Ūkis
Šamai auga tyloje ir tamsoje
2014-09-09

Kauno r. Artėjant automagistrale Kauno link ties Naujaisiais Muniškiais iškilęs gamybinės paskirties pastatas verčia spėlioti - tai sandėlis, dirbtuvės, o gal itin moderni ferma? Iš tiesų tai šiltavandenių šamų auginimo ir perdirbimo kompleksas, kurio gamybiniai pajėgumai - 360 tonų per metus.

Šamų auginimo kompleksas priklauso bendrovei „jFish". „Galiu pasakyti tiksliai, kada gimė šio verslo idėjas - tai buvo 2011 m. vasario 20 d. Sėdėjome su kolega ir galvojome, kuo užsiimti. Nutarėme, kad vertėtų pasukti į žemės ūkį", - prisimena „jFish" generalinis direktorius Gintautas Ramanauskas.

Turime savo unikalią technologiją, kuri sėkmingai veikia. Galėtume ją netgi platinti", - sako įmonės „jFish" generalinis direktorius Gintautas Ramanauskas

Pasak jo, tvirtai žinojo, kad nedarys to, ką daro visi, neaugins to, kas auga natūralios gamtos sąlygomis. Mąstė apie stručių, stumbrų, gyvačių auginimą. „Užkliuvome už šiltavandenių šamų (lot. Clarias gariepinus). FAO prognozės apskritai labai palankios žuvies auginimui, kadangi natūralūs žuvų resursai katastrofiškai mažėja ir juos reikia apsaugoti", - paaiškina G. Ramanauskas.

Patirties verslininkas G. Ramanauskas turėjo projektų rengime ir realizavime, tačiau tai nebuvo nieko bendro nei su žemės ūkiu, nei su akvakultūra. Jis nustebo susidūręs su problema: paaiškėjo, kad akvakultūros technologijos - tai absoliučiai uždara sritis. „Ne tik kad nesidalijama informacija, bet ji net neparduodama", - stebisi G. Ramanauskas.

Ne viena Europoje šioje srityje lyderiaujanti kompanija paprasčiausiai atsisakė bendradarbiauti su lietuviais. Teko viską kurti patiems. „Todėl pas mus yra įdiegta visiškai originali ir technologija, ir pati įranga. Įsivaizduokite, kaip siuvėja pasiuva suknelę iš medžiagos, siūlų, sagų, taip ir mes įrangą sukomplektavome iš to, kas yra rinkoje", - paaiškina įmonės vadovas. Derinimo ir paleidimo darbai užtruko metus, tačiau dabar akivaizdu, kad naujai sukurta technologija efektyviai veikia.

Pagrindas - vandens kokybė

Auginant žuvis uždarose sistemose, svarbiausi yra du parametrai - vandens kokybė ir šiluma. Jei vanduo geras, žuvys puikiai įsisavina maistą ir gerai auga. Jei vanduo blogas, žuvys gerokai prasčiau auga, padaugėja kritimų, gali prasidėti įvairios ligos. Kiekviena žuvų rūšis turi savo optimalius vandens parametrus. Šiltavandeniai šamai yra iš tų žuvų, kurios atleidžia daugiausia klaidų, kitaip tariant, jos tikrai nėra iš lepiųjų. Pagrindinis dalykas - vanduo turi būti šiltas, 24 oC.

Vandens valymo įranga - visos gamyklos širdis, nes būtent nuo vandens kokybės didele dalimi priklauso žuvų auginimo sėkmė

Šaltas, žemiau 10 oC temperatūros vanduo šamus veikia pražūtingai - jie tarsi panyra į komą. Beje, geriausias būdas gauti aukščiausios kokybės šamų mėsą - juos užmigdyti šaltame vandenyje: taip jis žūva be streso, į audinius neišskiriama nereikalingų medžiagų.

