Renginiai
Sausa vasara ir padėjo, ir kenkė daržininkams
2018-10-05

Kėdainiai. Valerijos ir Alberto Petrovičių ūkyje vyko penktoji Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) derliaus šventė, į kurią daržininkai atgabeno savo laukuose išaugintas rudens gėrybes ir kvietė degustuoti naujų patiekalų.

Prieš penkerius metus ūkininkėms Daliai Abukauskienei ir Salvinai Kievinienei kilusi idėja organizuoti rudens gėrybių parodą virto gražia tradicija. Kasmet rugsėjo pabaigoje LDAA daržininkės renkasi vis pas kito ūkio šeimininkę, o šiemet dalyvių ratas dar labiau išsiplėtė – moterų gretas papildė stambių daržininkystės ūkių savininkai.

Rugsėjo pabaiga – pats geriausias laikas, kai derlius jau baigiamas nuimti, pasidžiaugti tų metų laimėjimais, pasidalinti patirtimi, naujais receptais ir, kaip patys daržininkai sako, tiesiog pasikalbėti iš širdies.

Ta proga ūkio šeimininkai Valerija ir Albertas Petrovičiai išpuošė saugyklą, darbinę erdvę originaliai pritaikė šventei. Iš ekologiškų javų šiaudų pundulų sukonstravo dekoratyvią sienutę, patogius suolus prisėsti, iš medinių padėklų – stalus pagamintų produktų degustavimui, patalpą paryškino ir žaismingumo suteikė saulėgrąžų, kukurūzų, moliūgų bei kitų daržovių kompozicijomis.

Šventės organizatorė Valerija Petrovičienė augina įvairiais daržoves

Lauke buvo surengta gražiausių ir įdomiausių daržovių paroda: kopūstai, burokėliai, bulvės, morkos, pomidorai ir paprikos, jau iš laukų nuimti įvairiausių formų bei spalvų arbūzai, moliūgai, svogūnai, česnakai, žiemai kaupiamos konservuotų daržovių atsargos.

Augina bulves ir burokėlius

Valerija ir Albertas Petrovičiai šiemet kartu su sūnumis Gyčiu ir Dainiumi (abu baigę ASU, jau turi savo ūkius) augino 60 ha bulvių ir 10 ha burokėlių. „Bulvės yra palyginti vėsaus klimato augalai, todėl renkamės ne pietinių šalių, o šiauriau sukurtas bulvių veisles – daniškas, vokiškas, olandiškas“, – sako V. Petrovičienė.

Šiemet augino labai ankstyvą bulvių veislę Adora (vegetacijos trukmė 70–90 dienų), sodino jau daigintus gumbus. Taip pat augino ankstyvą Marabel (90–100 dienų), vidutinio ankstyvumo Faxe (100–110 dienų), lietuvių pamėgtas Vineta ir Laura. Ūkininkų teigimu, bulvių veislė Vineta (90–100 dienų) Lietuvoje laikoma lydere, jų auginama ir parduodama daugiausiai. Laura (100–110 dienų) – puikios prekinės išvaizdos, pasižymi labai gero skonio savybėmis ir didžiausia tarkių išeiga.

„Šį sezoną taip pat išbandė naujas derlingas ankstyvąsias veisles. Pavyzdžiui, Cimega, kuri maistinėmis savybėmis panaši į Marabel,tinka tarkuoti, blynams, cepelinams, skanios ir virtos. Tornado – skanios, vidutiniškai sukrentančios bulvės, luobelės rausva, panaši į Lauros, bet jų vidurys – baltas“, – pasakoja Valerija.

Ūkininkai sausą vasarą dalį bulvių plotų laistė. Bulvių gumbai išaugo dideli, tačiau kiek mažiau jų buvo po keru. Sausa ir karšta vasara turėjo ne tik minusų, bet ir pliusų – nebuvo kolorado vabalų antpuolio, nepakenkė ir bulvių maras, todėl reikėjo mažiau augalų apsaugos produktų. Per sausras ūkininkai bulves tręšė ir per lapus, kad augalai greičiau pasisavintų maisto medžiagas.

