23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/06
Paskutinė galimybė deklaruoti mokesčius be pasekmių
  • Lina MINKEVIČIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Kartu su mokesčių reforma buvo patvirtinti ir Mokesčių administravimo įstatymo pakeitimai. Mokesčių mokėtojams sudaryta galimybė prisiminti nedeklaruotus mokesčius ir, juos deklaravus bei atsiskaičius su biudžetu, išvengti baudų ir delspinigių.

Nuo 2019 m. sausio 1 iki liepos 1 d. mokesčių mokėtojams suteikta galimybė deklaruoti anksčiau nedeklaruotas pajamas ir sumokėti mokesčius, išvengiant baudų ir delspinigių. Šia galimybe gali pasinaudoti visi mokesčių mokėtojai, t. y. gyventojai ir įmonės, jeigu jie nėra bankrutuojantys, bankrutavę ar restruktūrizuojami. Tai galioja visiems Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) administruojamiems mokesčiams, išskyrus žemės mokestį.

Norint pasinaudoti šia galimybe, galima pateikti (jei nebuvo pateiktos) ar patikslinti savo deklaracijas pasirinktinai nuo 2014 iki 2018 metų arba už visus penkerius metus. Galima tikslinti arba teikti Pridėtinės vertės mokesčio deklaraciją FRO600, Metinę gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją GPM308, Metinę pelno mokesčio deklaraciją PLN204 ir kt. Tuomet VMI už anksčiau nedeklaruotas pajamas ir nesumokėtus mokesčius neskaičiuos delspinigių ir neskirs baudų. Svarbu nepamiršti, kad, deklaravus anksčiau nedeklaruotas pajamas, reikia nuo jų apskaičiuotus mokesčius sumokėti per 20 dienų.

Jei mokesčių mokėtojo finansinės galimybės tuo metu yra nepakankamos, jis turėtų nedelsdamas kreiptis į VMI dėl periodinių mokėjimo grafikų sudarymo. Vykdantieji veiklą teikia prašymus el. paštu vmi@vmi.lt, o gyventojai – atvykę į VMI arba prašymus atsiunčia paštu. Prašyme nurodoma, per kokį laikotarpį mokesčių mokėtojas įsipareigoja sumokėti apskaičiuotus mokesčius, bet terminas negali būti ilgesnis kaip 2 metai.

2019 m. pirmą pusmetį mokesčių administratorius nepradeda naujų mokestinių patikrinimų. Jie gali būti pradėti tik esant būtinybei (jei mokesčio mokėtojas kreipiasi dėl permokų grąžinimo). Tačiau mokesčio mokėtojas yra informuojamas ir jam suteikiama galimybė deklaruoti mokesčius ir išvengti baudų ir delspinigių.

Jei tuo laikotarpiu jau yra pradėtas mokestinis patikrinimas, mokesčių mokėtojai gali būti atleidžiami nuo delspinigių ir baudų, jei iki patikrinimo akto surašymo patys patikslins deklaracijas.

Jeigu mokestinis laikotarpis baigėsi iki 2018 m. gruodžio 31 d., o mokesčio sumokėjimo terminas yra po 2019 m. sausio 1 d., tai tokių mokesčių sumokėjimas turi būti vykdomas įprasta tvarka, o laiku nesumokėjus, bus pradedamas jų išieškojimas.

Galimybė atleisti nuo baudų ir delspinigių netaikoma deklaruotoms pajamoms iš nelegalios veiklos, tokios kaip kontrabanda, prekyba žmonėmis, narkotikais, pinigų plovimas, kyšiai ar kitos nusikalstamos veikos.

Kai po patikslintų deklaracijų pateikimo pasibaigia 20 dienų laikotarpis sumokėti mokesčius arba baigiasi sudarytas periodinių mokėjimų grafikas, tačiau mokesčiai dar nesumokėti, tuomet VMI administratorius pradeda išieškojimo veiksmus. Gali būti taikomas turto areštas, hipoteka ir kt.

Galimybė prisiminti pamirštus mokesčius yra vienintelė ir unikali. Ateityje tokios lengvatos neplanuojama taikyti ir šia galimybe reikėtų pasinaudoti nedelsiant.

Pajamų slėpimas ir pasekmės

Pasibaigus nustatytam liepos 1 d. terminui vėl bus atnaujinama mokesčių mokėtojų kontrolė. VMI ieškos, tikrins ir identifikuos praeityje paslėptas pajamas, nesumokėtus mokesčius ir taip veikusius asmenis. Nustačiusi tokius pažeidimus, VMI taikys griežtas sankcijas. Gali būti inicijuojama ne tik administracinė, bet ir baudžiamoji atsakomybė.

Mokesčių mokėtojai turėtų žinoti, kad šiuo metu centrinis mokesčių administratorius, taikydamas šiuolaikines technologijas ir gaudamas informaciją iš kitų institucijų, gali labai greitai ir lengvai aptikti galimus pažeidimus ir mokesčių slėpimą.

