Maistas
Miežių produktyvumo mažėjimas turės įtakos alaus gamybai ir kainai
2019-03-13

Berlynas. Klimato kaita gali sumažinti miežių derlių, o tai turės neigiamą įtaką alaus gamybai ir jo kainai.

Blogos naujienos alaus gėrėjams: prognozuojama, kad klimato kaitos pasekmės sukels pasaulinį alaus gamybos sumažėjimą. Taip yra todėl, kad miežiai, pagrindiniai alaus ingredientai, yra jautrūs vis karštesnei ir sausesnei aplinkai. Miežių derlingumas pasaulyje kasmet mažėja nuo 3 iki 17 proc., priklausomai nuo oro sąlygų.

2015 m. atliktas bandomasis tyrimas atskleidė skirtumus tarp krakmolų, esančių miežių viduje, išaugintuose sausose sąlygose, palyginti su miežiais, kurie buvo gerai laistomi. Pirmajame modifikuotas krakmolas pakeitė alaus skonį ir kokybę.

Lytagra 19 03 mobilus 3 paragrafas

Naujausiame žurnale „Nature Plants“ paskelbtame tyrime buvo naudoti  du modeliai, skirti prognozuoti būsimų šilumos ir sausros sąlygų poveikį miežių derliui ir alaus gamybai. Šie modeliai prognozuoja vidutinį 29 mlrd. litrų alaus (16 proc.) per metus mažėjimą, šis kiekis atitinka bendrą metinį alaus suvartojimo JAV kiekį.

Be to, labiau atsparių kultūrų naudojimas nėra perspektyvi alternatyva, nes tikimasi, kad klimato kaita turės įtakos ir kitiems maisto produktams, pvz., kviečiams, kukurūzams, sojoms ir ryžiams. Tikimasi, kad taip pat sumažės apynių augalų žiedpumpuriai, naudojami alaus skirtingiems skoniams ir aromatams, nes šiltesnės žiemos lems ankstesnius ir mažesnius derlius, todėl sumažės veislių įvairovė.

Naudodamiesi šia informacija, tie patys mokslininkai naudojo ekonominius modelius, kad įvertintų šio reiškinio poveikį alaus kainai. Apskritai tikimasi, kad ji padvigubės, nors šalys bus paveiktos skirtingai. Labiausiai nukentės Lenkija, o kainos joje gali padidėti beveik penkis kartus. Modeliavimo metodų prielaidos rodo, kad kainų padidėjimas ir pasiūlos trūkumas gali būti ne tokie dramatiški, kaip prognozuojama. Pavyzdžiui, modeliavimo metodai neatsižvelgia į galimą augalų prisitaikymą, nes yra įmanoma, kad ilgainiui miežiai taps atsparūs šiltesniam klimatui.

Kita vertus, tyrimas iš tikrųjų gali nepakankamai įvertinti klimato poveikį būsimam derliui. Pavyzdžiui, pastebėta, kad miežių derlius Jungtinėje Karalystėje labai sumažėjo net po nedidelio temperatūros kilimo. Tai rodo, kad ši kultūra gali apskritai nepakelti būsimos temperatūros.

Galimos miežių alternatyvos

Alternatyva - rasti miežių, kurie palaiko stabilią grūdų kokybę sausesnėje aplinkoje. Tačiau tai gali sukelti naujų problemų, susijusių su monokultūromis, nes to paties pasėlio sodinimas pakartotinai gali sumažinti dirvožemio kokybę dėl konkrečių augalų maistinių medžiagų reikalavimų. Be to, viltis dedant tik į vieną augalų veislę visos atsargos gali tapti labiau pažeidžiamos ligų. Genetiškai identiški augalai būtų vienodai paveikti ligomis, o taip neatsitinka augalams, priklausantiems skirtingoms veislėms.

Pastangos turėtų būti nukreiptos į klimato kaitos sulėtėjimą ir suteikiant laiko augalų rūšims prisitaikyti, o ne rasti trumpalaikį sprendimą, pvz., naudojant atsparias klimato kaitai monokultūras, rašoma darbe.

Alaus daryklos prieš klimato kaitą

Reaguodamos į esamas problemas, susijusias su vandens tiekimo užtikrinimu, 24 JAV alaus daryklos 2015 m. pasirašė Klimato deklaraciją, įsipareigodamos imtis veiksmų mažinti išmetamųjų teršalų kiekį. Alaus daryklos naudoja daug energijos šildymui, vėsinimui ir transportavimui. Be to, pagaminti maždaug 4 litrus alaus reikia maždaug 20–30 litrų vandens. Alaus daryklos sąmoningai stengiasi sumažinti šį vartojimą ir imtis priemonių naudoti atsinaujinančius energijos šaltinius. Tačiau jų bendras poveikis bus minimalus, nebent vyriausybės ir visuomenė bendrai imtųsi bendrų veiksmų prieš klimato kaitą ir jos poveikį alus, grūdams ir bendrai auginamiems augalams.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Ką manote apie klimato atšilimą?
Orai