23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/05
Pajamos, gautos natūra
  • Vilma ČEREŠKAITĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Kartais darbuotojai iš darbdavio gauna papildomos naudos, pavyzdžiui, leidimą naudotis automobiliu ne darbo metu, įsigyti gaminamos produkcijos lengvatine kaina, įgyti išsilavinimą, kai darbdavys sumoka už mokymąsi, naudotis sporto klubo paslaugomis, kai darbdavys nuperka abonementą ir kt. Tai tarsi atlyginimas, tik ne pinigais, o kitais naudingais dalykais. Mokesčių prasme tai pajamos, gautos natūra, kurios yra apmokestinamos.

Pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (GPMĮ) nuostatas – tai pajamos, gautos natūra. Straipsnyje aptarsime dažniausiai sutinkamas darbuotojo iš darbdavio gautas naudas ir panagrinėsime, tai pajamos natūra ar ne. Tai svarbu dėl to, kad gautas pajamas natūra reikia apmokestinti.

Kokios pajamos laikytinos natūra

Pajamų natūra apibrėžimas pateiktas Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (GPMĮ) 2 straipsnio 15 dalyje. Jame rašoma: „Pajamos natūra – neatlygintinai, mainais arba lengvatine kaina (konkrečiam gyventojui dėl tam tikrų interesų ar sandorių įtakos nustatyta mažesnė negu tikroji rinkos kaina) gautas nuosavybėn arba naudoti (neįgyjant nuosavybės teisės) turtas arba gautos paslaugos, taip pat kita gauta nauda (jei naudos davėjas turėjo tikslą naudą duoti konkrečiam asmeniui), kai gauto turto, paslaugų ar kitos naudos ekvivalentas pinigine išraiška pagal šio Įstatymo nuostatas būtų priskiriamas pajamoms“.

Pagal GPMĮ 2 str. 14 d. pajamomis laikomas atlygis už atliktus darbus, suteiktas paslaugas, už perduotas ar suteiktas teises, už parduotą ar kitaip perleistą, investuotą turtą ar lėšas ir kita nauda pinigais ar natūra. Tačiau kai kuriais atvejais gyventojo gauta nauda, t. y. pajamos natūra, nelaikomos pajamomis ir nėra pajamų mokesčio objektas. Yra dviejų rūšių išimtys.

  • Sumos, skirtos nakvynės, maitinimo, registravimosi dalyvauti renginyje bei kelionės išlaidoms padengti, jeigu šios išlaidos susijusios su teisės aktų nustatyta tvarka organizuojama gyventojo savanoriška veikla ar darbo funkcijomis arba individualia veikla.

Pavyzdžiai. Ūkininkas siunčia darbuotoją į komandiruotę ir sumoka už nakvynę, taip pat padengia kitas su kelione susijusias išlaidas. Tai nėra pajamos natūra.

Ūkininkas apgyvendina ūkio darbuotojus ir sumoka patalpų nuomą ir komunalines paslaugas. Tai jau yra darbuotojų pajamos natūra.

  • Gyventojų gauta nauda, jeigu neįmanoma nustatyti konkretaus gyventojo gautos individualios naudos.

Pavyzdys. Ūkininkas suorganizuoja šventinį renginį Kalėdų proga, už vaišes sumoka 300 eurų. Renginyje dalyvauja ūkio darbuotojai. Tai ne pajamos natūra, nes neįmanoma nustatyti, kiek kuris darbuotojas gavo naudos.

Pagal GPMĮ 9 str. 1 d. pajamomis, gautomis natūra, nelaikoma:

  • gyventojo, ne iš darbdavio gautos nepiniginės dovanos ir laimėjimai (prizai), jei jų vertė neviršija 100 Eur;
  • darbdaviui sumokėjus už gyventojo gydymo paslaugas, kai to reikalauja teisės aktai;
  • darbdavio suteikti gyventojui darbo drabužiai, įrankiai ir pan., kai jais atliekamos tik darbo funkcijos;
  • darbdaviui tiesiogiai mokymo įstaigoms sumokėjus už darbuotojo mokslą, kurį baigęs jis įgyja aukštesnįjį arba aukštąjį išsilavinimą;
  • kito asmens lėšomis už gyventoją į biudžetą sumokėtas pajamų mokestis, socialinio draudimo įmokos ir privalomojo sveikatos draudimo įmokos.

