Briuselis. Stagnuojanti alyvuogių aliejaus, vyno, vaisių ir daržovių sektorių situacija nesikeis iki 2030 metų arba keisis labai mažai neigiama linkme, o eksportas šiek tiek augs, nurodoma ES ataskaitoje, kurioje analizuojamos žemės ūkio perspektyvos.
Tikimasi, kad iki 2030 m. alyvuogių aliejaus gamyba ES didės, visų pirma Ispanijoje ir Portugalijoje (2,3 proc. per metus). Įtakos augimui turės plečiami drėkinamų pasėlių plotai ir atnaujintos alyvmedžių plantacijos, kurios užaugina didesnį derlių.
Italijoje šis padidėjimas gali siekti 2 proc., o Graikijoje - 1,1 proc. per metus. Tai leis patenkinti augančią pasaulinę paklausą ir didėsiantį vartojimą Europos rinkoje, o ES sustiprins savo pozicijas kaip didžiausios pasaulyje alyvuogių aliejaus gamintojos ir eksportuotojos.
Beveik 99 proc. visų ES alyvuogių užauginama Ispanijoje, Italijoje, Graikijoje ir Portugalijoje. Italijoje ir Graikijoje alyvuogių ūkiai yra smulkūs, o Ispanijoje ir Portugalijoje jų gamybą plėtoja vidutiniai ir stambūs ūkiai.
Per pastarąjį dešimtmetį vyno vartojimas ES sumažėjo beveik 3 litrais vienam gyventojui, o iki 2030 m. vyno vartojimas sudarys 25 litrus vienam gyventojui. Nepaisant vartojimo nuosmukio, ES greičiausiai išsaugos vyno eksporto augimo tendenciją (+ 1,7 proc. kasmet) ir 2030 m. eksportuos 27 mln. hektolitrų. Eksporto augimą didžiąja dalimi nulems vyno su geografine nuoroda ir putojančio vyno paklausos augimas.
ES yra didžiausia pasaulyje vyno gamintoja, kasmet pagaminanti 160 mln. hektolitrų ir užimanti apie 60 proc. pasaulio rinkos. Dauguma ES vynų pagaminama Italijoje, Prancūzijoje ir Ispanijoje.
Ataskaitoje daugiausia dėmesio skiriama tik dviem vaisių ir daržovių sektoriaus rinkoms: obuolių ir pomidorų. Europos Sąjungoje obuolių gamyba 2016-2017 m. sudarė daugiau kaip 12 mln. tonų, daugiausia jų užauginta Lenkijoje, Italijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje.
Prognozuojama, kad iki 2030 m. šviežių obuolių suvartojimas nusistovės, o tai užtikrins stabilesnę ES gamybą - apie 12,5 mln. t per metus. Tačiau perdirbtų obuolių vartojimas gali mažėti. Numatoma, kad rentabilumas didės, nes plačiau taikomi šiuolaikiniai gamybos metodai, senuosius sodus keičia nauji, gerėja atsparumas ligoms ir kenkėjų kontrolė.
ES pomidorų rinkai prognozuojamas stabilumas, o vartojimas greičiausiai sumenks (2030 m. sudarys 14,4 kg vienam gyventojui). Priešingai, tikimasi, kad pomidorų perdirbimas ir perdirbtų pomidorų vartojimas šiek tiek augs (+ 0,4 proc. kasmet iki 2030 m.), augimą nulems padidėjusi paklausa (daugiau kaip 21 kg vienam gyventojui). Perdirbtų pomidorų vartojimas augs dėl kintančių mitybos įpročių, kuriuos skatins Viduržemio jūros regionui būdingo gyvenimo būdo populiarėjimas.
Europos Sąjungoje 2016-2017 m. pagaminta daugiau kaip 18 mln. tonų pomidorų, iš kurių apie 40 proc. buvo skirta suvalgyti šviežius, o 60 proc. perdirbta. Ispanijai, Italijai, Nyderlandams, Lenkijai ir Prancūzijai tenka beveik 75 proc. šviežiai vartoti skirtos pomidorų produkcijos, o Ispanijai, Italijai ir Portugalijai - 94 proc. pomidorų, skirtų perdirbti.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Pieno kaina – dugne
2024-04-16 -
Ką žada uogų rinka?
2024-04-12 -
Verslas importuoja rusiškus grūdus, ministerija apeliuoja į moralę
2024-04-04
Skaitomiausios naujienos
-
Patvirtintos 2024 m. tiesioginių išmokų taisyklės
2024-03-21 -
Paaiškėjo ekosistemų išmokų dydžiai už neariminę žemdirbystę, šlapynių tvarkymą
2024-03-29 -
Laisvą valstybinę žemę žemdirbiams siūloma nuomoti dar dvejus metus
2024-04-08
(0)