Viename tokiame baseine auga maždaug 6 t šamų

Vandenį, kuriame auga šamai, reikia nuolat valyti mechaniškai ir biologiškai, dezinfekuoti, švitinti ultravioletiniais spinduliais, pašildyti ir grąžinti atgal į baseinus. Tokie pagrindiniai darbai, o toliau prasideda niuansai. „Kaip valyti mechaniškai? O kaip biologiškai? Gali būti daugybė sprendimų. Sakyčiau, netgi gerai, kad mes pradėjome dirbti neturėdami jokios patirties šioje srityje. Tai reiškia, kad mes neturėjome ir jokių išankstinių nuostatų. Didžiausia visų senų technologų bėda, kad jie niekada negali išeiti iš savo rėmų", - sako G. Ramanauskas.

Į žuvies auginimo kompleksą investuota 12 mln. Lt. Pagal Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2007-2013 m. veiksmų programos priemonės „Akvakultūra" veiklos sritį „Investicijos į akvakultūros įmones" gauta 1,7 mln. Lt parama.

Tokioms žuvytėms - maždaug 2 mėnesiai. Tai prekinis mailius, sveriantis apie 10 gramų

„Esame industrinis kompleksas, visiškai vertikaliai integruoti: turime naršinimą, auginimą ir perdirbimą. Projektinis  įmonės pajėgumas - iki 360 tonų žuvies per metus", - gamybos apimtis apibūdina generalinis direktorius.

Šamų tingumas - patrauklus bruožas verslui

Šiltavandeniai šamai - palyginti tingios žuvys, kai nėra būtinybės, jie beveik nejuda. Būtent tingumas daro ją tinkamą auginti pramoniniu būdu. Leidžiant šamams ramiai tinginiauti, galima užsiauginti reikiamo svorio žuvį. Baseinuose šiltavandeniai šamai iki kilogramo svorio užauga maždaug per 9 mėnesius. Žuvys šeriamos tik specialiai šamams gaminamais pašarais, kurie yra visiškai natūralūs. „Jie brangūs, tačiau šioje vietoje ne vieta taupyti", - tarsteli įmonės vadovas.

Augančiam mailiui palaikoma apie 27 laipsnių vandens temperatūra

Patelės laikomos tam tikrose sąlygose, joms leidžiami skatinamieji preparatai, tada jos pradeda neršti, ikrus reikia melžti, apvaisinti, išsiritusį iš ikriukų mailių maitinti (tam specialiai auginamas planktonas). Jei patelėms sudaromos tinkamos sąlygos, jos gali neršti kas 4 mėnesius. Pirmą kartą neršia 1,5 metų sulaukusios patelės.

„Dabar mes dar tik „užsikraudinėjame" savo gamyklą, naršiname pateles, auginame mailių ir užpildome žuvimis vis daugiau baseinų. Iš šalies nusipirkti mailiaus nėra kur, arba jis mums netinka dėl prastos genetikos", - darbų eigą paaiškina vadovas. Pirmąją partiją žuvų (6 tonas) veisimui jie įsigijo Olandijoje iš mokslinės laboratorijos, kuri garantavo šamų genetinį grynumą. „Prie mūsų mailiaus dabar stovi eilė ir aš sprendžiu, kas labiau apsimoka - parduoti ar palikti savo gamyklos užpildymui", - sako G. Ramanauskas.

Įmonė turi visus įmanomus europinius Maisto ir veterinarijos tarnybų sertifikatus: auginimui, naršinimui, perdirbimui, tai pat gyvūnų gerovės pažymėjimą. Dabar, kai gamyba sustyguota, metas užsiimti produktų (skrostų šviežių šamų, rūkytų žuvų ir filė) realizacija.

„Mūsų ateities planai yra dideli ir tikrai neapsiriboja tik Lietuvos rinka", - optimistiškai nusiteikęs G. Ramanauskas visus, norinčius paragauti patiekalų iš šamo mėsos, kviesdamas užsukti į tame pačiame komplekse veikiančią kavinę „Šaminė".

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kokios priežastys verčia / priverstų atsisakyti ūkio?
Orai