Iš burokėlių augino ankstyvus Pablo ir vėlyvus Rhonda – pastarieji tinkami ilgai laikyti. Be šakniavaisinių daržovių, Petrovičiai šiemet augino įvairių moliūgų: Howden, muskusinių kriaušės formos Waltham Buternut, ilgamoliūgių, dekoratyvinių Crookneck, patisonų Disco, cukinijų. Šiltnamiuose augino agurkus Mirabele, Platina, pomidorus Carleone, Uragan, OrkadoPozzano (slyviniai, mėsingi, saldesnio skonio) ryškiaspalvius Indigo Rose, aitriąsias oranžines paprikas Kalian.

Tradicinė šventės dalyvių nuotrauka

Degustacijai pasiūlytos net raugintos vyšnios

Patiekalų degustacija – tradicinė ir visų laukiama šio renginio dalis. LDAA direktorė Zofija Cironkienė vaišino namuose kepta sveikuoliška duona, įvairiai paruoštomis daržovėmis, siauralapių gauromedžių arbata ir senovinių slyvų – kryklių – kompotu.

V. Petrovičienė pateikė įvairių daržovienių su moliūgais ir cukinijomis, padažų, kelių skonių pomidorų sulčių, o švelnaus skonio sultys iš burokėlių, morkų ir obuolių sulaukė ypatingo susidomėjimo, sužavėjo ir švelniu skoniu, ir vertingomis savybėmis. Originali juodųjų serbentų uogienė su juoduoju šokoladu taip pat buvo visų giriama.

LDAA vadovė Zofija Cironkienė (kairėje) kartu su kolegomis daržininkais dėkoja Petrovičiams už surengtą šių metų daržovių šventę

Natūralių daržovių rauginių meistrai Dalia ir Edvardas Abukauskai, be daugybės įvairių rauginamų daržovių rūšių, kvietė paragauti šių metų naujienų – raugintų vyšnių, slyvų, daržovių mišinių ir natūralaus daržovių raugo – burokėlių, kopūstų rasalo bei kitų skonių. Abukauskai daržoves raugia tik su druska arba sūrymu su prieskoninėmis žolelėmis.

Paklausa nustebino rabarbarų stiebai

Ramygalietė Salvina Kievinienė – tikra moliūgų veislių žinovė, auginantiEarlyButternut F1, Rouge vif d’Etampes, Muscat De Provence, Hokkaido Orange, Amazonka, Ambar, Gigante marina di Chioggia, aliejinius moliūgus Olga, kurių sėklos be luobelės, labai gardžios ir vertingos, o taip pat nuostabiai gražius dekoratyvinius moliūgėlius.

Kaip ir kasmet, S. Kievinienė vaišino tradiciniu moliūgų pyragu, iškeptu iš muskusinių moliūgų EarlyButternut F1, papuoštu Asia veislės braškėmis ir žiedais. S. Kievinienė dar augina pačias ankstyviausias Flair, kiek vėliau derančias Rumba, Kimberly braškes, taip pat lauko agurkus, o šiltnamiuose – net 60 veislių pomidorų ir 12 veislių aitriųjų paprikų.

Kėdainių r. daržininkė Ilona Kuprevičienė, atvykusi su dukrų Ingos ir Sandros šeimomis, pristatė ūkyje auginamas morkų ir kopūstų veisles, Sandra pasakojo apie morkų perdirbimą – sulčių gamybą.

Jurgita Krištopaitienė iš Bubių (Šiaulių r.), auginanti 5 ha smidrų, stebėjosi, kad dabar po lietaus dalis smidrų krūmų iš žemės išleido ūglius kaip pavasarį – jų užtenka šeimai pavalgyti ir pasiruošti atsargų žiemai.

J. Krištopaitienė smidrų ūglius, apvyniojus kumpio juostelėmis, vakumuoja į pakuotes ir šaldo šaldiklyje – tai greiti ir skanūs užkandžiai. Jurgita visą vasarą skynė rabarbarų lapkočius – pasirodo, jie itin populiarūs tarp sulčių spaudėjų ir vyndarių. Savo daržoves Jurgita parduoda krautuvėlėje Šiauliuose, kur galima įsigyti ir daugiau įvairių sveikų produktų.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip vertinate ŽŪM perkėlimą į Kauną?
Orai