Pavyzdžiui, ūkininkas pardavė žemės ūkio produkciją perdirbėjui. Šis ūkininko vardu išrašė PVM sąskaitą faktūrą. Ūkininkas, norėdamas nuslėpti pajamas ir nemokėti pridėtinės vertės mokesčio, neįtraukė šios sąskaitos į apskaitą. Tačiau VMI šį faktą gali nustatyti, naudodamasi išmaniosios mokesčių administravimo sistemos i.MAS duomenimis, nes perdirbėjas šią sąskaitą bus pateikęs Gaunamų PVM sąskaitų faktūrų registruose. Taip pat perdirbėjas bus pateikęs informaciją VMI apie išmokėtas ūkininkui lėšas.

VMI taip pat gauna informaciją ir turi teisę ja disponuoti iš visų valstybės registrų ir valstybės institucijų – Registrų centro, „Sodros“, „Regitros“, muitinės. Be to, gauna informaciją ir iš trečiųjų šalių – bankų, notarų ir įmonių. VMI tarptautinis bendradarbiavimas leidžia gauti informaciją apie užsienyje gaunamas pajamas, turimas sąskaitas, nekilnojamąjį turtą net ir iš lengvatinio apmokestinimo (ofšorinių) teritorijų.

Nustačius pažeidimus, šia galimybe nepasinaudoję mokesčių mokėtojai, privalės ne tik sumokėti delspinigius ir baudas, bet gali sulaukti ir daugiau neigiamų pasekmių. Mokesčių administratorius tokius mokesčių mokėtojus gali įtraukti į nepatikimųjų sąrašą. Tai taip pat naujas Mokesčių administravimo įstatyme nustatytas mokesčių mokėtojų kvalifikavimas.

Patikimi ir nepatikimi mokėtojai

Nuo 2019 m. sausio 1 d. mokesčių mokėtojai skirstomi į patikimus ir nepatikimus. Informaciją apie tai, kuriuos kriterijus (patikimo ar nepatikimo mokesčių mokėtojo) atitinka fizinis ar juridinis asmuo, galima rasti VMI portale (Apie VMI > Paslaugos > Informacijos rinkmenos > Informacija apie mokesčių mokėtojus / PVM mokėtojus). Nurodžius asmens ar įmonės pavadinimą ir mokesčio mokėtojo identifikacinį kodą, parodoma informacija, ar asmuo atitinka minimalius patikimo mokesčių mokėtojo kriterijus (pagal Mokesčių administravimo įstatymo 40-1 straipsnį). Galima gauti ir bendrą nepatikimų mokesčių mokėtojų sąrašą, pasirinkus filtravimą pagal grupes ir peržiūrėjus grupę „Neatitinka minimalių patikimo mokesčių mokėtojo kriterijų“ (pagal Mokesčių administravimo įstatymo 40-1 straipsnį).

Į nepatikimų mokesčių mokėtojų sąrašą įtraukiama, jei asmuo ar įmonė buvo bausti bent pagal vieną iš šių kriterijų:

  • per trejus metus iki vertinimo buvo skirta bauda už pajamų neįtraukimą į apskaitą ir panašius nusižengimus ir bent dėl vieno iš padarytų šių pažeidimų buvo apskaičiuota daugiau kaip 15 000 Eur mokesčių;
  • per trejus metus iki vertinimo buvo baustas už nelegalų darbą;
  • įmonė ar jos vadovas buvo nuteistas už sukčiavimą, neteisėtą praturtėjimą ir pan.;
  • per metus iki vertinimo buvo paskirta 1 500 Eur ar didesnė bauda už tam tikrus administracinius nusižengimus ir buvo paskirta bauda už pakartotinai padarytą nusižengimą.

Įsiteisėjus sprendimui dėl 1–3 punktuose išvardytų pažeidimų, mokesčių mokėtojas tampa neatitinkančiu minimalių patikimo mokesčių mokėtojo kriterijų 3 metams, o 4 punkto atveju – 1 metams. Šios nuostatos taikomos, kai vertinami teisės pažeidimai, padaryti nuo 2019 m. sausio 1 dienos.

Pasekmės, patekus į neatitinkančių minimalių patikimų mokesčių mokėtojų kriterijų sąrašą:

  • prarandama teisė dalyvauti viešuosiuose pirkimuose;
  • netenkama paramos gavėjo statuso arba prarandama teisė juo tapti;
  • tikrinamasis laikotarpis bus 5 metai (patikimų mokesčių mokėtojų – 3 metai); ši nuostata įsigalios nuo 2020 m. sausio 1 dienos;
  • viešai bus skelbiama informacija apie minimalių patikimo mokesčio mokėtojo kriterijų neatitikimą.

Kadangi informacija apie nepatikimus mokesčių mokėtojus yra vieša, tai gali pablogėti tokio mokesčių mokėtojo kreditavimo finansų įstaigose galimybės.

Nuo 2019 m. pasikeitė ir mokestinės bei administracinės sankcijos. Skiriama nuo 50 iki 100 proc. priskaičiuotos mokesčio sumos dydžio bauda (padidėjo dvigubai, palyginti su 2018 m.), jeigu papildoma mokesčio suma priskaičiuojama nuo patikrinimo metu nustatytų pajamų, kurių gavimo šaltinių mokesčių mokėtojas negali pagrįsti.

Baudos dydis dvigubinamas, jei tai pakartotinas pažeidimas (jei mažiau negu prieš 5 metus jau buvo paskirta bauda už to paties mokesčių įstatymo pažeidimą). Administracinė bauda gali būti didinama 30 procentų.