23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2019/04
Veislininkystė į priekį eina septynmyliais žingsniais
  • Dovilė ŠIMKEVIČIENĖ
  • Mano ūkis

Kaip atrodo tikrai gera veislinė telyčia ir kiek už ją pasirengę mokėti veisėjai, būrys Lietuvos ūkininkų galėjo įsitikinti 46-ojoje holšteinų veislės galvijų parodoje „Schau der Besten“ Vokietijoje.

Tradicinę parodą-aukcioną „Schau der Besten“ kasmet rengia viena garsiausių pasaulio veislininkystės įmonių „Masterrind“. Eksponuotus geriausius Vokietijos holšteinų veislės pavyzdžius stebėjo visų Vokietijos federalinių žemių bei 25 pasaulio šalių ūkininkai ir veisėjai, taip pat ir grupė Lietuvos galvijų veisėjų asociacijos (LGVA) narių – ūkininkų, gyvulininkystės specialistų, mokslininkų. Renginys dar kartą parodė veislininkystės svarbą, Vakarų pasaulio pažangą ir kiek galima uždirbti iš pieninių karvių genetikos.

Veislininkystės pažanga neatsiejama nuo aukcionų, kuriuose galima pamatyti geriausius gyvulių pavyzdžius. „Masterrind“ gamybinius veislinių gyvulių aukcionus vykdo kone kas mėnesį, o tokius šou, kaip „Schau der Besten“ – kartą per metus.

Ir Lietuvai reikia aukcionų

Lietuvoje teko girdėti apie 2017 m. aukcione Australijoje už 251 tūkst. JAV dolerių parduotą holšteinų telyčią Lighting Ridge-CMD Jedi Gigi-Imp-Et, gimusią iš embriono. Tačiau savo akimis pamatyti „Schau der Besten“ renginyje raudonu kilimu žengiančias telyčias, lemiančias genetinę pažangą ir už kurias mokami dešimtys tūkstančių eurų – visai kas kita.

Žinomas šalies gyvulininkystės specialistas Sigitas Japertas įsitikinęs, kad tokį renginį vertėtų aplankyti visiems ūkininkams, kurie rimtai žiūri į pieno sektorių, kad pamatytų, kaip turi atrodyti gera telyčia ar karvė, kaip reikia mylėti ir puoselėti gyvulius. Jas šukavo, blizgino, su kibiriukais aplink uodegas šokinėjo jaunimas – ir ūkininkai, ir savanoriai. Daugybė aptarnaujančio personalo užtikrino sklandžią renginio eigą, o dalyviai pasirūpino aukščiausios genetinės vertės gyvuliais.

Kad būtina rengti aukcionus ir Lietuvoje, kalba LGVA direktorius Edvardas Gedgaudas: „Labai norėtųsi, kad nors kiek pradėtų judėti ir Lietuva. Tai būtų bent šioks toks žingsnelis į priekį. Juk latviai jau pradėjo vykdyti pieninių galvijų aukcionus su gyvulių išvedžiojimu, kodėl to nepadaro Lietuva?“ Jo manymu, būtų gerai, jeigu geriausieji Lietuvos ūkininkai pradėtų vežti gyvulius į tarptautines parodas, kad pamatytų iš vidaus, kaip viskas vyksta ir turi būti. Aišku, pirma reikia turėti tokių gyvulių, kuriuos būtų galima eksponuoti.

Parodą-aukcioną stebėję Lietuvos ūkininkai teigė, kad pamatyti tokius renginius, suprasti, kaip pasaulyje pažengusi genetika, veislininkystė, reikėtų visiems pieno ūkius turintiems ūkininkams. Tuomet ir Lietuvoje gal keistųsi padėtis

Ekologinį pieno ūkį Šilalės r. turintis Vaidotas Kiniulis teigė, kad labai verta pamatyti tai, ko Lietuva dar nėra pasiekusi: „Yra į ką lygiuotis ir ko siekti. Turime dėti pastangas ir eiti ten, kur eina visas pasaulis – gerinti gyvulių genetiką. Tai tampa ypač akivaizdu, kai viską pamatai savo akimis ir supranti, ko tau trūksta.“

LGVA narė iš Suvalkijos Dalia Kairaitienė laukia nesulaukia, kada Lietuvoje bus pradėtas rengti veislinių telyčių aukcionas. „Dabar parduodame telyčias tik už tiek, kiek kainuoja užauginti, niekas daugiau nenori mokėti, vadinasi, iš jos neuždirbame. O aukcione jau galėtume tikėtis svečių iš kaimyninių šalių, tuomet ir kainos kitos jau būtų. Jau nekalbant apie veislininkystės pažangą, kuri prasidėtų kartu su aukcionais. Bet Vokietijoje gilios veislininkystės tradicijos ir įdirbis. Lietuvoje, deja, dar ilgai to nematysime“, – ūkininkė optimizmu netrykšta.