Pajamų natūra apmokestinimas

Nustačius, kad gyventojo gauta nauda yra pripažįstama pajamomis, gautomis natūra, Valstybinė mokesčių inspekcija nurodo, kad būtina atlikti šiuos žingsnius:

  • nustatyti, kokiai pajamų rūšiai priskiriama gauta nauda (su darbo santykiais susijusios pajamos, turto pardavimo ar turto nuomos pajamos ir kt.);
  • įvertinti gautą naudą (nuo kurios GPMĮ nustatyta tvarka turi būti skaičiuojamas GPM arba kuri pagal GPMĮ 17 straipsnį priskiriama gyventojo neapmokestinamosioms pajamoms);
  • nustatyti pajamų gavimo momentą;
  • nustatyti, kokiai pajamų klasei (A ar B) priskiriamos gautos pajamos (nuo to priklausys, kas turi išskaičiuoti ir sumokėti GPM – panaudos davėjas ar panaudos gavėjas).

Darbdavys turi prievolę išmokėtas darbuotojui pajamas (nesvarbu, ar jos išmokėtos pinigais, ar natūrine forma) deklaruoti VMI, nuo jų išskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą mokesčius, nes tai A klasei priskiriamos pajamos. Kai darbdavys darbuotojui priskaičiuoja pajamas natūra, šios pajamos prilyginamos darbuotojo darbo užmokesčiui ir nuo pajamų natūra sumos darbdavys privalo sumokėti tuos pačius mokesčius, kaip nuo darbo užmokesčio.

Svarbu žinoti, kad į gyventojo pajamų natūra vertę yra įskaitomas PVM.

Pajamų natūra įvertinimo principai

Kaip įvertinti gautą naudą yra nustatyta finansų ministro 2009 m. gegužės 19 d. įsakymu Nr. 1K-162 patvirtintame Pajamų, gautų natūra, įvertinimo tvarkos apraše.

Kai turtas suteikiamas gyventojo nuosavybėn (dovana ar atlygis už atliktus darbus ar pan.), gauta nauda įvertinama pagal Tvarkos aprašo 2 arba 3 punktus. Tvarkos aprašo 2 punkte aprašytas naudos pagal išlaidas apskaičiavimo būdas. Gyventojo pajamų, gautų natūra, dydis lygus išlaidoms, kurias patyrė pajamų natūra davėjas. Tai tarsi paslaugų ar kitos naudos tikroji rinkos kaina, nes jei gyventojas pats pirktų paslaugą ar kt., jis rinkoje už ją sumokėtų tiek pat, kiek pajamų natūra davėjas.

Pavyzdžiai. Ūkininkas darbuotojui nupirko sporto klubo abonementą už 30 Eur. Darbuotojo pajamos natūra – 30 Eur.

Ūkininkas įdarbino darbuotojus iš užsienio. Jiems apgyvendinti išnuomojo namą už 500 Eur per mėnesį ir sumokėjo 150 Eur už mėnesio komunalines paslaugas. Darbuotojų naudai patirtos išlaidos 650 Eur (500 Eur + 150 Eur) yra laikomos darbuotojų pajamomis natūra.

Tvarkos aprašo 3 punkte nurodoma, kad gauta nauda gali būti įvertinta tikrąja rinkos kaina pajamų gavimo momentu. Šis būdas taikomas tuomet, kai turtui ar paslaugoms įsigyti pajamų natūra davėjo patirtos išlaidos neatspindi to turto ar paslaugų tikrosios rinkos kainos ir (ar) tais atvejais, kai gyventojas kaip dovaną arba kaip atlygį už atliktą darbą, suteiktas paslaugas ar kt. nuosavybėn (o ne laikinam naudojimuisi) gauna tokį turtą ar paslaugas:

  • Pelno mokesčio įstatymo (PMĮ) 1 priedėlyje nurodytą ilgalaikį turtą;
  • turtą, kurį gamina, parduoda pats pajamų natūra davėjas;
  • paslaugas, kurias teikia pats pajamų natūra davėjas.

