Agropolitika
Baziniai pieno rodikliai turi išlikti tokie patys
2018-06-12

Kaunas. Lietuvos pieno gamintojų asociacijos tarybos nariai neabejoja – baziniai pieno rodikliai neturi būti keičiami, nes tai tik dar labiau pablogintų ūkininkų padėtį.

„Jokiu būdu“, - nukirto LPGA tarybos pirmininkas Jonas Vilionis, paklaustas, ar pritartų Žemės ūkio ministerijos siūlymui keisti bazinius pieno rodiklius. Šiuo metu galiojanti bazinė pieno riebalų kiekio norma – 3,4 proc., baltymų – 3 proc. ŽŪM, pritariant didiesiems pieno perdirbėjams, siūlo šiuos rodiklius atitinkamai didinti iki 4 ir 3,2 procento.

Pasak J. Vilionio, didžiausias pavojus slypi tame, kad ūkininkui, kurio pienas nepasiektų bazinių rodiklių, būtų skaičiuojamos nuoskaitos, o jeigu pienas viršys bazinius rodiklius, perdirbėjai už tai daugiau nemokės. Dabar už geresnės kokybės pieną yra taikomas atitinkamas koeficientas ir ūkininkui už tokį pieną mokama daugiau.

LPGA tarybos pirmininkas Jonas Vilionis tikisi, kad perdirbėjų sumanymai dėl bazinių pieno rodiklių keitimo nepavyks

„Ginkūnų agrofirmos“, pieną tiekiančios „Pienui LT“, valdybos pirmininkas Arūnas Grubliauskis taip pat įsitikinęs, kad bazinių rodiklių nereikia keisti: „Tai nieko neduoda, tai tik galima manipuliacija kainomis, žinant perdirbėjų apetitą. Mes netikime, kad perdirbėjai perskaičiuotų teisingai gamintojų atžvilgiu. Riebalai ir baltymai yra svarbiausios pieno sudėtinės dalys ir už jas perdirbėjai turi mokėti.“ Apie bazinių rodiklių keitimą, pasak A. Grubliauskio, būtų galima kalbėti tik tuomet, jeigu būtų parengta nauja objektyvi, teisinga formulė.

„Ginkūnų agrofirmos“ valdybos pirmininkas Arūnas Grubliauskis taip pat įsitikinęs, kad bazinių rodiklių nereikia keisti

Žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviškas pienas“ direktorius Vytautas Lekešys įsitikinęs - pakeitus bazinius rodiklius, būtų vien tik minusas, nes priedo prie kainos nebeliktų. Visi LPGA tarybos nariai pritarė minčiai - jeigu nori atimti paskutinius pieno gamintojo marškinius, pakeisk bazinius pieno rodiklius.

VĮ „Pieno tyrimai“ direktorė dr. Laima Urbšienė taip pat išsakė nuomonę, kad neverta keisti bazinių pieno rodiklių, kol nėra sukurtos naujos geresnės formulės. „Ne kartą buvo keliamas klausimas keisti bazinius rodiklius, bet visą laiką stabdė abejonės, ar nuo to nesumažėtų pieno kaina ūkininkams. Ir iki šiol nebuvo pasiūlyta nė vieno konkretaus varianto. O kol specialistai ir mokslininkai nepasiūlys tikrai teisingos formulės, kelti bazinių riebalų ar baltymų kiekio rodiklių nereikia“, - teigė L. Urbšienė.

VĮ „Pieno tyrimai“ direktorė dr. Laima Urbšienė išsakė nuomonę, kad neverta keisti bazinių pieno rodiklių, kol nėra sukurtos naujos geresnės formulės

Įvairiose šalyse pieno kaina skaičiuojama skirtingai. Yra šalių, kur tik už baltymus daugiau moka, bet riebalų neskaičiuoja. Tačiau pasaulyje pradėjus kilti sviesto kainai, manoma, kad tokia kainodara turėjo neigiamos įtakos. „Tik kiekviena šalis, visoms suinteresuotoms pusėms kartu su specialistais susėdus už apskrito stalo, gali rasti savo kainos skaičiavimo metodiką, kaip sumokėti už didesnį baltymų ir riebalų kiekį. Mums reikia sutarti ir dėl bazinių rodiklių – ar jie turi likti, kaip prieš 20 metų, ar juos reikia koreguoti. Bet aiškumas turi būti ir, svarbiausia, kad nuo to dar labiau nesumažėtų superkamo pieno kaina“, - kalbėjo L. Urbšienė.

Dabartiniai baziniai pieno rodikliai galioja nuo tada, kai buvo rengiamas pirmasis pieno kokybės standartas, kuris turėjo atitikti Europos reikalavimus. Iš sovietmečiu galiojusio GOST standarto buvo paimta pieno perskaičiavimo į bazinį pieno kiekį metodika. Pasak L. Urbšienės, ji buvo labai patobulinta pagal LAEI sukurtą formulę, kad būtų įvertinami ir baltymai, nes GOST vertino tik riebalus.

„Pieno tyrimų“ laboratorijos kompiuterinė programa, atlikus riebalų ir baltymų tyrimus, pagal dabartinę formulę perskaičiuoja koeficientą, pvz., 1,2 ir tuomet pieninė perskaičiuoja pieno kiekį. To perskaičiavimo esmė tokia, kad jeigu ūkininkas atnešė 10 l pieno, turinčio daug riebalų ir baltymų, perskaičiavus jam gali būti užrašyta 12 l pieno kiekio. Jeigu dėl mažo riebalų ir baltymų kiekio koeficientas nustatomas mažesnis, pvz., 0,9, tuomet ir perskaičiuotas pieno kiekis bus mažesnis. Naujos, geresnės skaičiavimo metodikos, anot „Pieno tyrimų“ vadovės, kol kas niekas nepasiūlė.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip vertinate ŽŪM perkėlimą į Kauną?
Orai