Kita asociacijos narė, Žemaitijos ūkininkė Ieva Stanienė norėtų tikėti, kad bent po kelerių metų Lietuvoje įvyks pirmasis aukcionas ir jeigu ne už 34 tūkst., tai nors už 3 tūkst. bus galima parduoti telyčią. „Pamatėme, kiek kainuoja gera genetika, kaip ji yra vertinama. Gaila, kad mūsų valdžios atstovams veislininkystė nelabai rūpi. Jiems atrodo, kad viskas – tik ūkininkų reikalas. Bet veislininkystė pirmiausia turi būti valstybės reikalas. Vieni ūkininkai tokių rezultatų nepasieks“, – sakė I. Stanienė. Ji taip pat pabrėžė genominių tyrimų būtinybę, tačiau Lietuvoje jų atliekama pernelyg mažai, kai Vokietijoje – visų atvestų gyvulių.

„Tokie renginiai, kaip „Schau der Besten“ – tai veislininkystės pažanga, pridėtinės vertės kūrimas“, – reziumavo E. Gedgaudas. Įdomu tai, kad Vokietijoje visi ūkininkai gyvulius į parodas veža už savo lėšas ir patys apmoka visas su tuo susijusias išlaidas, nes žino, kad iš to uždirbs. Tai formuoja veislininkystės tendencijas.

Telyčios – embrionams gauti

Verdeno „Niedersachsenhalle“ parodų arena, talpinanti apie 4 tūkst. žiūrovų, buvo užpildyta abi „Schau der Besten“ dienas, o visiems žiūrovams net neužteko sėdimų vietų. Dauguma aukcione parduotų telyčių, atvestų iš embrionų, ateityje taip pat bus naudojamos embrionams gauti – jų savininkai jau turi sudarę kelių ar keliolikos tūkst. eurų kontraktus būsimiems embrionams. Jau iš 7 mėn. telyčios gali būti paimamos kiaušialąstės, kurios apvaisinamos laboratorijoje in vitro (lėkštutėje). Gauti embrionai, patikrinus jų genomą, įsodinami karvei. Taigi, toks veršelis jau gali būti atvestas, kai įprastu būdu telyčia dar tik būtų sėklinama. Ši veisimo technologija pasaulyje jau tampa įprasta, tačiau Lietuvoje žinoma tik teoriškai, praktinių bandymų buvo vos keletas.

Pirmąją renginio dieną vyko elitinių telyčių aukcionas, kuriame buvo parduota 40 gyvulių, tarp jų už 6,5 tūkst. Eur – ir dar negimusi buliaus Blondin Raptor dukra. Vidutiniškai vienos telyčios kaina aukcione siekė 8,3 tūkst. Eur.

Vakaro karalaite tapo 4 mėn. amžiaus telyčia MB Redrock Duffy – ją už 34 tūkst. Eur įsigijo pirkėjas iš Saksonijos. Buliaus Redrock dukra buvo geriausiai įvertinta pagal JAV, Kanados, Italijos veislinius indeksus (iš viso buvo pateikti 6 šalių veislinės vertės įvertinimai) ir jau turi būsimų embrionų pardavimo kontraktų už 7 tūkst. Eur. Pati Duffy, turinti A2A2 geną, taip pat gauta iš embriono. Pasak organizatorių, tokia telyčia kaip Duffy, niekada nebuvo parduota Europoje. Jos kilmės dokumente surašyti 11 kartų protėviai.

Pasak E. Gedgaudo, patyrę veisėjai į tokius renginius vyksta todėl, kad pirkdami gyvulį aukcione mato tokius duomenis, kurių kiti nemato. „Vertinant gyvulius žiūrima į daug dalykų: veislines vertes, motinos įvertinimus, nes viskas eina iš kartos į kartą. Veisėjai pagal visus turimus duomenis sprendžia, kokius bulius naudoti, kad išgautų dar geresnį palikuonį. Tai yra aukščiausias lygis. Ištyrus telyčių ir buliukų genomą, jie turi veislininkystės įrankį ir žino, ką toliau daryti – toliau veisti ar ne, kokį bulių naudoti tolesniame veisliniame darbe, formuojant bandą“, – sako LGVA vadovas.

Ideali pagal visus veislės rodiklius

„Schau der Besten“ paroda garsi ir „Miss“ rinkimais. Karvės „grožio“ reikalavimus trumpai ir aiškiai apibūdino „Masterrind“ partnerio Lietuvoje bendrovės „Litgenas“ direktorius Gintaras Kascėnas – labai svarbu funkcionalus tešmuo, platūs klubai, kad lengvai veršiuotųsi, geros kojos, t. y. karvė turi būti prisitaikiusi duoti daug pieno ir ilgai tarnauti.

