Basf 2024 04 19 / 2024 04 24 A1 Basf 2024 04 19 / 2024 04 24 m1
Ūkis
Nuo sofos iki aktyvaus ūkininko

Leliūnai (Utenos r.). „Trejus metus buvau sofos ūkininkas, bet domėjausi žemės ūkiu, važinėjau į mokymus, sužinojau apie mėsinių galvijų auginimą ir išgirdau apie Leliūnuose parduodamą ūkį“, – pasakoja mėsinių galvijų augintojas Mindaugas Kinderis.

Gavęs paskolą ūkiui įsigyti, M. Kinderis pradėjo aktyvų ūkininkavimo laikotarpį – sofos ūkininko laikas baigėsi.

Per 10 veiklos metų išplėtė, išgrynino limuzinų veislės bandą, gavo ekologinio ūkio sertifikatą, pradėjo gaminti mėšlo granules, atidarė mėsos cechą.

Bioversija 2024 04 26 m7

Intensyvios veislės galvijus augina ekstensyviai

Ūkininkas įsigijo 27 limuzinų veislės ir mišrūnes telyčias, ūkinius pastatus su tvartu, 40 ha žemės.  Pradžia buvo sunki, trūko žinių. Teko mokytis, gilintis į visai naujus dalykus. Užtruko, kol surinko gerą ir patikimą darbuotojų komandą.

Tik prieš 2–3 metus baigė brokuoti prastesnės veislinės vertės karves ir išsigrynino motininę bandą, kurią didino iš savo ūkyje atvestų telyčių. Bulius reproduktorius atsivežė iš Prancūzijos.

Mindaugas iškart planavo, kad prekiaus jautiena. „Jeigu nori gyventi iš gyvų galvijų, turi būti stambus žaliavos tiekėjas. Nenorėjau eiti tuo keliu. Pasirinkau mažesnę bandą ir kurti pridėtinę vertę. Tad dabar ir patys skaniai valgome, ir su kitais dalijamės“, – apie verslo modelio pasirinkimą kalbėjo ūkininkas.

Lietuvoje esame išskirtiniai, nes intensyvios veislės galvijus auginame ekstensyviai, šeriame tik šienu ir šienainiu. Užauginta ant žalienų jautiena yra visai kitokia, o mums mėsos kokybė svarbiausia“, – aiškina Mindaugas.

Anksčiau dalį atjunkytų veršelių parduodavo, bet šiemet atidarė mėsos išpjaustymo cechą, tad visi lieka ūkyje. Dalį parduoda veislei.

Ūkyje – visa nuo lauko iki stalo grandinė

Pradėjęs ūkininkauti Mindaugas pirko skerdimo, mėsos išpjaustymo paslaugas, bet jų kokybė ne visada tenkino.

„Supratau, kad atsakyti už savo produkciją galėsiu tik tada, kai pats sukursiu visą grandinę nuo lauko iki stalo. Vien dėl to verta turėti savo mėsos cechą. Tiekiame išskirtinės kokybės mėsą, todėl jokių klaidų gamybos procese negali būti“, – teigia ūkininkas.

Skerdyklą ir mėsos cechą rekonstruotose patalpose M. Kinderis įsirengė kartu su kaimynu, pasinaudoję KPP bendradarbiavimo priemone.

„Reikia judinti kooperaciją. Manau, didžiausia Lietuvos ūkininkų problema – kad nesame kooperuoti. Kai esi tik žaliavos gamintojas, dėl mažos derybinės galios dažnai lieki kvailio vietoje. O Vakaruose dauguma ūkininkų naudojasi įvairiomis kooperacijos formomis, kooperatyvai yra ir didžiausios perdirbimo įmonės“, – kooperacijos nauda neabejoja angusų augintojas. 

Skerdžiami kastruoti buliukai – jų mėsa kokybiškesnė. Jie lėčiau bręsta, todėl vėliau pradeda auginti riebalus, iki realizuojamo svorio (600–700 kg) auginami ilgiau – dvejus metus. Kas mėnesį skerdžia po du jautukus, ateityje pardavimų apimtis tikisi didinti.

Jautiena prekiauja tiesiai iš ūkio, jau buriasi savas klientų ratas. Mėsą klientams veža maždaug 100 km spinduliu. Dalį gyvulių M. Kinderis parduoda ir perdirbėjams. „Visiems paskambinu, padarau aukcioną – kuris daugiau moka, tam ir parduodu“, – sako jis.

Autorius: Dovilė Šimkevičienė
Gudinas -  23 06 14 + MU 2024

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

Taip pat šia tema skaitykite
Skaitomiausios naujienos
Verslo informacija
Apklausa
Kokio senumo traktorių turite ūkyje?
Visos apklausos