Basf 2024 04 19 A1 Basf 2024 04 19 m1
Ūkis
1000-tasis konsultantų klientas – Skuodo rajono ūkininkas

Kėdainiai, vasario 9 d. Vis daugiau ūkininkų jau žino apie kompleksinio paramos susiejimo reikalavimus, o dar tik besiaiškinantiems šias subtilybes į pagalbą atskuba konsultantai. Ūkininkai  konsultavimo paslaugoms gali gauti paramą. Pasinaudoti šia galimybe suskubo ir Skuodo rajono ūkininkas Petras Milinskas. Su juo Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba pasirašė 1000-ąją sutartį pagal Kaimo plėtros plano priemonę „Naudojimasis konsultavimo paslaugomis“.

Ekologiniame ūkyje auginantis aronijas ir šaltalankius, ateityje galvojantis ir apie braškyną, P. Milinskas sako, kad  verčiantis uogininkyste problemų netrūksta -  nestabilios kainos, sudėtingos realizavimo galimybės, darbininkų trūkumas. Tenka galvoti, kaip šias problemas išspręsti ir išvengti jų ateityje. „Sutartį pagal priemonę „Naudojimasis konsultavimo paslaugomis“ pasirašiau tikėdamasis išvengti rizikos ateityje. Skuodo rajono biuro konsultantėms paaiškinus apie mano ūkiui keliamus reikalavimus, nusprendžiau pasinaudoti parama. Žinau, kad dabar bus įvertinta, ar mano ūkis atitinka keliamus reikalavimus, gausiu ataskaitą apie trūkumus, galėsiu kompensuotis išlaidas už konsultacijas buhalterinės apskaitos klausimais. Manau, kad pasikonsultavęs tikrai mažiau rizikuosiu“, - sako P. Milinskas.

LŽŪKT Skuodo r. biuro vadovė Kristina Nikartienė tvirtina, kad konsultuojantis žymiai lengviau suprasti kompleksinius paramos susiejimo reikalavimus, įgyvendinti ir jų laikytis. Paramą konsultacijoms galima gauti penkioms veiklos sritims. Pagal pirmąją veiklos sritį skiriama parama tam, kad būtų įvertinta, ar ūkis atitinka kompleksinius reikalavimus ir darbo saugos standartus. Pagal antrąją  -  konsultacijoms dėl reikalavimų neatitikimų ar pažeidimo pašalinimo. Trečioji veikos sritis - konsultavimo paslaugos agrarinės aplinkosaugos klausimais. Ketvirtoji -  ūkio buhalterinės apskaitos ir jos tvarkymo konsultacijos, penktoji – konsultacijos miškų ūkio veiklos klausimais.

Bioversija 2024 04 15 m7

Pagal ketvirtąją veiklos sritį kompensuojama 50 procentų tinkamų finansuoti išlaidų, pagal visas likusias - 80 procentų. Paramos dydis vienam pareiškėjui 2007–2013 m. laikotarpiu negali būti didesnis nei 5179 litai.

Tuo tarpu LŽŪKT Skuodo r. biuro gyvulininkystės konsultantė Karolina Mitkuvienė teigia, kad jų biure daugiausia sutarčių dėl konsultavimo yra sudarę gyvulininkyste užsiimantys ūkininkai.  „Manau, kad kai kurie ūkininkai dar neįžvelgia dalyvavimo priemonėje „Naudojimasis konsultavimo paslaugomis“ naudos. Juk ateityje parama bus skiriama tik kompleksinės paramos susiejimo reikalavimus atitinkantiems ūkiams, o tikrinami – visi. Dar kol kas nėra finansiškai nukentėjusių, norėtųsi, kad ir nebūtų“, - sako konsultantė. Tad abejojantys, ar jų ūkis tikrai atitinka visus kompleksinio paramos susiejimo reikalavimus, gali kreiptis į konsultantus, o jų paslaugoms kompensuoti - pasinaudoti KPP parama. Pranešama, kad  už pažeidimus ūkiui mokamos išmokos gali būti sumažintos nuo 1 iki 100 procentų.

MŪ inf.

    Gudinas -  23 06 14 + MU 2024

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

    Apklausa
    Ko tikitės iš šiųmečio pasėlių deklaravimo?
    Visos apklausos