Basf A1 25 03 24 Basf m1 25 03 24
Maistas
Vegetarų sparčiai daugėja

Oksfordas. Tyrimas parodė, kad per metus JAV augalinės kilmės maisto produktų vartojimas išaugo 20 proc. Europoje per 4 metus mėsos pakaitalų pardavimai padidėjo daugiau kaip penkis kartus.

Remiantis Augalinės kilmės maisto produktų asociacijos („Plant Based Foods Association“) atlikto tyrimo duomenimis, nuo 2017 m. birželio iki 2018 m. birželio augalinės kilmės maisto produktų vartojimas JAV išaugo 20 proc. (jų vertė siekė 3,3 mlrd. JAV dolerių). Tai nedidelė suma, palyginti su bendru maisto pardavimo lygiu JAV, kuris per mėnesį viršija 50 milijardų JAV dolerių.

Didieji gamintojai taip pat keičiasi

Bioversija m7 2024 03 12

Europoje vegetarizmo mastai augo dar labiau. Nuo 2014 m. vasario iki 2018 m. vasario mėsos pakaitalų pardavimai padidėjo 451 proc.  „Google“ duomenimis, nuo 2012 m. iki 2017 m. paieškų, susijusių su vegetarizmu, padaugėjo keturis kartus. Visa tai rodo didelius žmonių mitybos įpročių pokyčius.

Kai kurie didžiausi pasauliniai maisto prekių ženklai ir gamintojai linkę pasinaudoti kintančiais valgymo ir maisto vartojimo įpročiais. Prancūzijos pieno produktų gamintojas „Danone“ praėjusiais metais investavo 60 mln. JAV dolerių, norėdamas išplėsti gamykloje gaminamų gėrimų gamybą Šiaurės Amerikos regione. Vienas iš didžiausių pasaulyje mėsos gamintojų „Tyson Foods“ įsigijo 5 proc. mėsos pakaitalus gaminančios įmonės „Beyond Meat“.

Greitojo maisto milžinai taip pat pradeda atkreipti dėmesį į vegetarizmą. 2017 m. „McDonald's“ pristatė „McVegan“ suvožtinį Suomijoje ir Švedijoje įsikūrusiuose savo restoranuose.

Susidomėjimas po renginių

Didesnis susidomėjimas vegetariškais ir veganiškais maisto produktais ir jų vartojimas iš dalies kyla ir paveiktas tokių kampanijų kaip „Veganuary“ ir Pasaulinis veganų mėnuo, kurie buvo sėkmingai reklamuoti per socialinę žiniasklaidą.

„Veganuary“ yra Jungtinėje Karalystėje registruota visuomeninė organizacija, kuri kiekvienų metų sausį skatina visuomenę pradėti valgyti vegetarišką maistą. Susidomėjimas „Veganuary“ 2018 m. šoktelėjo 187 proc., t. y. vegetariška mityba 2018 m. susidomėjo 168,5 tūkst. žmonių, kai 2017 m. buvo daugiau kaip 59 tūkst. susidomėjusiųjų. Kampanija pradėta 2014 m., tuomet įsitraukė 3 300 dalyvių.

Vegetarizmas yra tapęs ir daugelio įžymybių, ypač Holivudo aktorių ir muzikos industrijos žvaigždžių, gyvenimo būdu. Ariana Grande, Dženifer Lopez (Jennifer Lopez), Bredas Pitas (Brad Pitt), Stivas Vonderis (Stevie Wonder) yra vegetarai. Be to, visai neseniai ir Bjoncė (Beyoncé) savo „Instagram“ paskyroje pranešė, kad tapo vegetare ir pakvietė savo sekėjus (kurių yra apie 117,5 mln.) prisidėti prie šio judėjimo.

Lietuvoje taip pat yra nemažai pramogų pasaulio asmenybių, kurios propaguoja vegetarizmą. Pavyzdžiui, Andrius Mamontovas, dainų autoriai ir atlikėjai Edgaras Lubys, Erika Dženings (Erica Jennings) ir daugelis kitų.

Ekonominė nauda skaičiuojama milijardais

Dar diskutuojama apie mėsos nevalgymo įpročių naudą žmogaus organizmui. Dažniausiai užduodami klausimai yra tokie: kaip gauti pakankamai baltymų, nevartojant raudonos mėsos, kaip gauti pakankamai kalcio, atsisakius pieno. Šias problemas galima spręsti, pasirinkus kruopštų mitybos planą. Oksfordo universiteto mokslininkai teigia, kad pasaulinio masto mitybos įpročių posūkis nuo mėsos prie vaisių ir daržovių iki 2050 m. galėtų sutaupyti iki aštuonių milijonų gyvybių.

Mokslininkai taip pat prognozuoja, kad per metus sveikatos priežiūrai būtų galima sutaupyti apie 700–1 000 milijardų JAV dolerių.

Tai turėtų teigiamos įtakos ir aplinkosaugai. Padėtų sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį dviem trečdaliais, o dėl klimato kaitos padarytų nuostolių sumažėtų apie 1,5 trilijono JAV dolerių.

Oksfordo universiteto Martino mokyklos programos „Maisto ateitis“ dr. Markas Springmanas (Marco Springmann), vadovaujantis tyrimui, pabrėžia, kad vartojant per daug raudonos ir perdirbtos mėsos produktų ir per mažai vaisių bei daržovių kyla sveikatos problemų.

„Ir mėsos gamintojai, ir vartotojai yra atsakingi už didžiausią sveikatos priežiūros naštą visame pasaulyje ir daugumoje regionų. Kartu tokia maisto sistema taip pat yra atsakinga už daugiau nei ketvirtadalį visų išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų, kurios yra pagrindinis klimato kaitos veiksnys.“

MŪ inf.

    Gudinas -  23 06 14 + MU 2024

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

    Apklausa
    Ko tikitės iš šiųmečio pasėlių deklaravimo?
    Visos apklausos