Mokslas
Duona kepta dar prieš žemdirbystės pradžią
2018-07-31
Manoma, kad šioje akmenų struktūroje buvo kepama duona prieš 14 tūkst. metų

Kopenhaga. Mokslininkų atradimas apvertė aukštyn kojom ankstesnį įsivaizdavimą, kad žmonės pradėjo kepti duoną, tik ėmę dirbti žemę.

Archeologinėje vietovėje šiaurės rytų Jordanijoje mokslininkai atrado 14 400 metų senumo medžiotojų – rinkėjų keptą duoną. Tai yra seniausias tiesioginis artefaktas, rodantis, duona kepta mažiausiai 4 000 metų prieš  žemdirbystės atsiradimą. Tyrimas rodo, kad duona, pagaminta iš laukinių javų, galėjo paskatinti medžiotojus auginti grūdus ir taip prisidėti prie žemės ūkio revoliucijos neolito laikotarpiu.

Kopenhagos universiteto, Londono universiteto koledžo ir Kembridžo universiteto mokslininkų komanda išanalizavo 14 400 metų amžiaus duoną, rastą rytinėje Jordanijos dalyje, Juodojoje dykumoje Natufiano vietovėje, pavadintoje „Shubayqa 1“. Rezultatai paskelbti žurnale „Preoceedings of the National Academy of Sciences“.

Londone atlikus suanglėjusių liekanų ugniavietėse datavimą radioaktyviosios anglies metodu, nustatyta, kad rastiems maisto likučiams – 14 400 metų. Šį darbą atliko Londono universiteto koledžo mokslininkė Lara Gonzalez Carratero.

Mokslininkai šį radinį vadina išskirtiniu. Šimtai apdoroto maisto liekanų suteikė galimybę apibūdinti 14 000 metų senumo maisto produktus. Šiame tyrime analizuojami 24 likučiai rodo, kad laukiniai protėviai pradėjo rinkti tokius javus kaip miežiai, vienagrūdžiai kviečiai (viena iš anksčiausiai pradėtų auginti kviečių rūšių), avižas. Grūdai buvo sutraiškomi, sijojami, minkomi prieš kepant duoną. Neaišku, ar duona buvo kepama nuolat. Maisto likučiai buvo iškasti 2012-2015 metais.

Dešinėje – pagrindinė tyrimo autorė Amaja Aranz Otaegui

Rastos liekanos labai panašios į neraugintos duonos liekanas, aptiktas keliose neolito ir romėnų laikų vietose Europoje ir Turkijoje. „Taigi dabar mes žinome, kad duonos produktai buvo gaminami ilgai prieš ūkininkavimo plėtrą. Kitas žingsnis - įvertinti, ar duonos gamyba ir vartojimas darė įtaką augalų auginimo ir prijaukinimo atsiradimui“, - sakė Kopenhagos universiteto archaeobotanistė Amaja Aranz Otaegui (Amaia Arranz Otaegui), kuri  yra pagrindinė  tyrimo autorė.

Mokslininkai jau atgamino duoną pagal rastas liekanas. Pagal atgamintą receptą kepta duona, anot Amajos Arranz Otaegui, buvo rupi ir sūri.

Šioje vietoje gyvavusi  Natufijos kultūra išsivystė į dabartines Izraelio, Jordanijos, Sirijos ir Palestinos teritorijas tarp maždaug 12 500 ir 9500 metų prieš mūsų erą. Šios kultūros žmonės įkūrė Jericho miestą, kuris gali būti seniausias miestas pasaulyje.

MŪ inf.

Mano ūkis - mobili apačia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kokios priežastys verčia / priverstų atsisakyti ūkio?
Orai