Pavyzdžiai. Ūkininkas savo darbuotojui neatlygintinai suarė lauką. Lauko arimui sunaudojo degalų už 50 Eur. Rinkoje tokio lauko arimo paslauga kainuoja 250 Eur. Darbuotojo pajamos natūra sudaro 250 Eur (250 Eur – 0 Eur, nes arė neatlygintinai).

Ūkininkas darbuotojui parduoda savo užaugintą produkciją už savikainą, pvz., 100 Eur. Rinkoje tokia produkcija parduodama už 250 Eur. Darbuotojo pajamos natūra sudaro 150 Eur (250 Eur – 100 Eur).

Kai gyventojui suteikiamas naudotis (neperduodant nuosavybėn) asmeniniais tikslais PMĮ 1 priedėlyje nurodytas turtas, tuomet pajamų natūra suma apskaičiuojama vadovaujantis Tvarkos aprašo 4 punktu. Gyventojo gauta nauda vertinama kas mėnesį, įkainojant to turto nuomos tikrąja rinkos kaina. Pasikeitus nuomos rinkos kainai, gaunama gyventojo nauda nustatoma iš naujo.

Pavyzdžiai. Ūkininkas darbuotojui suteikia automobilį naudotis asmeniniais tikslais. Suteikto automobilio rinkos nuomos kaina 50 Eur. Darbuotojo pajamos natūra sudaro 50 Eur.

Ūkininkas savo turimose gyvenamosiose patalpose apgyvendina darbuotoją su šeima. Darbuotojas už nuomą moka 20 Eur per mėnesį. Tokio tipo patalpų nuoma rinkoje kainuoja 100 Eur. Darbuotojo pajamos natūra 80 Eur (100 Eur – 20 Eur).

Kai gyventojui naudotis ir asmeniniais tikslais (neperduodant nuosavybėn) suteikiamas kitam asmeniui priklausantis automobilis, tuomet gauta nauda, nepaisant Tvarkos aprašo 4 punkto nuostatų, gali būti įvertinama 0,75 proc. to automobilio tikrosios rinkos kainos mokestinio laikotarpio, kurį gaunamos pajamos natūra, sausio 1 dieną. Kitas atvejis numato, kad nauda gali būti vertinama tą mokestinio laikotarpio dieną, kurią pajamų natūra davėjas automobilį įsigijo, neatsižvelgiant į tai, kokią mokestinio laikotarpio mėnesio dalį gyventojas faktiškai naudojosi šiuo automobiliu. 0,75 proc. dydis taikomas tuo atveju, kai pajamų natūra davėjas apmoka ir degalų įsigijimą. Jeigu pajamų natūra davėjas neapmoka asmeniniais tikslais naudojamų degalų, tuomet gyventojo pajamos natūra skaičiuojamos taikant 0,70 proc. dydį.

Pavyzdys. Ūkininkas darbuotojui (vadybininkui) skiria naudoti automobilį ir nedraudžia jo naudoti po darbo asmeniniais tikslais, tik neapmoka asmeniniams tikslams sunaudotų degalų išlaidų. Automobilio rinkos vertė 2019 m. sausio 1 d. sudarė 5 000 Eur. Darbuotojo pajamos natūra per mėnesį – 35 Eur (5 000 Eur x 0,70 proc.).

Valstybinės mokesčių inspekcijos GPMĮ 9 str. komentare nurodoma, kad automobilio laikymas prie namų, atliekant tokias darbo funkcijas, kurios gali pareikalauti išvykimo į darbą bet kuriuo paros metu ar pan., taip pat važinėjimas automobiliu tik į darbą ir iš darbo nėra vertinamas, kaip automobilio naudojimas asmeniniais tikslais.