Parodoje nuo pat ryto buvo pristatomos ir populiariausių „Masterrind“ bulių Balduro (šio įvertinto pagal dukteris buliaus sperma tarp dažnai naudojamų ir Lietuvoje), Bestboss‘o, Lendary ir Filou RDC dukros, taip pat skirtingų laktacijų, įvairių tėvų karvės. Geriausios įvairių kategorijų karvės varžėsi toliau, kol buvo atrinktos 4 finalo dalyvės.

„Miss Schau der Besten 2019“ pripažinta veisėjų Džeiko Lohmiolerio (Jake Lohmöller) ir Torbeno Melbaumo (Torben Melbaum) iš Emsbiureno dviejų laktacijų karvė Loh TJ Alessja. Įdomu tai, kad dauguma Lietuvos delegacijos narių atspėjo būsimąją nugalėtoją. „Pamatę Alessją visi išsilydėme“, – juokėsi S. Japertas. Alessja atvesta 2015 m. rugpjūtį, jos tėvas – Armani, motina – Aphrodi333, Redburst dukra.

„Tai karvė, kurios labai gerai išreikštas pieno tipas, taisyklingas tešmuo, platus, nuleistas užpakalis, plati krūtinė, tiesios kojos, geras ūgis – Alessja atitinka visus idealius holšteinų veislės rodiklius“, – įvertino nugalėtoją E. Gedgaudas.

Genomas paspartino pažangą

Prieš 10 metų iššifravus karvės genomą, sparčiai pastūmėjo veislininkystės ir veisimo technologijų pažanga, o kartu padidėjo pažangių pieno ūkių kuriama pridėtinė vertė. Nebereikia laukti 5 metų, kol bus patikrinti buliai pagal palikuonis, ar jie tinkami veislei. Dabar genomas iškart parodo gyvulio veislinį potencialą ir tinkamas reprodukcijai bulius iškart gali būti naudojamas spermai gaminti.

Lietuvoje, pradėjus daryti genominius tyrimus (pernai jų padaryta tik 300), paaiškėjo, kad dar nėra nė vienos telyčios ar karvės, kuri pretenduotų tapti buliaus motina. Pasak E. Gedgaudo, tai parodo menką šalies gyvulių genetinį potencialą. O „Masterrind“ mielai nupirktų tokį gyvulį už kainą, apie kurią niekas net svajoti nedrįsta.

„Kol nepradėsime daryti genominio tyrimo, kol nepasikeis požiūris į genetiką, veislininkystę, tol pieno sektoriaus nepakelsime į aukštesnį lygį. Pradėjus didesnės apimties genominius tyrimus, būtų postūmis ir žmonės pamatytų galimybes. Laiku atliekami brokavimai po atlikto genominio tyrimo padėtų sutaupyti daug lėšų ir leistų efektyvinti pieno sektorių. Yra vienas „bet“. Holšteinų tyrimas daromas, kai jie turi ne mažesnį kaip 95 proc. holšteinų kraujo laipsnį. Mes tokių palikuonių Lietuvoje 2018 m. sulaukėme tik apie 11 tūkst. O grynaveisliškumas yra pagrindas, jeigu to nėra, nežinai, kokie gyvulio genai, ką su kuo lyginti, esi tarsi aklas“, – tikina E. Gedgaudas.

Įrodyti veislininkystės pažangos svarbą ir naudą Lietuvoje, grynaveislių gyvulių vertę – misija nelengva. Šalies šiuo atžvilgiu laukia dar daug iššūkių.

***

Brangiausios holšteinų telyčios „Schau der Besten“ aukcione

MB Redrock Duffy – 34 tūkst. Eur. Buliaus Redrock 4 mėn. amžiaus dukra, turi A2A2 geną. Kilmės dokumente surašyti 11 kartų protėviai.

Best Wish PP – 28 tūkst. Eur. Beragė buliaus Batch P 4 mėn. dukra, kilmė žinoma net iki 13-osios kartos.

Basic PP – 27 tūkst. Eur. Buliaus Hotspot P 3 mėn. dukra. Kilmės dokumente surašyti 12 kartų protėviai.

Israel – 21 tūkst. Eur. Žinomo „Masterrind“ buliaus Lightstar 2 mėn. dukra. Jau turi kontraktų embrionams už 11 tūkst. Eur.

WSH Padawan Lucy – 13,5 tūkst. Eur. Buliaus Padawan dukra, geriausiai įvertinta telyčia pagal Vokietijos vertinimo sistemą, beveik 5 mėn. Lucy veislinės vertės indeksas yra 166.

WEH Rio Grande – 13 tūkst. Eur. Buliaus OCD Franchise Rio beveik 4 mėn. dukra, kontraktų būsimiems embrionams turi jau už 14,3 tūkst. Eur.