 0,8) mm. Stip­ru­mas kli­juo­jant me­ta­lą bū­na 23-35 N/mm2. Per 2-4mi­nu­tes pa­sie­kia­mas pra­di­nis jung­ties tvir­tu­mas, o po 2 va­lan­dų kli­juo­ta jung­tis vi­siš­kai su­tvir­tė­ja.

 

Loc­ti­te pro­duk­tai kie­tė­ja vei­kia­mi ak­ty­vik­lių - 326 su ak­ty­vik­liu 764, o 329 bei 330 ati­tin­ka­mai su ak­ty­vik­liais 737 ir 738. Ak­ty­vik­liai pa­grei­ti­na kli­ja­vi­mą ir pa­di­di­na stip­ru­mą. Mi­nė­ti kli­jai nau­do­ja­mi skir­tin­goms me­džia­goms su­kli­juo­ti: me­ta­lui, stik­lui, ak­me­niui, me­džiui ir dau­ge­liui plast­ma­sių (iš­sky­rus po­lie­ti­le­ną, po­lip­ro­pi­le­ną, gu­mą). Su­kli­juo­ja­mi ir ne­pa­kan­ka­mai rū­pes­tin­gai nu­va­ly­ti pa­vir­šiai. Kli­jai te­pa­mi ant vie­no pa­vir­šiaus (ge­riau aky­to, ne­ly­gaus), ak­ti­va­to­rius – ant ki­to (3 pav.). Kli­jai at­spa­rūs tir­pik­liams ir drėg­mei. Ga­li už­pil­dy­ti iki 0,5 mm tar­pus. Nau­do­ji­mo tem­pe­ra­tū­ra: 326 ir 329 - nuo -55 iki 120oC, o 330 nuo -55 iki 100oC. Jung­tis bū­na la­bai tvir­ta, kai pa­vir­šiaus plo­tas di­des­nis kaip 2 cm2.

 

Už­lie­ji­mas la­bai se­niai ir pla­čiai tai­ko­mas re­mon­tuo­jant ma­ši­nas. Įvai­rios fir­mos tie­kia Plas­tik-Stahl, Tur­bo­me­tall, Uni­rep, Epo­xy-Flüssig­me­tall, Me­tall Set ir ki­tas me­džia­gas. Pvz., Loc­ti­te dvi­ejų da­lių epok­si­di­nė ma­sė su me­ta­lo mil­te­lių už­pil­du Flüssig­me­tall (fa­suo­ja­mas į dvi­gu­bos tal­pos švirkš­tus) pa­tai­so, už­pil­do ir kli­juo­ja ge­le­žį, plie­ną, ke­tų (4 pav.), bron­zą, va­rį, aliu­mi­nį, ke­ra­mi­ką, por­ce­lia­ną, me­dį ir be­to­ną. Šią su­tvir­tė­ju­sią me­džia­gą ga­li­ma gręž­ti, srieg­ti, dil­dy­ti ar ki­taip me­cha­niš­kai ap­do­ro­ti. Loc­ti­te Me­tall-Set - dvi­kom­po­nen­tė epok­si­di­nė der­va, su­mai­šy­ta san­ty­kiu 1:1, tin­ka me­ta­lo de­fek­tų tuš­tu­moms, įtrū­ki­mams už­pil­dy­ti; su­kie­tė­ju­sią der­vą ga­li­ma ap­do­ro­ti kaip me­ta­lą.

 

Ga­mi­nių ST (pa­stos) se­ri­ja skir­ta: ST1 - de­ta­lėms iš ge­le­žies jun­gi­nių glais­ty­ti ir tai­sy­ti; ST2 - de­ta­lių iš ge­le­žies ly­di­nių tuš­tu­moms ir įtrū­ki­mams už­pil­dy­ti tiks­liai pa­gal pa­vir­šių for­mą; ST3 - de­ta­lėms iš ge­le­žies ly­di­nių glais­ty­ti ir tai­sy­ti, kai rei­kia, kad grei­tai su­kie­tė­tų, pvz., srie­gi­nėms sky­lėms tai­sy­ti; ST4 - de­ta­lių iš ge­le­žies ly­di­nių nu­di­lu­sioms vie­toms pa­deng­ti ir ap­do­ro­ti me­cha­niš­kai; sluoks­nis stip­rus ir pa­si­žy­mi te­pi­mo­si sa­vy­be; aliu­mi­nio pas­ta Al1 - aliu­mi­nio ir jo ly­di­nių de­ta­lių de­fek­tams tai­sy­ti.

 

Su­tai­sy­tos de­ta­lės ga­li dirb­ti iki 120oC tem­pe­ra­tū­ro­je, iš­sky­rus ST3 iki 100oC. At­spa­ru­mas kir­pi­mui tem­piant (DIN53283) – 15-22 N/mm2.

 

Fir­mos „Wei­con“ me­džia­gos Plas­tik-Stahl – tai 12 ti­pų ga­mi­nių se­ri­ja (epok­si­di­nių der­vų pa­grin­du), skir­ta pa­čių įvai­riau­sių au­to­mo­bi­lių, trak­to­rių ir ki­tų ma­ši­nų de­ta­lėms re­mon­tuo­ti – va­rik­lio ci­lin­drų blo­kams bei gal­vu­tėms, iš­dė­vė­tiems siur­bliams, ro­to­riams, ve­le­nams, kor­pu­sams krei­pian­čio­sioms ir ki­toms de­ta­lėms re­mon­tuo­ti, už­te­pant ar­ba už­lie­jant rei­kia­mos su­dė­ties (sa­vy­bių bei nau­do­ji­mo ypa­ty­bių) sluoks­nį.

 

Pa­ren­gė Vy­te­nis JAN­KAUS­KAS

LIE­TU­VOS ŽE­MĖS ŪKIO UNI­VER­SI­TE­TAS